Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Nieuw Bijbelstudieboekje over (samen) leven met een handicap

‘Dit thema verdient meer aandacht, ook in kerken’

Waarschijnlijk een unicum in ons taalgebied: een Bijbelstudieboekje waarin het onderwerp handicap centraal staat. Om aandacht te vragen voor inclusie van mensen met een beperking, biedt SeeYou (voorheen Light for the World Nederland) 'Onbeperkt welkom' gratis aan.

Deel:

“Het thema handicap verdient meer aandacht, óók in Nederlandse kerken,” benadrukt Dicky Nieuwenhuis, sinds 2017 directeur van SeeYou. De in Veenendaal gevestigde organisatie zet zich in voor kinderen en volwassenen met visuele of andere beperkingen in ontwikkelingslanden.

Uniek

Onbeperkt welkom. (Samen) leven met een handicap biedt korte overdenkingen rond het thema handicap, anders-zijn en het vormen van inclusieve geloofsgemeenschappen, aangevuld met vragen, opdrachten en ervaringsverhalen. “Voor zover ik weet, is dit onderwerp uniek voor een Bijbelstudieboekje,” aldus Nieuwenhuis.

Wie schreven eraan mee?
“Onder anderen ds. Joost Smit, predikant van een kerk in Amersfoort die inclusie hoog in het vaandel heeft staan (Hart van Vathorst, red.), ds. Mirjam Kollenstaart, dovenpastor Frans van Dijke en twee van onze ambassadeurs, ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers en zijn vrouw Rianne, die werkzaam is in het speciaal onderwijs. Wat ik ook mooi vind, is dat predikantsvrouw Klarinne Labooy heeft meegeschreven. Zij is al jarenlang vrijwilligster bij ons, en heeft zelf een visuele beperking.”

Wat hopen jullie ermee te bereiken?
“We hopen dat Onbeperkt welkom bijdraagt aan meer aandacht voor inclusie van mensen met een handicap in de christelijke gemeenschap. Je kunt het individueel gebruiken, maar ook als gezin, of bijvoorbeeld in een Bijbelstudiegroep. De korte meditaties en de vragen zijn eenvoudig, en er zitten opdrachten in die ook leuk zijn om met je kinderen te doen.”

Henri Nouwen

Op de vraag of er te weinig aandacht voor dit onderwerp is binnen de kerken, reageert Nieuwenhuis: “Het valt me op dat ik het weinig tegenkom, zeker als je bijvoorbeeld kijkt naar Engeland. Daar zijn veel meer kerken er actief mee bezig, en kun je ook allerlei theologen aanwijzen die het thema ‘handicap en geloof’ stevig hebben doordacht. Noem maar eens een Nederlandse theoloog van wie je hetzelfde kunt zeggen. Afgezien van Henri Nouwen, die tussen gehandicapte mensen woonde en werkte en daar veel over heeft geschreven, zijn dat er beslist niet veel.”

Wat missen christelijke gemeenschappen als inclusie ontbreekt?
“Op grond van de Bijbel geloven wij dat ieder individu op aarde – met of zonder beperking – naar Gods beeld is geschapen, en dus kostbaar en waardevol is. Wanneer mensen met een handicap geen volwaardige plek innemen in een christelijke gemeenschap en niet helemaal meetellen, kan zo’n gemeenschap Gods beeld dus niet voluit reflecteren: zonde! Terwijl we zo veel van elkaar kunnen leren. Met dit boekje willen we iedereen op een laagdrempelige manier uitdagen na te denken over de plek die mensen met een handicap innemen in onze samenleving, en meer specifiek in onze kerken. Hopelijk is het een eyeopener.”

Via Actie.seeyoufoundation.nl/onbeperktwelkom is het 56 pagina’s tellende boekje gratis te bestellen.

Geschreven door

Gert-Jan Schaap

--:--