Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ontspannen vakantie vieren: 'Gun jezelf lummeltijd'

De vakantieperiode: waar de een niet kan wachten op het wekenlang niks doen, wordt de ander een beetje zenuwachtig van al die vrije tijd. Trouwens, vrije tijd? Misschien plan jij je vakantie het liefst helemaal vol! Zeven tips van Tineke Voorthuis voor een ontspannen vakantie.

Deel:

1. Een cadeautje van God

God heeft ons vanaf het begin al een vakantiedag per week gegeven en gaf zelf het goede voorbeeld: na de schepping van onze wereld, rustte Hij op de zevende dag. Hij vindt het belangrijk dat we af en toe de tijd nemen om op adem komen. Ren dus niet zomaar door, maar geniet van de rust die God ons op deze manier geeft.

“Op de zevende dag rustte God na afloop van Zijn scheppend werk. Hij zegende die zevende dag en maakte hem tot een bijzondere, heilige dag, omdat Hij die dag Zijn scheppingswerk besloot.”

Genesis 2: 2 en 3, Het Boek

2. Neem je rust

Het woord ‘vakantie’ is afgeleid van het Latijnse woord ‘vacare’, wat letterlijk betekent: ‘vrij zijn van verplichtingen’. Hou rekening met dit principe tijdens het voorbereiden van je vakantie. Plan niet elke dag vol met alles wat je wilt zien, doen en beleven. Realiseer je dat de vakantietijd bedoeld is om vrij te zijn, ook van verplichtingen of verwachtingen die anderen je opleggen of die je misschien zelf creëert tijdens de vakantie.  

3. Ontdek je vakantiegevoel

 Probeer je vervolgens bewust te worden van wat je eigenlijk wil met die zee van vrije tijd. Wat is ‘vrij zijn’ voor jou? Betekent dat een lange road trip in het buitenland of juist lekker thuis languit top de bank met een tijdschrift? Schrijf het op en deel het met de mensen met wie jij je vakantie doorbrengt, bijvoorbeeld een vriendin, je partner of je kinderen. Bespreek ook wat hen dat ultieme vakantiegevoel geeft. Je zult ervan versteld staan hoezeer dit kan verschillen per persoon!

4. Breng het bij God

Betrek de Here God bij dit proces en ga na: waar heb je behoefte aan tijdens de komende vakantie, in deze periode van je leven? Hoe uitgerust of uitgeput begin je aan je vakantie? Heb je tijd nodig om even ‘op te slomen’ en je gedachten tot stilstand te brengen of heb je juist behoefte aan nieuwe uitdagingen? Breng het allemaal in gebed bij God en vraag of Hij je dat wilt geven, waar jij deze vakantie behoefte aan hebt.

5. Vind de balans

Uiteindelijk gaat het bijna altijd om het vinden van een goede balans tussen rustige tijd voor jezelf en tijd voor gezellige uitstapjes met anderen. Je kunt ervoor kiezen om ‘s ochtends tijd voor jezelf te plannen en ’s middags samen op stap te gaan: lekker de natuur in, een museum bezoeken of je vergapen aan een mooie kathedraal.

6. Wees realistisch

Herinner je die verregende vakantie nog? Of die luidruchtige buren op de camping twee jaar geleden? Koester geen illusies dat dit de perfectie vakantie wordt. Gelukkig hoeft dat ook  helemaal niet! Die verregende vakantie was namelijk uiteindelijk best gezellig en je hebt misschien wel meer mooie boeken gelezen dan ooit tevoren!

7. Gun jezelf ‘lummeltijd’

Probeer elke dag een paar momenten niks te doen of te moeten en gewoon ‘te zijn’. Luister naar de vogels, de branding van de zee, voel de zon op je gezicht, de wind door je haren en voel wat dat met je doet. Uit de ‘doe-stand’ komen, kan overal, op elk moment.  Of je nou thuis bent, in je tuin, op je balkon, in het stadspark, of ergens op een Franse camping. Geniet!

Lees ook: Eropuit in Nederland – tips van de redactie

--:--