Ga naar submenu Ga naar zoekveld

De ‘groene’ deo-test

Natuurlijk & duurzaam

Raak jij ook de weg kwijt in de wereld van de duurzame producten? Door de bomen met meningen en producten ziet Eva-redacteur Hedi het bos niet meer. In dit artikel duikt zij in de wereld van duurzame deo’s en test ze er een aantal.

Deel:

Zijn natuurlijke deo’s duurzamer?

Niet altijd. Kies een deo met een kleine en recyclebare verpakking, en liever een roller of een (luchtdruk)pompje dan een spray. Naast de gassen die nodig zijn in een spray, verspil je met een spray meer deodorant, omdat niet alles onder je oksels terechtkomt. Duurzaam omgaan met je deodorant doe je dus ook door niet te veel deodorant te gebruiken. Eén keer per dag deo aanbrengen onder je (schone en droge) oksels is genoeg. De werking versterkt niet door nóg een keer deodorant op te doen.

Is aluminiumchloorhydraat nou schadelijk of niet?

Al jaren verschijnen er berichten over schadelijke stoffen in deodorant. Aluminium chloorhydraat in deodorant zou bijvoorbeeld borstkanker kunnen veroorzaken, volgens een onderzoek uit 2004. Deze bewering wordt echter niet ondersteund door bijvoorbeeld KWF Kanker Bestrijding. De organisatie schrijft op haar website dat uitgebreid wetenschappelijk onderzoek tot nu toe aantoont dat je je deodorant veilig kunt blijven gebruiken. Heel hard bewijs voor de relatie tussen aluminium en borstkanker kan ik niet vinden. De meningen zijn erg verdeeld, dus oordeel vooral zelf.

Wat doet aluminium?

Aluminium is een anti-transpirant. Als de stof in aanraking komt met zout op de huid, vormt het een propje dat de zweetklieren tijdelijk blokkeert. Hierdoor zweet je minder wanneer je een deodorant met aluminium gebruikt. Soms kan aluminium, net zoals andere stoffen, irritatie veroorzaken op de huid. Als je niet overmatig zweet, is het in ieder geval niet per se noodzakelijk om een anti-transpirant te gebruiken. ‘Gewone’ deodorant pakt namelijk de bacteriën al aan die ons zweet vies laten ruiken. 

Wil je graag overstappen op een duurzaam gemaakte deodorant met natuurlijke ingrediënten? Ik heb er een aantal getest!

De test: ‘Groene’ deodorant met natuurlijke ingrediënten

De deo’s staan op willekeurige volgorde.

Lush: T'eo

Natuurlijke deodorant

€9 / 90 gram
Dit is een reep gemaakt van samengeperst poeder. Er was ook los poeder in een plastic flesje te koop, maar deze reep leek me handiger om aan te brengen. Bovendien heeft ‘Teo’ geen verpakking. De deo ruikt lekker, naar kruidige citroen. Mijn hele badkamer rook ernaar toen ik hem nog niet in een afgesloten doosje bewaarde. Deze deo werkt bij mij goed. Je moet wel de deo aanbrengen voordat je je kleding aantrekt, het poeder is namelijk wit.

Love beauty and planet: coconut water & mimosa flower roller

Natuurlijke deodorant

€5,99 / 50 gram
Deze deodorant zit in een gerecyclede plastic verpakking. Hij ruikt lekker en ik heb me de hele dag fris gevoeld. Deze deo is gewoon te koop bij de drogist en in sommige supermarkten.

Lush: Aromaco

Natuurlijke deodorant

€8,50 / 100 gram
Hier moest ik even aan wennen, dit is een reep-deo die een beetje voelt als zeep. De deo ruikt niet zo sterk. Naar mijn idee werkt hij wel prima. De prijs lijkt wat hoog, maar ik denk dat je erg lang met zo’n stuk kan doen. Deze deodorant heeft geen verpakking, dat is dus lekker duurzaam!

Ben & Anna: Push up carton Persian Lime

Natuurlijke deodorant

€7,95 / 60 gram
Deze vind ik qua structuur een beetje lijken op de Aromaco, alleen heeft deze deodorant wel een verpakking, gemaakt van karton. Deze deo ruikt niet zo sterk, maar werkt mijns inziens prima. Je moet, om de deo aan te brengen, de stick even tegen je huid aanhouden, zodat het bovenste laagje zacht wordt.

Salt of the earth: Classic

Natuurlijke deodorant

€6,99 / 90 gram
Naar deze deo was ik erg benieuwd, hij lijkt namelijk op een soort zoutsteen. Deze deodorant is niet geparfumeerd en ruikt dus ook nergens naar. De deo is gemaakt van kalium aluin: een natuurlijke mineraalzout met anti-transpirant werking. Halverwege de dag begon ik mezelf toch een beetje te ruiken, dus ik ben niet zo enthousiast over deze deodorant. Het is niet mijn ding, maar hij lijkt me wel handig als je niet tegen geparfumeerde versies kunt. Dit is een deo waar je lang mee kunt doen!

Lees ook: Duurzaam schoonmaken? Dit zijn de beste Amish-tips!

Bronnen

  • nieuws.nl/algemeen/20180303/vergroot-deo-aluminium-risico-op-borstkanker/
  • radar.avrotros.nl/hulp-tips/hulpartikelen/item/aluminium-in-deodorant-5-vragen/
  • www.kwf.nl/over-kwf/Pages/standpunt-kwf-deodorant-en-borstkanker.aspx
  • www.volkskrant.nl/economie/niet-teveel-deodorant-gebruiken-en-een-zo-klein-mogelijke-recyclebare-verpakking~b0e8220c/

Geschreven door

Hedi Kruithof

--:--