Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Nieuwe EO-serie 'Het A-Woord' over leven met autisme

Iedere maandag, 21.30 uur, NPO 1

Deel:

De 6-jarige Sam, die we vanavond leren kennen in de dramaserie Het A-Woord (EO), zit veel in zijn eigen wereld. Hij maakt weinig contact en heeft onverklaarbare driftbuien. Volgens zijn ouders geen groot probleem, want ieder kind heeft zo zijn eigenaardigheden. De rest van de familie ziet echter dat er meer aan de hand is.

Tijdens de eerste aflevering wordt pijnlijk duidelijk dat Sam zich anders gedraagt dan zijn leeftijdgenootjes. Zijn moeder Mariël, vertolkt door Lies Visschedijk, en vader Teun, gespeeld door Guy Clemens, laten hun zoon testen, ook al zijn ze ervan overtuigd dat er niets met hem aan de hand is. Wanneer vervolgens blijkt dat Sam autisme heeft, slaat dat in als een bom.

'Leven niet altijd maakbaar'

Aanvankelijk doet de familie er alles aan om het beruchte a-woord te vermijden. Maar ondanks hun goedbedoelde, ontroerende en soms hilarische pogingen het beste voor Sam te doen, moeten ze eraan geloven dat het leven niet altijd maakbaar is. Daarbij realiseren zij zich hoe waardevol het is zowel moeilijke als goede momenten met elkaar te delen. Juist als het gaat om opvoeden en gezin zijn echte gesprekken belangrijk. 

(Tekst loopt door onder de foto.) 

Het A-Woord autisme Sam
Heeft Sam, net als ieder kind, zijn eigenaardigheden? Of is er meer aan de hand?.

Actrice Lies Visschedijk vindt Het A-Woord een bijzonder project. “Dat je zo verschillend bent en soms zo weinig van elkaar begrijpt, is een bron van inspiratie. Het leert je op een andere manier naar het leven te kijken. Ik denk dat je een leuker en mooier persoon wordt wanneer je omgaat met iemand van wie je weinig begrijpt, maar die je wel wilt snappen.”

Dat je zo verschillend bent en soms zo weinig van elkaar begrijpt, is een bron van inspiratie

De zesdelige serie Het A-Woord is een Nederlandse bewerking van de Israëlische serie Yellow Peppers. Bij de totstandkoming van de Nederlandse versie spraken de makers met ervaringsdeskundigen om zo een doorvertaling te maken naar de situatie in ons land. Inmiddels brachten meerdere landen al succesvolle eigen versies uit.

Het A-Woord: heeft Sam autisme?

Vanaf 21 september, iedere maandag, 21.30 uur, NPO 1

Kijk 'Het A-Woord' hier terug

--:--