Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Nieuwe Podcast: 'Seks met sokken'

'Een podcast over hoe lekker liefde kan zijn'

Waarom willen wij eigenlijk seks? En als we het allemaal zo graag willen, waarom is het dan vaak zo moeilijk om erover te praten? Kun je seks en liefde van elkaar scheiden?

Deel:

De EO en NPO Radio 1 hebben een nieuwe podcast uitgebracht: 'Seks met Sokken'. In de 7-delige podcast gaat relatiecoach Cocky Drost met uiteenlopende gasten in gesprek over seks. Met deze podcast wil de EO openheid creëren en een bijdrage leveren aan eerlijke gesprekken over seks.

Goedele Liekens

In de eerste aflevering sprak Cocky met psycholoog en seksuoloog Goedele Liekens over de moeizame communicatie tussen geliefden over seks. “Over seks wordt zogenaamd makkelijk gepraat”, zegt Goedele. “Maar als het gaat over wat je lekker vindt en wat je raakt – ook in de liefde – dat wordt er nog altijd moeilijk over gepraat. Over wat seks met je doet. Het is makkelijker om erover op te scheppen.”

Taboes

Alle taboes zijn zo'n beetje geslecht als het gaat om seks. Toch blijft er eentje gewoon bestaan. En dat is het gesprek tussen partners over hun eigen seksleven. En dat kan je relatie behoorlijk schaden.

Klopt het dat er bij christenen vaak nog meer taboe rust op het onderwerp seks?
"Het ligt eigenlijk helemaal aan de manier waarop het benaderd wordt," legt Cocky uit. "Seks wordt te vaak als een soort ‘heilig hofje’ gezien. Terwijl seks iets heel menselijks is, waar we allemaal mee te maken krijgen, of we nu seksueel actief zijn of niet. Het is overal om je heen. Ik merk dat christenen vaak nog zoeken naar wat ‘mag’ en wat niet ‘mag’. Dat remt veel mensen in het ontwikkelen van hun seksuele identiteit en ook hun seksuele relatie. Terwijl seks je in een liefdevolle relatie juist heel dicht bij elkaar kan brengen en – niet onbelangrijk – heel veel plezier en vreugde kan brengen."

Mijn partner heeft nooit geleerd om over seks te praten – wat nu?
"Gelukkig is er hoop! Maar voor alles rondom seks geldt dat ‘moeten’ een verboden woord is. Als je jouw partner dwingt erover te praten, wordt het een heel groot ellendig iets. Dit zal dan waarschijnlijk alleen maar ruzie of verwijdering opleveren. Mijn tip: verpak het anders. Niet: ‘we gaan eens even stevig praten over seks, want jij hebt nooit leren praten’, maar veel meer als: ‘ik las laatst dat artikel/luisterde die podcast het viel me op dat…’ Dus zonder verwachting dat er een gesprek komt, gewoon delen wat jíj ervaart. Dit vraagt geduld, echt waar. En zelfreflectie: leg ik mijn partner onbewust misschien toch druk op? Er zijn stellen die het heel moeilijk blijven vinden om over seks te praten, omdat het te kwetsbaar is of te dichtbij komt. Dus forceer een gesprek niet, maar probeer het rustig te laten ontstaan. Begin maar eens met praten over wat je zelf ervaart of hebt ontdekt. Zelfs als je partner maar half luistert of niet reageert."

Hoe kom je toch aan die titel, Seks met sokken?
"Uit onderzoek blijkt dat een vrouw een intenser orgasme beleeft als ze sokken aan heeft tijdens de seks. Verklaring hiervoor is dat vrouwen zich meer ontspannen, veilig en vertrouwd met hun partner voelen wanneer ze sokken dragen tijdens het bedrijven van de liefde. Ik vind het zelf een leuke tegenhanger van sexy lingerie: waar lingerie vooral het mannenhart sneller doet kloppen, eigent de vrouw zich door het dragen van sokken zichzelf toe om heerlijk te genieten van het liefdesspel."

Seks_met_Sokken_-_Cocky_Drost

Elke vrijdag verschijnt een nieuwe aflevering van ‘Seks met Sokken’. De komende weken spreekt Cocky onder meer met gedragsbioloog Patrick van Veen (Married at First Sight) over de biologische werking van seks. Verder vertellen de Sekszusjes over schaamte en ‘ja’ zeggen. En met predikant/schrijver Oscar Lohuis behandelt Cocky onderwerpen als exclusiviteit en wachten met seks. Andere gasten zijn seksuoloog en therapeut Wim Slabbinck, vlogger en schrijver Marith Iedema en verslavingscounselor Chris Knorren.

Seks_met_Sokken_-_Cocky_Drost

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--