Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Ogen van Moria’ deelt indringende verhalen van vluchtelingenkinderen

Vanaf vanavond, dagelijks om 22.10 uur op NPO 2

Deel:

In het actuele EO-programma Ogen van Moria vertellen Nederlandse vrijwilligers, artsen, politici en BN’ers dagelijks vijf verhalen van vluchtelingenkinderen uit kamp Moria. Zij delen elk in één minuut hoe deze kinderen een onuitwisbare indruk op hen maakten. In de slotuitzending zoekt Arjan kinderen uit kamp Moria op. Hoe gaat het met hen in het gehavende kamp?

“We willen als EO onrecht in de wereld aan de kaak stellen en het bewustzijn hierover aanwakkeren,” legt EO-directeur Arjan Lock de keus voor dit programma uit. “In het politieke debat worden vluchtelingen vaak weggezet als groep. Maar wat als je de ander echt in de ogen kijkt? Dan zie je een mens zoals jij en ik: met wanhoop, dromen, een verlangen naar geborgenheid en geliefd zijn.”

Bekijk de eerste aflevering van 'Ogen van Moria'

Politiek spel

Ogen van Moria wil laten zien wie de kinderen uit kamp Moria werkelijk zijn. Hun situatie is al lang ondraaglijk en toch veranderde er weinig. Ook nu, na de verwoestende brand, zijn de kinderen onderwerp van een ingewikkeld politiek spel. Onder anderen Tinkebell (kunstenares), Pernille La Lau (presentatrice) en Rikko Voorberg (theoloog) vertellen over dat ene kind dat hen tussen de 13.000 vluchtelingen diep heeft geraakt. Die jongen of dat meisje gaf niet alleen een gezicht aan de vluchtelingenproblematiek, maar staat ook in hun geheugen gegrift.

Lees ook: Rob Timmerman helpt vluchtelingen in nood
Lees ook: Rob Timmerman helpt vluchtelingen in nood
Jongen in kamp Moria met Arjan Lock
"Onderweg heeft hij een paar jonge katjes gevonden, hun snorharen zijn verschroeid door de hitte.".

Zoektocht naar ontheemde kinderen

In de slotuitzending Kijkend in de ogen van Moria volgen we Arjan Lock in zijn zoektocht naar de ontheemde kinderen op Lesbos. Hoe is met hen nadat brand kamp Moria in de as heeft gelegd? De EO-presentator spreekt met hen en laat de kinderen zelf aan het woord. “We geven hun een gezicht en een stem. Kijk niet weg, maar luister naar hun verhaal.”

Ogen van Moria

Ogen van Moria is vanaf vandaag dagelijks te zien om 22.10 uur bij de EO op NPO 2. Met op vrijdag 18 september de slotuitzending van een half uur Kijkend in de ogen van Moria om 22.10 uur bij de EO op NPO 2. 

Lees meer over de noodhulp op Lesbos via Metterdaad.

--:--