Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Nieuw onderzoek onder christenen: 'Bestaat de hel?'

'God is goed, bijna lief'; EO Live, zaterdag, 19.00 uur, NPO Radio 5

Deel:

Bestaat de hel en daarmee een eeuwige straf op de zonde? Voor sommigen is het een actuele vraag en voor anderen volstrekt achterhaald. William den Boer onderzoekt het geloof in een hel onder christenen. In radiomagazine EO Live vertelt hij over zijn onderzoek en de onderliggende vraag: wat is christelijk denken en spreken over de hel in deze tijd?

Duidelijk is in ieder geval dat er in de Bijbel wordt gesproken over oordeel en over een plek waar dat oordeel ontvangen wordt. Maar daar houdt de eenduidigheid op en beginnen de verschillende denkrichtingen, ook onder christenen. "Er zijn verschillende visies," zegt theoloog William den Boer.

'Tijdelijke plek'

Bestaat de hel? "Je hebt de traditionele visie met de eeuwigdurende, lichamelijke én geestelijke straf op de zonde. Maar ook een visie waarin God in de hel geestelijk afwezig is, of waarin de hel als een tijdelijke plek wordt voorgesteld."

Ik denk dat we opnieuw een verschuiving in het denken over de hel gaan zien

Het onderzoek dat hij nu uitvoert is in 2004 ook al een keer gedaan in CV Koers, het huidige De Nieuwe Koers, waar ook de nieuwe resultaten in zullen verschijnen. In 2004 was er al een verschuiving zichtbaar van traditionele visies naar nieuwe opvattingen over de hel, zegt Den Boer, die projectleider is bij het kennisplatform Weet wat je gelooft.

Wat zegt de Bijbel over de hel?

"Christenen denken na over de rol van de hel in het geloof. Dit kan exegetisch, dus wat zegt de Bijbel hierover en hoe plaatsen we dat in de huidige tijd. Of theologisch, hoe verhoudt het beeld van God zich met een hel? Ik denk dat we nu opnieuw een verschuiving gaan zien."

Hoe past een eeuwig oordeel bij ons beeld van een goede, bijna lieve God?

Daarmee blijft de hel een actueel thema. Onder christenen, maar ook onder niet-gelovigen. "Het blijft toch lastig om zelf niet te geloven in een hel, terwijl een ander met zijn visie op de hel denkt dat ongelovigen daar naartoe gaan," ziet Den Boer. "Maar ook omdat het godsbeeld aan het veranderen is."

Wie verdient een eeuwige straf?

"Tegenwoordig zien we God vooral als een goede, bijna lieve God," licht Den Boer toe. "Hoe past daar een eeuwig oordeel bij? Wat is proportioneel? Verdient een mens met de slechte daden in zijn slechts korte leventje wel een eeuwigdurend oordeel?"

EO Live: 'Bestaat de hel?'

Zaterdag 11 januari, 19.00 uur, NPO Radio 5

Beeld: Shutterstock 

--:--