Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Ontdekdezorg Week' met Henk van Steeg en Tom Herlaar

Open Huis in de Zorg; dagelijks, 14.00 uur, NPO Radio 5

Deel:

Vandaag start de Ontdekdezorg Week. Daarom gaat het radioprogramma Open Huis (EO), gepresenteerd door Henk van Steeg en Tom Herlaar, de hele week langs verschillende zorglocaties in het land voor een exclusief kijkje achter de schermen van de zorg. Wat drijft de mensen, wat is de rol van muziek in de zorg en wie zijn de Zorghelden van 2022?

“Heel bijzonder dat we dit mogen doen! Want laten we eerlijk zijn: of je nu in de zorg werkt of niet, vroeg of laat komt iedereen ermee in aanraking,” zegt presentator Henk van Steeg. “Na de afgelopen jaren vooral over volle ic’s en covid gehoord te hebben, ben ik wel benieuwd naar wat er nog meer gebeurt. Zo trappen we de week in Open Huis af in het UMC in Utrecht, dat ook bijzondere stappen zet op het gebied van medische technologie, door mobiele telefoons in te zetten als dokter."

Achter de schermen in de zorg

"Later deze week zijn we te gast bij Amerpoort, een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking. De vraag daar is: hoe betrekken we deze mensen bij de samenleving en hoe zorg je ervoor dat ze kunnen doen waar ze goed in zijn? Verder bezoeken we De Hoop in Dordrecht, Riederborgh in Ridderkerk, Koninklijke Visio in Breda en het revalidatiecentrum Reade in Amsterdam. We zoeken iemand op die hier eerst voor revalidatie verbleef en nu anderen begeleidt bij hun herstel. Kortom: we mogen echt overal in de zorg een kijkje achter de schermen nemen.”

Moeizame bevalling

Henk (41), die zelf voor het laatst op zijn 17e in het ziekenhuis lag toen hij een blindedarmontsteking opliep, merkt op dat de schijnbaar kleine gebaren een groot verschil kunnen maken, ook in de zorg. Dat zag hij ook in zijn eigen leven.

Een schijnbaar klein gebaar kan in de zorg een groot verschil maken

“Bij de geboorte van onze zoon werden mijn vrouw en ik ondersteund door Lisanne, die daar haar coschappen liep. De bevalling verliep moeizaam en ons zoontje moest in alle haast voor onderzoek naar een andere afdeling. De artsen, verpleegkundigen en ook ik gingen mee. Maar mijn vrouw moest alleen achterblijven na zo’n heftige ervaring. Lisanne bleef bij haar en dat bleek achteraf ontzettend waardevol. Zulke verhalen wil ik tijdens de Ontdekdezorg Week meer horen; vrijwel iedereen heeft uiteindelijk een zorgverhaal te vertellen.”

Luisteraars mogen dus ook hun verhalen delen?
“Jazeker! Ik hoop dat we met deze week luisteraars de kans geven hun dankbaarheid richting de mensen in de zorg uit te spreken en hun verhalen te delen. Verder is het recept voor deze week: veel mooie muziek. We spelen de Evergreen Top 1000 Muziekbingo, en Tom en ik komen niet alleen verhalen halen, we komen ook wat brengen. We zetten in Open Huis namelijk de zorghelden van 2022 in het zonnetje. Mensen die, misschien door schijnbaar kleine gebaren, het verschil hebben gemaakt voor de ander.”

Open Huis in de Zorg

Henk van Steeg en Tom Herlaar presenteren de thema-uitzendingen van Open Huis rond de 'Ontdekdezorg Week', die van 14 tot 19 maart duurt. Ze zijn op de volgende locaties te gast:

• Maandag 14 maart: Universitair Medisch Centrum (Utrecht)
• Dinsdag 15 maart : Reade Revalidatie Centrum (Amsterdam)
• Woensdag 16 maart: Amerpoort voor mensen met een verstandelijke beperking (Baarn)
• Donderdag 17 maart: Riederborgh, voor thuiszorg of wonen in het zorgorganisatie (Ridderkerk)
• Vrijdag 18 maart: Koninklijke Visio, expertisecentrum voor blinde en slechtziende mensen (Breda)
• Zaterdag 19 maart: De Hoop christelijke ggz en verslavingszorg (Dordrecht)

Maandag t/m zaterdag, 14.00 uur, NPO Radio 5

Tekst: Lukas ten Napel
Beeld: Alva Bedrijfsfotografie

--:--