Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Nieuw seizoen van ‘Handen aan de couveuse’: 'Ik ben ongelooflijk onder de indruk van de veerkracht van de ouders'

Vanaf woensdag 25 september bij de EO op NPO 1

In het tweede seizoen van het EO-programma ‘Handen aan de couveuse’ volgt presentatrice Anne-Mar Zwart in zes afleveringen ouders van kinderen die veel te vroeg geboren zijn of kort na de geboorte ernstig ziek werden. Hoe blijven de jonge ouders overeind terwijl het leven van hun pasgeboren baby op het spel staat?

Deel:

De ziekenhuisafdeling neonatologie is een plek die voor buitenstaanders niet te bevatten is, tot je er ineens zelf middenin staat. Je volgt de artsen en verpleegkundigen nauw op de voet en je wordt meegenomen in de beslissingen die zij nemen over de behandeling van de, vaak ook nog, zieke kindjes. Presentatrice Anne-Mar neemt je in Handen aan de couveuse mee door van dichtbij te laten zien wat de kersverse ouders moeten doorstaan. Het is een ware achtbaan waar de jonge stellen doorheen gaan: van hoop en geluk tot aan verdrietige momenten van afscheid nemen van hun jonge kindje.

Veerkracht

Anne-Mar: “Ik ben ongelooflijk onder de indruk van de veerkracht van de ouders. Als je baby te vroeg geboren wordt of ernstig ziek is, leef je dagelijks met de vraag of je kindje het gaat halen. Hoe de ouders zich staande houden terwijl er geen perspectief meer lijkt te zijn, dat vind ik onvoorstelbaar krachtig.”

Handen aan de couveuse heeft in het tweede seizoen zes verschillende afleveringen waar je vreugde en verdriet terugziet bij de jonge gezinnen. In de serie zie je hoe kindjes de strijd verliezen, maar je ziet ook hoe andere gezinnen na een lange ziekenhuisopname weer naar huis mogen.

Hoe gaat het nu met?

Naast de nieuwe gezichten, ziet Anne-Mar dit seizoen ook een aantal kinderen uit het eerste seizoen van ‘Handen aan de couveuse’ tijdens hun bezoek aan de polikliniek. Kinderen die vroeggeboren zijn moeten vaak nog regelmatig terug naar het ziekenhuis voor controle. Zo wordt hun ontwikkeling door de jaren heen nauwlettend in de gaten gehouden. In het eerste seizoen werd Fiene na geboorte in kritieke toestand opgenomen en gereanimeerd. Nu een aantal jaar laten hoort en ziet de EO-presentatrice hoe het nu met Fiene gaat tijdens haar bezoek aan de polikliniek.

Anne-Mar: “Het is heel waardevol om de kinderen te blijven volgen. Sommige vroeggeboren kinderen hebben weinig complicaties na hun turbulente start. Maar bij sommige kinderen is dat een heel ander verhaal. Ik bespreek met de ouders en de artsen de gevolgen én hoe de toekomst er voor deze kinderen uit gaat zien.”

De zes nieuwe afleveringen van Handen aan de couveuse zijn vanaf woensdag 25 september 2024 om 21.30 uur te zien bij de EO op NPO 1

Geschreven door

Amrutha Mol

--:--