Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Nationale Top 2000-kerkdienst biedt ‘hoop en licht’

'Popsongs passen prima in de kerk'

Deel:

Het jaarlijkse Top 2000-spektakel is voor veel kerken aanleiding om hun eigen Top 2000-kerkdienst te organiseren. Maar corona gooit roet in het eten en daarom wordt er voor het eerst een Nationale Top 2000-kerkdienst georganiseerd en live uitgezonden. In EO Live vertelt predikant Gerrit van Dijk over de kracht van muziek uit de Top 2000 voor geloof en kerk.

De Top 2000-kerkdiensten zijn omkranst met popliedjes uit de fameuze toplijst van NPO Radio 2. Volgens de organisatoren passen deze liedjes prima in de kerk, omdat “daarin dezelfde levensvragen klinken, over zin en onzin, over donker en licht, over vervreemding en verbinding, over haat en liefde.”

Corona

Tijdens de Nationale Top 2000-kerkdienst speelt de band Major Seventh diverse bekende nummers uit de lijst en verbindt Van Dijk deze met woorden uit de Bijbel en gebed. Ook corona speelt dit jaar een belangrijke rol in de songkeuze. Het zijn “vijftien popsongs vol hoop en licht”. Op de speellijst staan nummers al 'Land of Confusion' van de band Genesis en 'Keep Your Head Up' van zanger Ben Howard.

Ruimte voor vragen

Kerkdiensten zijn hier buitengewoon geschikt voor, meent de organisatie. “Hoe gaan we 2021 in? Met welke vragen? Met welk uitzicht? Welke hoop? In de kerk krijgen die vragen ruimte, in de stilte, in woorden, in muziek. Tussen Kerst en Oudjaar op bijzondere wijze: met muziek uit de Top 2000.”

EO Live over de Nationale Top 2000-kerkdienst

In EO Live praten we hier zaterdagavond over door met ds. Gerrit van Dijk. De Nationale Top 2000-kerkdienst is op zondag 27 december vanaf 19:30 te volgen op www.top2000kerkdienst.nl.

Zaterdag 12 december, 19.00 uur, NPO Radio 5

Beeld: Shutterstock 

--:--