Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Nieuw EO-programma 'Bid, bedank, bewonder'

‘Bidden geeft me een gevoel van bestemming’

In hoeverre bidden, bedanken en bewonderen we nog in het leven? Daarover spreken presentatoren Marleen Stelling, Jurjen ten Brinke en Giovanca Ostiana in het nieuwe EO-programma 'Bid, bedank, bewonder' met hun gasten.

Deel:

“Ik ben erg blij, ook als presentator en interviewer, dat we in dit programma ruim de tijd hebben voor een gast”, steekt Marleen enthousiast van wal. “In de ontmoeting staan we stil bij zijn of haar levensloop en gaan we in gesprek over bidden, bedanken en bewonderen. Die drie woorden zijn kernbegrippen van wat geloven kan betekenen. Bidden als je contact zoekt met God, bedanken uit dankbaarheid voor wat je hebt gekregen, en de wereld om je heen bewonderen.”  

Persoonlijk leven

“Elke aflevering voeren we een persoonlijk gesprek”, legt de presentator uit. “Wat heeft een gast met de drie begrippen, en wat springt er voor hem of haar uit? Maar ook: waar ligt juist het pijnpunt? Als je heel zware dingen meemaakt, kun je dan nog danken? Hoe bid je als alles je is afgenomen? We willen graag een koppeling maken tussen die grote begrippen en het persoonlijk leven van iemand. Het gesprek voeren we op een mooie plek in Nederland: op de heide, op het strand, in een mooi park. Het liefst op een door de gast zelf uitgekozen plek die voor hem of haar van betekenis is. Een plek waar je even kunt landen om het leven te bespreken.”

Afwisselend

De drie presentatoren – Marleen, Jurjen en Giovanca – wisselen elkaar wekelijks af. Marleen: “Als presentator neem je altijd jezelf mee in gesprekken. En dat zie je terug in de vragen die gesteld worden. We zijn alle drie in ieder geval erg nieuwsgierig en willen graag inspiratie opdoen en nieuwe dingen leren. Zelf ben ik bijvoorbeeld vooral benieuwd naar hoe andere mensen bidden. Vanuit onze traditie kennen we de standaard: je handen vouwen en je ogen sluiten. Maar ik denk dat je op meerdere manieren kunt bidden. Ik hoorde iemand eens zeggen dat zijn leven een doorlopend gebed is. Dat vind ik heel interessant. Je zit dan natuurlijk niet altijd met je ogen gesloten en je handen gevouwen, maar blijkbaar ervaar je dan wel iets – wat er altijd is – wat voelt als bidden. Ik ben daarin benieuwd naar de ervaring van anderen.”

Naar welk gesprek kijk je uit?
“Binnenkort spreek ik met Harriette Verwey, zij is lange tijd cardioloog geweest. Ik vind het inspirerend dat zij een lange periode in het ziekenhuis werkte, waar ze letterlijk het hart van het bestaan raakte. Ze hielp mensen met haar talent verder en hield hen in leven. Ik ben benieuwd op welke momenten zij als getalenteerd arts Gods hulp ervaarde.”

Hoe komen de thema’s bidden, bedanken en bewonderen terug in je eigen leven?
“Bedanken en bewonderen gaan me makkelijker af dan bidden. Daarvoor heb ik een bepaalde rust en stilte nodig. En die momenten zijn bij mij zeldzaam. Ik sta via mijn telefoon constant met de hele wereld in contact, heb een drukke baan en een gezin thuis. Voor bidden wil en moet ik dan ook echt ruimte maken. Als die ruimte er is, dan is het lijntje met Boven er ook gauw. Ik kan echt genieten van zo’n moment. Het geeft me een gevoel van bestemming: ik draai mee in dit grote geheel. Het rust niet allemaal op mijn schouders, maar ik geloof dat er een Bron is waaruit ik kan putten voor kracht, liefde en troost.”

En bedanken en bewonderen?
“Bewonderen zit sterk in mij. Zo vind ik het bijvoorbeeld erg bijzonder om te zien wat er allemaal in mijn kleine stadstuintje groeit aan planten en hoe die zich in de loop der jaren ontwikkelen. Tegelijkertijd voel ik ook dankbaarheid. Dat geldt ook voor de mensen om mij heen. Ik probeer elk mens en elke ontmoeting in mijn leven te zien als een cadeau. Ik zie het als een geschenk dat ik van iemand anders mag leren en ontvangen.” 

Bid, bedankt, bewonder

Zondag, 9.19 uur, NPO 2

Geschreven door

Elsina Neutel

--:--