Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Oniomanie, wrinklerexia en andere vreemde verslavingen

Deze acht bijzondere verslavingen bestaan écht

Van een verzamelverslaving tot aan een sportverslaving. Er zijn nogal wat vreemde maar serieuze verslavingen in deze wereld. Het klinkt misschien grappig maar dit is het allerminst.

Deel:

1 Infobesitas

Ooit van infobesitas gehoord? Dit is een verslaving van mensen die niet alles weten, maar wel alles wíllen weten. Mensen die aan infobesitas lijden willen alles weten, ook al is dit onmogelijk. Ze doen er alles aan om zoveel mogelijk nieuwe informatie op te zoeken. Ze lezen continu de krant, luisteren naar de radio en speuren het hele internet rond. Dit doen ze vaak uit angst om iets te missen en er niet bij te horen.

2 Oniomanie

Veel vrouwen worden van deze verslaving ‘beschuldigd’ door hun man,  maar voor sommige mensen is het daadwerkelijk een probleem. We hebben het over oniomanie, ook wel koopzucht. Een shopverslaving. Met oniomanie heb je een grote koopdrang en is shop till you drop je levensmotto. Mensen met oniomanie winkelen vaak uren per dag en geven daar veel geld aan uit. Ze kopen vooral dingen die ze niet nodig hebben, denk aan boeken, mokken, puzzels et cetera. Hierdoor ligt hun huis vaak vol met aankopen die ze niet gebruiken, terwijl ze hun bankrekening blijven plunderen. Mensen met deze verslaving voelen zich vaak schuldig, maar kunnen er toch niet mee stoppen.

3 Wrinklerexia

De volgende vreemde verslaving is wrinklerexia, dit wordt ook wel een botoxverslaving genoemd. Mensen die dit hebben, doen er alles aan om hun huid zo glad mogelijk te krijgen. Samen met een hoop botox doen ze er alles aan om elk rimpeltje weg te werken. Hierdoor zien sommige mensen op leeftijd er nog erg jong uit. Voor iemand met wrinklerexia is een gaaf huidje het allerbelangrijkste.

4 Tanorexia

Een beetje bruin is mooi, maar sommige mensen slaan door in hun verlangen naar een bruine huid. Deze verslaving heeft de naam tanorexia. Met deze verslaving ben je verslaafd aan zonnen en vooral aan het hebben van een bruine teint. Mensen die aan tanorexia lijden, liggen het liefst uren in de zon. En als dit niet genoeg is of als de zon niet schijnt, zijn ze onder de zonnebank te vinden. De bruine huidskleur is zo belangrijk, dat ze er alles voor over hebben.

5 Hoarding

Oude kranten, puzzels, boeken, zomaar wat voorbeelden van items die in de collectie van een hoarder passen. Hoarding is een verzamelverslaving. Mensen met hoarding verzamelen letterlijk alles. Het gaat zelfs zo ver, dat een huis van een hoarder soms niet meer leefbaar is, omdat er te veel spullen in staan of liggen. Vaak denken de mensen die hoarding hebben dat de spullen écht nog weleens van pas komen, waardoor ze het lastig vinden om dingen weg te gooien.

6 Bigorexia

Sporten is gezond, toch? Bij bigorexia, oftewel een extreme sportverslaving, beheersen voeding, sport en calorieën verbranden vooral je dag. In het algemeen is zo’n 30 minuten lichaamsbeweging per dag voldoende. Mensen die bigorexia hebben, draven hierin door en sporten veel te veel. Ze hebben vaak een verkeerd zelfbeeld; ze denken bijvoorbeeld dat ze te weinig spiermassa of te veel vet hebben. Hierdoor letten ze op hun voeding en sporten ze extreem veel. Sporten is gezond voor je, maar té veel sporten is ongezond.

7 Trichotillomanie

Wenkbrauwen, beenhaar, wimperhaar, je kunt het zo gek niet bedenken of iemand met trichotillomanie wordt er warm van. Mensen met trichotillomanie voelen een dwang om hun eigen haren uit te trekken. De mensen die dit hebben, hebben vaak veel last van kale plekken.

Foto: Shutterstock

Er zijn nog veel meer verslavingen. Lees hier ook over een veelvoorkomende verslaving: Esther was verslaafd aan alcohol en sigaretten

--:--