Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Nieuw album van Kinga Bán: 'Geboren'

'Jullie moeten het voor mij afmaken.'

Reinder IJmker, de man van Kinga Bán laat via Facebook weten dat het nieuwe en laatste album van Kinga bijna klaar is. "Het is een eer en voorrecht het derde en laatste studio-album van Kinga aan te kondigen: 'Geboren'".

Deel:

"Zingen waar haar hart vol van was, dat is wat Kinga het liefst deed", vertelt Reinder. "Tot de laatste dag. Zelfs drie dagen voor haar geboorte in de hemel, zoals ze dat zelf zo overtuigend kon zeggen, heeft ze nog een concert gegeven. Heel klein en intiem in haar eigen huiskamer. Terwijl wij al dachten dat het niet meer kon en ik het zelfs al had afgezegd, wilde zij haar liedjes nog ten gehore brengen, ze wilde God groot maken."

Vreugde bij sterven

"Tijdens dat concert vroeg Marten (mijn broertje en Kinga’s manager) haar waarom ze dit deed," vervolgt Reinder. "Haar antwoord was glashelder: 'Ergens vind ik het heel belangrijk dat mensen een soort vreugde voelen bij het sterven als christen. Natuurlijk mag er verdriet zijn, maar ik geloof zo sterk dat je blijft leven en dat God je nieuw leven geeft. Dus je gaat door met leven en dat vind ik mooi om door te geven in dit album. Ik ben opnieuw geboren en ik hoop dat mensen dat voelen en ervaren met het sterven. En dat het een feest is, inderdaad. Wauw. Dus ik zie er heel erg naar uit eigenlijk.'"

Lees ook: Reinder IJmker verloor zijn vrouw Kinga Bán
Lees ook: Reinder IJmker verloor zijn vrouw Kinga Bán

Geboren

"Kinga had al tegen ons gezegd: 'Jongens, ik zing het hele album in en jullie moeten het voor mij afmaken.' En vanaf dat laatste concert werd dat ook steeds duidelijker een opdracht voor ons. Kinga's verhaal is zo mooi en ze was er zo helder in: dit verhaal moet verteld worden. Dat willen we voor haar doen. En dat gaan we dit jaar ook voor haar doen. Want ik ga met collega-muzikant Roeland in de kerken waar Kinga zo vaak gezongen heeft, vertellen over de negen maanden waarin de negen nieuwe liederen voor het album 'Geboren' groeiden. Dat doen we met de mensen van haar team, maar vooral doen we dat met Kinga zelf. Want háár stem zal klinken. Zíj zal zingen. Háár zullen we zien. En zíj zal haar verhaal vertellen. Het verhaal over Jezus' liefde, die sterker is dan de dood. Dwars door alles heen klinkt de vreugde in haar stem: ik ben opnieuw geboren!"

Concerttour

De laatste negen maanden van Kinga's leven bleef zij tegen alle verwachtingen in haar eerlijke én hoopvolle liederen schrijven en zingen. Op 6 mei 2019 werd Kinga ‘opnieuw geboren’, zoals ze zelf graag zei. Naar die dag leefde ze toe door met familie en vrienden het leven te vieren waar dat maar kon. En natuurlijk door muziek te maken: negen nieuwe liederen ontstonden in deze periode.  tijdens de concerttour waarbij het nieuwe album wordt gepresenteerd, geven Kinga’s man Reinder en collega-muzikant Roeland een inkijkje in deze bijzondere periode. Met unieke beeldregistraties van nieuwe liederen van het album 'Geboren', verrassende anekdotes en intieme thuisopnames van Reinder zelf ontstaat een warm beeld van Kinga. Als muzikante, als vrouw, als moeder maar vooral als kind van God. Zo blijft haar hoopvolle boodschap tot voorbij de dood klinken: Uit liefde - Vandaag - Geboren!

Ergens vind ik het heel belangrijk dat mensen een soort vreugde voelen bij het sterven als christen. Natuurlijk mag er verdriet zijn maar ik geloof zo sterk dat je blijft leven en dat God je nieuw leven geeft. Dus je gaat door met leven en dat vind ik mooi om door te geven in dit album. Ik ben opnieuw geboren en ik hoop dat mensen dat voelen en ervaren met het sterven. En dat het een feest is, inderdaad. Wauw. Dus ik zie er heel erg naar uit eigenlijk.”
Kinga Bán, 3 mei 2019

Tickets bestellen voor deze tour kan via truetickets.nl/kinga

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--