Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Nachtje slapen in achtertuin levert ruim 2 ton op

CampNL in actie voor vluchtelingen

Onder het motto ‘Wij een nacht naar buiten, zij naar binnen’ sliepen een paar duizend mensen tijdens Koningsnacht buiten op hun balkon of in de tuin. Het doel van actie CampNL was 150.000 euro ophalen voor vluchtelingen op Lesbos. Het werd met 219.000 euro ruimschoots behaald.

Deel:

Ook Jesse van Melle, teamleider van Muskathlon en een van de initiators van deze actie, bracht Koningsnacht in een tentje in zijn tuin door.

Waarom deze actie?
“Een paar weken geleden werd er vanwege het coronavirus een lockdown ingesteld in Kamp Moria op Lesbos. Veel ngo’s moesten daar om die reden weg. Een van de weinige organisaties die nog fysiek toegang heeft tot het kamp, is Movement on the Ground. In het deel waar zij verantwoordelijk voor zijn, wonen 4500 mensen. Voor 2500 daarvan hadden zij de leefomstandigheden al verbeterd. Om de overige 2000 mensen ook te helpen, was 150.000 euro nodig. Daar wilden wij ons voor inzetten.” 

En toen dachten jullie: laten we met heel Nederland buiten gaan slapen.
“We wilden met ‘Transfourmers’ – een initiatief van vrouwenbeweging Arise, Muskathlon en de Vierde Musketier – inderdaad het grootste evenement organiseren binnen de restricties van de overheid. We kozen voor Koningsnacht; een historisch moment, want dat was de eerste Koningsnacht en -dag in ons leven dat we niet de straat op mochten. Zo wilden we met elkaar een memorabele dag creëren. Niet voor de rijken of voor onszelf, maar voor vluchtelingen.”

Heb je geslapen, die nacht?
“Zeker. Niet lang: ‘s avond en ‘s ochtend heb ik de livestream gehost en voordat ik ging slapen, heb ik nog allerlei berichten beantwoord op social media en via WhatsApp. Qua temperatuur was het een beetje fris, voor de rest was het prima te doen. En natuurlijk, je weet dat je dicht bij je veilige huis bent. In die zin was het ook meer een symbolische daad van betrokkenheid en solidariteit, dan dat je zelf daadwerkelijk iets ervaart van het vluchtelingenleven. Maar we deden het om de vluchtelingen te laten weten: hou vol, we bidden voor jullie en doen wat we kunnen om jullie situatie te verbeteren en veilig te maken.”

Het streefbedrag is ruimschoots behaald.
“Dat is fantastisch. Een paar duizend mensen door het hele land deden mee met de actie en onvoorstelbaar veel mensen hebben gedoneerd. De teller staat nu op 219.000 euro en nog steeds komt er geld binnen.”

Smaakt dit naar meer?
“Natuurlijk. Er is op Lesbos nog heel veel nood. Met project CampNL konden we hierin Movement On the Ground ondersteunen. Vanuit Transfourmers willen we projectmatig instappen om op kort termijn noodhulp te kunnen brengen. Er liggen daarom al nieuwe plannen op de plank. Maar we moeten het niet doen omdat wij het zelf zo leuk vinden, maar omdat het echt nodig is. Als we een project lanceren, moet het iets zijn dat daadwerkelijk hout snijdt. In dit geval betekent het dat de olijfgaarden in het kamp worden afgevlakt en dat er stevige vlonders worden gebouwd met daarop solide tenten, voorzien van elektra, sanitair en wifi.”

​​​​​​​Transfourmers.nl

Beeld: ANP

Geschreven door

Mirjam Hollebrandse

--:--