Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ontmoet Cindy en Evie uit 'Hoe gaat dat bij jullie thuis?'

Deze gezinnen zie je in aflevering 9

In aflevering 9 van ‘Hoe gaat dat bij jullie thuis?’ kijken we mee met Cindy Albers en Evie van Zijl. Wie zijn zij, welke opvoedstijl hanteren ze en wat kunnen ze van elkaar leren?

Deel:

De Brabantse Evie en haar man Tijs hebben twee zoons: Jimmi (3) en Charlie (bijna 1). Evie heeft haar handen vol aan deze actieve kids en hecht daarom waarde aan de drie r’s: rust, reinheid en regelmaat. Door op vaste tijden te eten en de jongens op vaste tijden in bed te leggen, zorgt ze voor structuur in de dag.

Kijk deze aflevering nu op NPO Start
Kijk deze aflevering nu op NPO Start

Wil je deze aflevering nu kijken? Ontdek de aflevering op NPO Start.

Kind zijn

Toch voedt ze haar zoons naar eigen zeggen vrij op; strenge kaders zijn er niet. “We doen maar net wat ons ingeeft en waar we ons goed bij voelen.” Haar kinderen moeten echt kind kunnen zijn en lekker kunnen spelen.

Sporten

Evie vindt het belangrijk om ook tijd voor zichzelf vrij te maken. Haar ‘me-time’ vult ze in door minstens drie keer per week te sporten. “Als ik geen tijd voor mijzelf neem, wordt mijn lontje steeds korter”, vertelt ze. “Als ik er weer even uit ben geweest, heb ik nieuwe energie en dat werkt ook weer fijner voor de kindjes.”

Een compromis met je kind

Als Jimmi niet luistert, sluit Evie regelmatig een compromis met hem. Zoals: “Als je de groente opeet, mag je daarna een stukje vlees”. Hoewel ze dit graag anders zou doen, is Evie er nog niet uit hoe ze haar zoon zonder zo’n compromis kan laten luisteren. Wat kan ze daarin leren van Cindy?

Regelmaat vs. vrijheid

In ‘Hoe gaat dat bij jullie thuis?’ gaat Evie op bezoek bij Cindy en Melvin Albers en hun drie kinderen: Aiden (5), Mara (3) en Vince (0). Waar Evie voor haar kinderen rust, reinheid en regelmaat creëert, gaat het er in huize Albers heel anders aan toe: “Wij voelen ons niet zo prettig bij een vaste structuur”, zegt Cindy, “omdat we ons dan een beetje benauwd voelen in wat we kunnen ondernemen op een dag.”

Ontwikkelingsvoorsprong

Cindy’s kinderen hebben een ontwikkelingsvoorsprong. “Op hele jonge leeftijd hadden we al door dat Aiden wat verder was dan andere kinderen. Hij rekent al ongeveer op groep 4-niveau en is bezig met Engels.” Het vinden van passend onderwijs voor Aiden heeft grote consequenties: het gezin is onlangs naar Rotterdam verhuisd om dichtbij Aidens school te wonen.

Veel prikkels

“Mijn kinderen hebben baat bij veel prikkels”, vertelt Cindy. “Ze willen graag veel verschillende dingen ondernemen; als ze maar wat mee kunnen maken. Daar spelen wij op in. Onze dagen zitten eigenlijk altijd vol. We hebben geen vaste planning, maar doen van alles.” Toch is deze moeder erg benieuwd hoe dit er bij een ander gezin aan toegaat en hoe de kinderen daarop reageren.

Bij elkaar over de vloer

In ‘Hoe gaat dat bij jullie thuis?’ verruilt Evie haar huis in Berkel-Enschot voor een dag voor Rotterdam. Wat kan ze leren van de spontaniteit in de planning van Cindy? En wat ontdekt Cindy tijdens haar bezoek aan Evie op het gebied van structuur?

Kijk aflevering 9 van ‘Hoe gaat dat bij jullie thuis?’ nu op NPO Start.

--:--