Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Nienke (24) woont op kamers, maar voor haar dochter is geen plek

Kijk aflevering 1 van 'De HuizenFixers' nu op NPO Start

In de studentenkamer van Nienke (24) ligt een opgeklapt kinderbedje onder haar eigen bed en de kinderstoel moet telkens weer in elkaar worden gezet. "Dit is mijn huis, maar niet haar thuis. Ella komt hier logeren", vertelt Nienke over haar tweejarige dochter. En dat doet pijn. Ze voelt zich ook schuldig, tegenover haar dochter, haar ouders en haar huisgenoten. "Als Ella bij mij is en ze slaapt, moeten de meiden stil zijn. Ze zijn dol op haar, maar iedereen moet er wel rekening mee houden." Ella is een onverwachts cadeau, Nienke heeft geen relatie meer met de vader.

Deel:

Nienke studeert dramatherapie in Nijmegen. Ze is vanuit het dorpje Nieuw-Wehl naar de stad verhuisd en woont nu vier jaar in een woning met vier vriendinnen. Twee jaar geleden merkte Nienke dat ze wat was aangekomen, maar dat gebeurde wel vaker in de zomer. Dit keer kreeg ze het er alleen niet meer af. Pas na 27 weken kwam Nienke erachter dat ze zwanger was en vielen de puzzelstukjes op z'n plek.

Een Ella-proof woning

Na de eerste paniek moest er worden nagedacht over een woonoplossing. Ella woont momenteel bij Nienke's ouders, zodat Nienke naast moeder ook nog gewoon student kan zijn. Ze komt zoveel mogelijk langs in Nieuw-Wehl en eens in de twee weken haalt ze Ella op en verblijven ze een weekend in Nijmegen. De verhouding tussen Nienke en haar ouders is wat lastiger geworden: zij zijn opa en oma én opvoeders, Nienke is dochter én moeder als ze bij hen is. Een eigen huis biedt niet alleen stabiliteit voor Nienke en Ella, maar geeft haar ouders ook de ruimte om lekker alleen opa en oma te zijn. "Het zou zo fijn zijn als ik niet meer van mijn ouders afhankelijk ben." 

Een eigen plek in Nijmegen

Volgend jaar is Nienke afgestudeerd en dan wil ze graag een eigen plek hebben met Ella. Tegen die tijd moet ze haar studentenkamer ook verlaten. Het liefst zou de alleenstaande moeder in Nijmegen blijven. Hier heeft ze haar sociale leven opgebouwd. Alles is op fiets- of loopafstand. Ook de vader van Ella woont in de stad. Los van de locatie heeft Nienke niet veel woonwensen. Eén slaapkamer is al prima en een huur van max. 763 euro zodat ze huurtoeslag kan krijgen.

Nienke staat open voor out-of-the-box-oplossingen, zoals een tiny house of een woongroep met gelijkgestemden. Ze werkt één dag in de week in de horeca en heeft daarnaast een maximale studielening. Mede daardoor is kopen op dit moment onmogelijk voor de toekomstig dramatherapeut. "Ik ben alleen en zoek een plekje voor twee personen met nog niet eens een inkomen voor één persoon. Alles wordt duurder en er zijn te weinig huizen."

Over 'De HuizenFixers'

In het programma 'De HuizenFixers' schiet presentator Rachel Rosier mensen te hulp die dringend een woning zoeken. Samen met een team van experts zoekt ze onontdekte mogelijkheden en out of the box oplossingen. In elke aflevering van De HuizenFixers volg je twee kandidaten die om een dringende reden op zoek zijn naar een (nieuwe) woning. De kandidaten hebben vaak al van alles geprobeerd, maar zonder succes. Het HuizenFixers-team schiet de kandidaten te hulp!

Tim (22) staat binnenkort op straat

Lees ook over:

Tim (22) staat binnenkort op straat

Kijk aflevering 1 van 'De HuizenFixers' op NPO Start.

Wil je meer lezen over Opgroeien & Gezin?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere maand een nieuwsbrief vol inspirerende (geloofs)verhalen, de mooiste podcasts en programma's die raken.

Voornaam
E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

--:--