Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Omgaan met mensen die altijd gelijk willen hebben

We kennen ze allemaal. De mensen die niet kunnen toegeven en het altijd beter lijken te weten. Zelfs als jij voor de volle 100% weet dat wat ze zeggen niet klopt, dan nog houden ze voet bij stuk. De wetenschap vertelt je waar dit uit voortkomt.

Deel:

Je zou denken dat dit gedrag voortkomt uit narcisme. Diegene is zo gefixeerd op zijn eigen gelijk, de egoïstische eigenschappen die een narcist heeft passen daar perfect bij. Maar een onderzoek van Fairleigh Dickinson’s Marta Krajniak & co stelt dat de persoon ook andere persoonlijkheidsstoornissen of zelfs géén stoornissen heeft.

Wat wel een rol speelt is de mate van emotionele intelligentie. Als je een hoge emotionele intelligentie hebt, kan je de gevoelens van een ander beter oppikken. Deze mensen kunnen ook hun eigen gedrag aanpassen aan de mensen waar ze bij zijn in plaats van dat ze hun eigen zin doordrukken.

Mensen die altijd hun gelijk willen hebben, hebben een lage emotionele intelligentie. De onderzoekers hebben daarom geconcludeerd dat je deze groep mensen moet laten weten hoe je je voelt. Zij kunnen dit minder goed uit hunzelf oppikken en daarom zijn ze zich ook van geen kwaad bewust. 

Nog een tip uit het onderzoek: ga er niet teveel tegenin, maar laat juist zien dat jij je emoties en reactie wel onder controle kan houden. Daar leren zij dan weer van. 

Bron: Psychology Today

--:--