Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Oase Belgische 'bosgeuzen' gaat onzekere toekomst tegemoet

Woensdag, 22.20 uur, NPO 2

Deel:

Verscholen in de Vlaamse Ardennen ligt de enige protestante enclave van België: Korsele. In Oases in de Lage Landen neemt EO-presentator Kefah Allush er een kijkje. Hij ontdekt dat deze oase zijn unieke karakter kwijt dreigt te raken. 

Ooit was deze plek een toevluchtsoord voor gelovigen die zich niet wilden onderwerpen aan de Spaanse koning en het rooms-katholieke geloof. Nu wonen de ‘bosgeuzen’, zoals ze zichzelf noemen, er nog steeds. Presentator Kefah Allush is er vandaag te gast in Oases in de Lage Landen

De dominee moet op zondag genoegen nemen met zo'n twintig kerkgangers

In Korsele wonen tweehonderd mensen, maar het dreigt een doorsnee Vlaams gehucht te worden. In Oases in de Lage Landen vertelt de dominee dat hij op zondag genoegen moet nemen met zo’n twintig kerkgangers. De oase gaat een onzekere toekomst tegemoet. 

Oases in de Lage Landen: Korsele

Nu de ‘Oases in de Oriënt’ voorlopig even onbereikbaar zijn, gaat Kefah Allush dichter bij huis op ontdekkingstocht. Oases in de Lage Landen is een filmische expeditie langs het dagelijks leven van bijzondere gemeenschappen in Nederland en België. Ze klampen zich – vaak tegen de stroom in – vast aan het verleden of zoeken naar een nieuwe toekomst. In de derde aflevering bezoekt Kefah de protestantse enclave Korsele in België. 

Woensdag 22 september, 22.20 uur, NPO 2

Kijk 'Oases in de Lage Landen' hier terug

--:--