Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Nieuwe Insjallah-cursus voor christenen over moslims en islam

'Ook moslims zijn kostbaar in Gods oog'

Stichting Evangelie & Moslims biedt in september de cursus Insjallah aan. Een basiscursus voor christenen over het omgaan met moslims. “Deze basiscursus helpt je het geloof en de leefwijze van moslims te begrijpen, en te leren hoe je het evangelie in woorden en daden kunt delen.”

Deel:

Insjallah betekent letterlijk ‘als God het wil’. “Iedere christen die het verlangen heeft het evangelie te delen met moslims, kan meedoen,” licht Cees Rentier, predikant-directeur van Evangelie & Moslims toe.

Wat kunnen deelnemers inhoudelijk verwachten van deze cursus?
“We proberen gemeenteleden te helpen om moslims die ze ontmoeten, te begrijpen. Niet alleen op cultureel vlak, maar juist ook vanuit het geloof. Hoe is de islam ontstaan? Waarin verschilt deze religie van het christelijk geloof? Hoe kijken moslims naar het christelijk geloof? En vervolgens: hoe kun je een goede representant van Jezus Christus zijn en aan moslims uitleggen waarom Jezus naar de aarde gekomen is?”

Wat is de belangrijkste les die je leert in deze cursus?
“Een klassieke valkuil is dat wij als christenen denken dat de Koran is wat de Bijbel voor christenen is. En dat moslims Mohammed zien zoals wij Jezus zien. Moslims denken dat omgekeerd ook over christenen en dat veroorzaakt vaak misverstanden. Met Insjallah helpen we je bijvoorbeeld te begrijpen dat moslims de Koran vereren op een manier die wij alleen gepast vinden voor Jezus. Als we dat snappen, begrijpen we misschien ook wel hun onbegrip rondom de Bijbel.”

Kun je na deze cursus een goed gesprek voeren met een moslim?
“Dat hopen wij natuurlijk wel. En deze cursus helpt kerken gastvrij te zijn naar moslims, hen uit te nodigen en blij te zijn met hun komst.”

Is er veel vraag naar dit soort cursussen?
“Zeker. Wel zien we dat er meer basiskennis bij christenen is dan pakweg veertig jaar geleden. Dat de islam vijf zuilen kent, en dat moslims vijf keer per dag moeten bidden, weten de meeste christenen intussen wel. Maar er zijn nog steeds veel vragen: hoe zit het met geweld binnen de islam? Kan ik moslims vertrouwen? Hoe geef ik antwoord op hun vragen over de Bijbel?”

Sommige christenen zeggen: “De islam is een valse godsdienst, daar moet je je niet mee inlaten.”
“Tegen hen zou ik willen zeggen: reden te meer om te blijven beseffen dat moslims mensen zijn en kostbaar in Gods oog. Juist dan zou je gemotiveerd moeten zijn om moslims de Bijbel te laten ontdekken. Het heeft geen zin om alleen maar te herhalen dat de islam een valse godsdienst is, als moslims niet echt de kans krijgen door de omgang met jou het evangelie te leren kennen.”

Evangelie-moslims.nl

Beeld: Shutterstock

Geschreven door

Mirjam Hollebrandse

--:--