Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Nieuwe tv-show Jandino Asporaat: 'Dino's Bezorgservice'

'Bezorger altijd welkom'; donderdag, 21.30 uur, NPO 1

Deel:

Juist in deze verwarrende tijd besluit comedian, acteur en presentator Jandino Asporaat tot een vrolijke rondrit door Nederland. In Dino’s Bezorgservice (NTR) bezoekt hij juist die plaatsen die niet dagelijks in het nieuws zijn, zoals Wijk aan Zee en Everdingen. Een portret van Jandino, die samen met zijn alter ego’s Judeska en Gerrie rondreist.

“We zijn in de greep van angst: voor ziekte, dood, mensen en andere culturen. Zo dreigen we nog veel verder uit elkaar te groeien dan de bekende anderhalve meter ons voorschrijft. Ik verlang terug naar vroeger, toen ik per trein en bus door al die mooie dorpen kwam, op weg naar een klein theater," zegt Jandino Asporaat. Het bracht hem op het idee om Dino's Bezorgservice in het leven te roepen. "Veel contact ligt nu stil, maar een bezorgservice blijft welkom!”

Wie is Jandino Asporaat?

• 40 jaar
• Geboren in Willemstad (Curaçao), opgegroeid in Rotterdam
• Werkte in de bouw, vanaf 2002 in het theater
• Verscheen in 2006 op tv met een optreden in Raymann is laat
• 
Kreeg in 2011 zijn eerste eigen tv-programma: De Dino Show
• 
Won twee keer een Gouden Kalf (voor Bin Bini Holland 1 &2)
• Opende in 2014 kledingwinkel Dinmar
• Auteur van DINO – Dromen met je ogen open (2019)
• Vanaf 22 april iedere donderdag te zien in Dino’s Bezorgservice

Wat tref je aan in plaatsen als Everdingen?
“Dat dorp kende ik alleen van het knooppunt uit de verkeersinformatie. Maar wat me er trof, is de gemeenschapszin," antwoordt Jandino Asporaat, die dit dorp aan de Lek in Dino's Bezorgservice bezoekt. "De dorpsbewoners runnen er een buurtsuper die ze zelf hebben opgezet, een prachtig initiatief dat de gemeenschap ten goede komt. Dit laat zien dat je samen echt iets tot stand kunt brengen.”

Wat ontroert je?
“Het ontroert me als ik mijn kinderen heel gelukkig zie spelen. Maar ook als ze heel vroeg hun bed uit komen en ik ze om half acht op de bank voor de tv aantref, waar ze een tekenfilm zitten te kijken. Dat zijn dingen die mij ontroeren.”

Wat is de leukste smoes die je ooit hebt gebruikt?
“In mijn jonge jaren had ik een krantenwijk, maar op een dag vond ik dat ik wel heel vroeg mijn bed uit moest. Dus ik meldde me telefonisch ziek wegens een ‘margarine-aanval’. Ze vroegen of ik migraine bedoelde. ‘Ja, dat ook,’ antwoordde ik. Misschien toch niet zo’n leuke smoes. Ik hoefde in elk geval niet meer te komen.”

Als je met weinig begint, kun je heel ver komen, als je maar gelooft

Stel, je mag een feest organiseren, hoe ziet dat eruit?
“Dat ik een feestje kan bouwen, heb ik laten zien met ‘I Love Urban’ in Ahoy. Laten we hopen dat zulke massale feesten snel weer mogelijk zijn. Eindelijk weer samen dansen. Ik begin zelfs de geur van zweet te missen.”

Wat is je favoriete Bijbelverhaal?
“Het verhaal waarin Jezus vijf broden en twee vissen vermenigvuldigt. Als je met weinig begint, kun je heel ver komen, als je maar gelooft. Dat ervaar ik zelf ook, al ga ik niet meer naar de kerk. Ik onderhoud het contact met God liever rechtstreeks; zo raak ik niet teleurgesteld in mensen. Het geloof is me ook tot steun als ik me – 70 procent van mijn tijd – met anderen inzet voor Curaçao, waar ik vandaan kom.”

Waar staat de mooiste kerk?
“Dat is misschien wel de Sagrada Familia in Barcelona, hoewel ik dat spectaculaire bouwwerk nauwelijks een echte kerk vind. Nee, de kerk bestaat uit de mensen die er deel van uitmaken. Zij vormen een gemeente, dus het gebouw is niet zo belangrijk.”

Dino's Bezorgservice: Wijk aan Zee

In nieuwe tv-programma Dino's Bezorgservice bezoekt Jandino Asporaat plaatsen die niet dagelijks in het nieuws zijn: Wergea, Baarle-Nassau, Everdingen, Wijk aan Zee, Lievelde en Elsloo. Hij zet opvallende inwoners in het zonnetje en bijzondere pakketjes vinden de weg naar hun bestemming. Jandino's alter ego's Gerrie en Judeska zijn ook van de partij. In de eerste aflevering strijkt Dino's Bezorgservice neer in Wijk aan Zee. 

Vanaf 22 april, iedere donderdag, 21.30 uur, NPO 1 

Kijk 'Dino's Bezorgservice' hier terug

Geschreven door

Bart van Delen

--:--