Ga naar submenu Ga naar zoekveld

"Neem alsjeblieft géén ongelovigen mee naar deze film"

Apocalypsfilm Left Behind zet quote van Satan in

De langverwachte verfilming van de eindtijd bestsellerreeks 'Left Behind' is vanaf 20 november in de Nederlandse bioscoop te zien. Acteur Nicolas Cage speelt een hoofdrol in het verhaal waarin de Apocalyps plaatsvind. Een week na de Amerikaans première gaat het gesprek op social media vooral over de spraakmakende marketingcampagne èn het 'waarheidsgetrouwe gehalte' van de film.

Deel:
Left_Behind_Facebookposts

De makers van de film winden er geen doekjes om: Left Behind is niet alleen een spannende actie thriller, maar ook een middel om "mensen die hun weg nog niet gevonden hebben bekend te maken met het verhaal van de eindtijd en de opname van gelovigen," aldus Producer Willie Robertson. Op de facebookpagina van Left Behind wordt de verrassende marketingcampagne nog duidelijker zichtbaar.

De meest onverwachte advertentie is een filmafbeelding met daarin een quote van Satan: "Breng alsjeblieft geen ongelovigen mee naar deze film". De reden is duidelijk, televangelist David Jeremia legt uit: "God gaat deze film gebruiken".

Jezus
De opmerkelijke promotiefoto maakt deel uit van een serie waarin onder andere nog meer bekende mensen geciteerd worden. Ook Jezus Zelf wordt aangehaald: "Daarom moeten ook jullie klaarstaan, want de Mensenzoon komt op een tijdstip waarop je het niet verwacht." (Mattheus 24:44)

Het verhaal
Waar gaat de film eigenlijk over over? Een kleine groep mensen blijft achter nadat miljoenen mensen plots verdwijnen. Kleren liggen overal op de grond, auto's crashen, er is complete chaos. Ray Steele (Nicoals Cage) is bestuurder van een vliegtuig en probeert kalm te blijven terwijl het hele vliegtuig in rep en roer is. Hij probeert om het vliegtuig goed te laten landen tussen alle neergestorte vliegtuigen. Want hij heeft een wens: nog één keer met zijn familie praten. Chloe, Ray's dochter, is wanhopig op zoek naar haar broer die is verdwenen. Ondertussen zoekt ze de weg naar huis, maar haar moeder is ook verdwenen. De eindtijd is begonnen.

Kritiek
Vanuit seculiere media komt er opmerkelijk veel kritiek op de film, waarbij vooral de acteerprestaties van Nicolas Cage het moeten ontgelden. Ook toonaangevend christelijk nieuwsaanbieder Christianity Today is niet positief, al gaat het in deze kritiek vooral over het (niet) christelijke gehalte van Left Behind. Filmrecensist Jackson Cuidon beargumenteert dat de verfilming niet eens in de búúrt komt van 'waarheidsgetrouw' en 'christelijk', onder andere omdat de persoon van de antichrist geen rol krijgt in deze verfilming.

Geen onbekend verschijnsel overigens. Alleen tijd zijn er meerdere verfilmingen geweest waarbij wereldwijd gelovigen in discussie gingen. Dit gebeurde bijvoorbeeld bij Son of GodNoah, Exodus.

Ministry Kit
Tegelijkertijd blijven de bezoekers komen en zijn veel Amerikaans gelovigen wèl enthousiast over Left Behind. De makers van de film moeten het hebben van deze groep. Zo bieden de makers bijvoorbeeld een Ministry Resources Kit aan met daarin gespreksvragen voor studiegroepen, preektips, extra videomateriaal. Er hangt wel een prijskaartje aan: $69,99.

Nicoals Cage
Acteur Nicolas Cage, bekend uit onder andere films als Leaving Las Vegas, City of Angels en The Weather Man is er zelf nog niet over uit of hij zelf het hele verhaal ook echt gelooft. Hij maakte de keuze om aan Left Behind mee te werken omdat hij het script een geweldige uitdaging vond, maar ook dankzij aanmoediging van zijn gelovige broer Marc, die pastor èn acteur is. "Ik wilde dit ook graag voor mijn broer doen" aldus Cage in een interview.

Nog zes weken geduld voordat we hier in Nederland onze eigen discussies op gang kunnen brengen,
Bekijk hieronder alvast de trailer of bezoek de moviesite van Left Behind.

<iframe class="npo_cc_social" src="about:blank" frameborder="0" width="560" height="315" data-src="http://www.youtube.com/embed/GrXe8YDbzYs"></iframe>

Bron: Buzzfeed / foto's: Facebook LeftBehindthemovie

--:--