Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Joram Kaat over nieuwe 'Life Rules': 'Ik heb van mijn telefoon een beloning gemaakt'

Stel jouw leefregel op met 'Life Rules'

Hij werd geleefd, in plaats van dat hij lééfde, ondervond EO-presentator Joram Kaat. Daarom ging hij op zoek naar manieren om bewuster in het leven te kunnen staan. Met de Telegram-community 'Life Rules' als gevolg. Het tweede deel van deze digitale expeditie gaat halverwege maart live. “Het is relevant voor iedereen die dit gevoel herkent.”

Deel:

Al zo’n drie jaar is Joram op zoek naar hoe hij zijn leven kan vullen met dingen die hij écht belangrijk vindt. Zo had hij een tijdje geen smartphone. “Ik wilde niet meer afgeleid worden door meldingen, of gedachteloos scrollen door social media. Maar ik miste de handige functies en het feit dat ik niet meer geïnspireerd kon worden door andere socialmediagebruikers. Ik bleef zoeken naar de juiste manier van je leven vormgeven en klopte aan bij collega Daan Molenaar, met het idee om iets te creëren rondom dit onderwerp. En zo ontstond in augustus 2022 Life Rules. Het was een leerzaam experiment, dat we in maart opnieuw – maar veel groter – aangaan.”

Leven zoals jíj wilt

Life Rules wil deelnemers helpen hun leefregel op te stellen. Een leefregel is een set aan waarden, methoden en principes die helpen om spiritueel en emotioneel in balans te zijn en te leven zoals jíj wilt. Joram: “In twaalf weken konden deelnemers via de app Telegram inspiratie opdoen over verschillende thema’s, zoals ‘samen eten’, ‘aandachtig luisteren’ en ‘stilte en alleen-zijn’. Ik verstuurde podcasts waarin ik met experts praat over deze thema’s. Er hoorden ook werkboeken bij.” In de nieuwe Life Rules gaat Joram opnieuw in gesprek met inspirerende mensen. Deze podcasts zullen op alle streamingplatforms te beluisteren zijn. Er komt ook een Instagrampagina voor extra inspiratie, en in de Telegramgroep kunnen deelnemers met elkaar chatten.

Hoezeer heeft de eerste versie van ‘Life Rules’ jou geholpen?
“Ik ben er nog niet, maar heb wel ontdekt dat regelmaat het belangrijkste is. Dat je je leven behoort in te richten met gewoonten die je moet aanleren – je maakt als het ware een liturgie. Voor mij was het belangrijk om eerst te ontdekken: wat betekent leven voor míj? Het antwoord: kwalitatieve momenten beleven. Net zoals Jezus altijd aandacht had voor de persoon tegenover Hem, ondanks wat er om Hem heen gebeurde. En de experts hebben me geleerd dat Jezus een duidelijke leefregel had. Voordat Hij belangrijke keuzes maakte, zonderde Hij zich af. Hij zocht God op, en kon daarna met nieuwe energie verder.”

Nu leg ik mijn telefoon meteen weg

Hoe ziet jouw liturgie eruit?
“Ik wist al dat mijn telefoon mijn grootste vijand was. Voorheen zat ik na mijn werk – ik ben om half twaalf ’s avonds thuis – tot een uur of twee op Netflix en social media. Nu leg ik mijn telefoon meteen weg. Ik duik mijn bed in, lees daar een ontspannend boek en schrijf op waar ik dankbaar voor ben. Door deze gewoonten word ik meer ontspannen wakker.

Omdat ik niet vroeg hoef te beginnen met werken, houd ik ’s ochtends eerst stille tijd. Ik bid, lees, en ik schrijf op wat er in mijn hoofd zit. In het boek Atomic Habits van James Clear las ik dat mensen beloond willen worden voor nieuwe gewoonten. Dus ik heb van mijn telefoon een beloning gemaakt, voor ná de stille tijd. Maar ik merk dat dat ding me niet eens meer interesseert. In het weekend heb ik dit ritme trouwens niet, en mis ik het.
Daarnaast heb ik voor mezelf bepaald: als ik met vrienden afspreek, plannen we meteen een nieuwe datum. Ik wil twee keer per jaar met mijn ouderlijk gezin uit eten. En ik sport doordeweeks twee keer – zo niet: geen wijntje in het weekend. Ik zet dingen tegenover elkaar, waardoor ik me bewust word van mijn keuzes en alles wat ik meemaak.”

Slechte gewoonten

Life Rules is relevant voor iedereen die het gevoel heeft geleefd te worden, vindt Joram. Voor de een komt dat bijvoorbeeld door telefoongebruik, voor de ander door werk of studie. “Misschien betekent leven voor jou: meer tijd met je kinderen of kleinkinderen doorbrengen. Als dat niet lukt door je baan, is het belangrijk daar iets aan te veranderen. Mijn tip: achterhaal mogelijke veranderingen door je goede en slechte gewoonten naast elkaar te leggen. Sluiten die aan bij hoe jij wilt leven? Door gewoonten aan te passen, kun je veel betekenen voor jezelf en de mensen om je heen.”

Wat verwacht je van de nieuwe ‘Life Rules’?
“Volgens mij hebben we allemaal behoefte aan meer rust en regelmaat, dus in die zin verwacht ik veel. Het aantal deelnemers maakt me niet uit, maar ik denk dat iederéén baat heeft bij deze thematiek. Want als we massaal meer rust inbouwen in ons leven, zullen we gelukkiger worden.”

Volg Life Rules op Instagram: @liferuleseo

Geschreven door

Anouk van de Schootbrugge

--:--