Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Mykola werd zwaar verwaarloosd

‘Hij kon alleen maar blaffen’

Stel, je wordt geboren in een gezin met ouders die beiden alcoholist zijn. Waarschijnlijk ben je zelf verslaafd ter wereld gekomen. Je moeder overlijdt als je 2 bent, en je vader, die niet voor je kan zorgen, laat je aan je lot over. Je leeft grotendeels bij de hond in het hondenhok en blaft en bijt naar mensen.

Deel:

Het is het tragische verhaal van de Oekraïense Mykola. Gerdienke Fennema, redacteur bij EO Metterdaad, ontmoette hem tijdens haar reis naar Oekraïne. “Onze partner – Zending over Grenzen, voor wie we dit najaar actievoeren – bracht me in contact met hem. Al toen ik zijn dossier las, rolden de tranen over mijn wangen. Ze noemden hem de Mogli-jongen, naar de jongen uit de Disney-film die in de natuur opgroeide. Toen dacht ik al: hoe kan dit? Wat is dit bizar!”

Leeft Mykola nog steeds in het hondenhok?
“Gelukkig niet! Mykola werd zwaar verwaarloosd en zwierf op straat. Af en toe vingen buren hem op. Toen hij 3 was, greep social work in en werd hij opgevangen in een weeshuis. Hij kon toen alleen maar blaffen en het enige woord dat hij kende, was ‘hond’. Hij ging onder tafels zitten en kon niets van wat hij voor zijn leeftijd had moeten kunnen.
Tot hij Sacha ontmoette, de coördinator van Zending over Grenzen. Mykola was toen 5 en het eerste woord dat hij na ‘hond’ leerde, was ‘Sacha’.”

Hartbrekend huilen

“Dit is zo’n verhaal dat je aan alle kanten raakt,” vervolgt Gerdienke. “Hartverscheurend. Toen we hem ontmoetten, had hij een paar nachtjes bij zijn zus gelogeerd. Haar kinderen omhelsden hem, en vervolgens begon hij zó hartbrekend te huilen… op dat moment voelde ik het verdriet van al die jaren zonder zijn familie.”

Actie EO Metterdaad

Mykola is nu 19 jaar en woont sinds zijn 18e bij Sacha en zijn vrouw. Omdat Mykola's moeder al alcoholverslaafd was toen ze zwanger was, heeft hij fysieke en mentale beperkingen. Hij loopt achter in zijn ontwikkeling en heeft niet de capaciteit om te leren lezen en schrijven. Zonder goede mensen om hem heen, heeft Mykola geen perspectief op een goede toekomst. Gerdienke: “Hij kan heel goed vorkheftruck rijden, maar zal nooit in staat zijn om daar een diploma of andere papieren voor te halen. Hij is dus enorm afhankelijk. Op school hielp hij het liefst de tuinman, hij vond het leuk om kruiwagen te rijden. Maar je ziet in zijn gezicht zijn eenzaamheid en verdriet.”

Zijn er meer kinderen als Mykola in Oekraïne?
“Kinderen die leven in een hondenhok is – gelukkig! – vrij uitzonderlijk. Ook de hulpverleners waren gechoqueerd door Mykola’s verhaal. Maar er zijn in het programma dat Metterdaad steunt, ontzettend veel kinderen die opgroeien met één of beide ouders die verslaafd zijn. Er is weinig toekomst voor deze mensen. De vader van Mykola bijvoorbeeld woont onder heel arme en beroerde omstandigheden. Daar kunnen wij ons nauwelijks een voorstelling van maken. Alcohol is dan een makkelijke en goedkope uitvlucht, maar daarmee wel echt een heel groot probleem in dit land.”

Wat heb je zelf van deze reis geleerd?
“Ik vroeg aan Sacha, een christen, waarom hij Mykola opvangt. ‘Dit kwam op mijn pad,’ antwoordde hij. ‘Dus doe ik dat.’ Dat vond ik heel inspirerend. Je doet gewoon wat nodig is: een helpende hand bieden. En daar doe je niet moeilijk over.”

Wat kunnen wij doen voor Mykola?
“Metterdaad haalt dit najaar geld op zodat kinderen zoals Mykola op zomerkamp kunnen en één of twee weken per jaar écht even kind kunnen zijn. Daarnaast helpen we gezinnen die vaak kei- en keihard moeten werken om te overleven en te zorgen dat er eten is voor de winter.”

Gezinnen in Oekraïne steunen? Ga naar Metterdaad.eo.nl/oekraine.

Beeld: EO Metterdaad

Geschreven door

Mirjam Hollebrandse

--:--