Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Mr. Camping' Sander Janson in nieuw seizoen 'Camp to go'

Iedere zaterdag, 17.00 uur, RTL 4

Deel:

Twintig jaar geleden begon Sander Janson met het presenteren van kampeer- en reisprogramma’s. In het nieuwe seizoen van Camp to go (RTL 4) zien we hoe kamperen in eigen land eruitziet. Mede door corona is dit een aantrekkelijk alternatief voor een verre vakantiebestemming. Een portret van de presentator, die aanspraak kan maken op de titel 'Mr. Camping'.

“De tijd gaat snel als je het naar je zin hebt," blikt Sander Janson terug op de afgelopen twintig jaar. Hij realiseerde zich pas kortgeleden dat hij een jubileum mag vieren. "Ik heb al die tijd programma’s mogen presenteren over vakantie en kamperen, waardoor de stemming bijna vanzelf opgewekt is. Het zal me nooit gaan vervelen om met mensen op te trekken, ieder met een eigen identiteit, verhaal en levensvisie.”

Wat kunnen we in het nieuwe seizoen van 'Camp to go 'verwachten?
“Het wordt een speciaal seizoen, waarin ik zelfs mensen uitdaag om voor het eerst te gaan kamperen. Anderen, die wel vaker gekampeerd hebben, doen dit nu op een andere manier: voor het eerst met een camper, of juist in een tent. Dat levert veel grappige, hilarische momenten op. Via vlogs doen ze zelf verslag van de minivakantie die ik voor ze regel. Het enige waar ik niet voor kan zorgen, is mooi weer.”

Wie is Sander Janson?

• 51 jaar
• Presentator, spreker, voice-over
• Was publieksentertainer bij John de Mol Producties.
• Eerste kampeerprogramma was Campinglife (2001 tot 2016)
• Presenteert Camp to go en Ski & More

Wat ontroert je?
“Veel ‘kleine’ dingen, zoals de onvoorwaardelijke liefde van een bejaard echtpaar dat elkaars hand vasthoudt. Of de zon die opeens doorbreekt en in mijn gezicht schijnt. Maar ook een mooi levenslied ontroert me, of een kindje in een kinderwagen dat me opeens heel wijs aankijkt en naar me lacht.”

Wat neem je mee als je huis in brand staat?
“Eigenlijk niets, want ik heb uiteindelijk geen spullen nodig. Ik ben de laatste tijd juist aan het ontspullen. Het emotioneel gehecht zijn aan materiële zaken, ken ik eigenlijk niet. Ik heb een paar mooie kristallen, maar die zijn niet te tillen. Ik kan dus alleen niet zonder mezelf.”

Het enige wat ik niet kan regelen, is het weer

Waar staat de mooiste kerk?
“Ik vind de Dom van Florence heel indrukwekkend, met die prachtige groene kleur en dat marmer," vertelt Sander Janson. "In een kerkgebouw ervaar ik een serene sfeer, want ik besef dat mensen daar verlichting, antwoorden of rust zoeken. Ik ben hervormd opgevoed en ging als kind elke zondag naar de kerk. Dat is wel verwaterd, maar ik steek in een kerk altijd even een kaarsje op. Dan sta ik stil bij de mensen die me zijn ontvallen en vraag ik om kracht; en om liefde voor de mensheid.”

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Camp to Go Sander Janson
Sander Janson ontmoet in 'Camp to go' onder anderen de familie Kooistra uit Eindhoven. Credits: Camp to go.

Wie zou je weleens de oren willen wassen?
“Ik erger me soms aan andere mensen tijdens de coronapandemie, aan politici bijvoorbeeld. Maar juist dan vind ik het belangrijk om mezelf de spiegel voor te houden: hoe komt het dat die ander mij zo kan irriteren? Je kunt natuurlijk boos worden, maar kijk ook eens of je er een les uit kunt trekken.”

Wat is je favoriete Bijbelverhaal?
“Als kind was ik onder de indruk van het wonder van de vijf broden en twee vissen. Hoe is het mogelijk dat Jezus zo al die mensen kon voeden? Vooral de mooie boodschap van onvoorwaardelijke liefde is me bijgebleven uit de Bijbelverhalen. Laten we niet oordelen en iedereen accepteren zoals hij is. Dan kunnen we er met z’n allen voor zorgen dat de wereld er mooier uitziet. Trouwens, de wereld is nu al heel mooi, als je er oog voor hebt.”

Nieuw seizoen 'Camp to go'

In acht afleveringen van Camp to Go (RTL 4) laat Sander Janson zien hoe kamperen in Nederland eruitziet. In elke aflevering zijn de ervaringen van twee verschillende koppels of gezinnen te volgen. Sommigen zonder enige kampeerkennis en anderen met al wat ervaring. De kampeermiddelen variëren van duurzame spijkerstoftenten tot vouwwagens, daktenten, caravans, camper-vans en kampeerauto’s. Na de reeks afleveringen die op 20 november start, komt Camp to Go vanaf zaterdag 25 februari 2022 terug met nog vier afleveringen. Hierin is te zien hoe het kamperen over de grens eraan toegaat. 

Vanaf 20 november, iedere zaterdag, 17.00 uur, RTL

Beeld: Camp to go

Geschreven door

Bart van Delen

--:--