Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Nelinda Troost: ‘Gerald heeft me gestimuleerd om te gaan zingen’

Een leven vol aanbidding

Aanbiddingsleidster en spreekster Nelinda Troost (39) vormt samen met haar man Gerald Troost (41) een muzikaal duo. Samen geven zij concerten door het hele land. “Mede dankzij de lessen in onze verkeringstijd, hebben wij vanaf dag één een heel goed huwelijk.”

Deel:

“Ik kom uit een heel gelovig gezin. Van jongs af aan heb ik God in mijn leven ervaren. Ik probeerde Hem zoveel mogelijk te betrekken bij de dingen die ik deed en bij de beslissingen die ik nam. Dat was heel normaal binnen onze familie. Mijn oma was een heel bijzondere vrouw, waar ik veel van heb geleerd. Zij was erg open over haar relatie met God en getuigde hierover tegen de mensen om haar heen. Zij gaf Bijbelstudie aan haar kleinkinderen en samen met mijn neefjes en nichtjes zat ik ademloos te luisteren terwijl mijn oma de bijbel uit ging leggen aan ons. Elke avond, voordat zij ging slapen, bad zij één voor één voor al haar kinderen, klein- en achterkleinkinderen. Ik beschouw het echt als een zegen dat ik zo’n liefdevolle, gelovige oma had.

In mijn familie werd ook altijd gezongen. Dertig jaar geleden begonnen mijn vader en zijn broers met het begeleiden van een interkerkelijke Sing-in. Deze Sing-in had tot doel om, los van een kerkverband, met gelovige mensen uit Veenendaal bij elkaar te komen en liederen te zingen voor God. Dit is uitgegroeid tot een maandelijkse samenkomst met duizenden mensen. Ik liep daar als klein meisje al rond en vond het prachtig. Het was dan ook een bijzondere eer voor mij om, veertien jaar geleden, het stokje van mijn vader over te mogen nemen.

Liefde van mijn leven

Toen ik zestien was ontmoette ik Gerald. Omdat ik als kind al heel serieus met het geloof bezig was, vroeg ik of God mij een man wilde geven waar ik Hem samen mee kon dienen.  Gerald vond ik erg leuk, maar hij was destijds niet serieus genoeg voor mij. Hij was zo’n beetje de populairste jongen van de school en daar was ik niet naar op zoek.

Op een gegeven moment hoorde ik dat hij in een mannen-gebedsgroep zat en daar had gedeeld dat hij verliefd was geworden op mij, maar dat hij niet goed wist wat hij er mee aan moest, omdat de liefde van één kant leek te komen. Op advies van de gebedsgroep vroeg hij aan God wat Zijn bedoeling was met deze gevoelens. Toen ik dit hoorde, besefte ik dat hij wél serieus met het geloof bezig was en opende ik mijn hart voor hem. Een beslissing waar ik nooit spijt van heb gehad.

Onze verkeringstijd was onstuimig, omdat wij erg verschillend waren. Regelmatig hadden wij knallende ruzies. Er werd zelfs een keer een verlovingsring over de straat gesmeten. We waren nog erg jong en ik vond het moeilijk om mijn hart te laten zien. Gerald daarentegen was meer een emotie-mens met het hart op zijn tong. Er zijn wat brieven over en weer gegaan. We hebben in die tijd geleerd hoe belangrijk communiceren is, iets waar we veel aan hebben gehad binnen ons huwelijk.

Nelinda Troost: Regelmatig wordt ons gevraagd wat ons geheim is, vooral in een tijd waarin veel stellen uit elkaar gaan

Mede dankzij de lessen in onze verkeringstijd, hebben wij vanaf dag één een heel goed huwelijk. Er is altijd liefde en begrip tussen ons geweest. We proberen het beste in elkaar naar boven te halen en vullen elkaar aan. Natuurlijk zijn we het niet altijd met elkaar eens, maar we proberen elkaar, in zo’n geval, altijd in het midden te vinden. Regelmatig wordt ons gevraagd wat ons geheim is, vooral in een tijd waarin veel stellen uit elkaar gaan. Ik denk dat wij een sterke basis hebben opgebouwd door God vanaf het begin bij onze relatie te betrekken, veel te communiceren en regelmatig even samen op pad te gaan.

Volgend jaar zijn wij twintig jaar getrouwd en als ik terugkijk op de afgelopen jaren kan ik er alleen maar dankbaar op terugzien. Wat wij hebben is heel bijzonder. Natuurlijk hebben wij ook zware tijden gehad (Onze dochter werd geboren met 28 weken), maar we stonden naast elkaar en werden echt door God gedragen.

Geen zangeres

Gerald is degene die mij heeft gestimuleerd om te gaan zingen. Dankzij hem werd ik op een gegeven moment gevraagd om een aanbidding te leiden en ontdekte ik wat mijn roeping was. Steeds vaker werd ik op verschillende plekken gevraagd en inmiddels is het mijn lust en leven om dit te mogen doen.

De laatste jaren ga ik ook vaak met Gerald mee naar concerten en zing ik op de achtergrond mee of zingen we samen een duet. Gerald zingt liederen die hij zelf heeft geschreven en ik leid het stukje aanbidding. Het is mooi om te zien dat God mensen raakt door zijn liedjes. 

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Ik heb mezelf echter nooit als een echte zangeres gezien. Mijn hart en mijn roeping liggen meer bij mijn rol als aanbiddingleidster (in Mozaiek0318 in Veenendaal, red.). Het is heel bijzonder om tijdens een Sing-in of dienst, vanaf het podium te mogen ervaren hoe de liederen de mensen in de zaal raken. Er gaat zoveel kracht van aanbidding uit!

Laatst kreeg ik een reactie van een vrouw die naar de Sing-in was meegenomen door haar vriendin. Ze had niks met het geloof en wist er ook weinig vanaf. Zij vertelde dat ze vanaf het eerste moment dat wij begonnen te zingen is gaan huilen en geen idee had wat haar overkwam. Gods Geest werkte door de Sing-in heen en raakte haar hart aan. Dit soort verhalen zijn zo bemoedigend voor ons.

God is nog niet klaar met mij. Elke keer als ik denk dat ik weet op welke plek God mij wil hebben, word ik uitgedaagd om nog een stapje verder te gaan. Naast het leiden van aanbidding, geef ik daar tegenwoordig ook les in en ik spreek ik steeds vaker tijdens een samenkomst. Heel bijzonder om te mogen doen, maar ook heel opbouwend voor mijzelf. Omdat ik veel onderzoek moet doen in de bijbel ontdek ik keer op keer nieuwe schatten. Binnenkort hoop ik aan een theologische opleiding te beginnen. Ik zie vol verwachting uit naar Gods plannen mijn leven."

Lees ook: Annemieke Buwalda: "Omdat we zo goed kunnen discussiëren, vroegen vrienden en familie zich soms af of het wel goed ging."

Geschreven door

Rita Maris

--:--