Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Onverwachte vriendschap in een Russische trein

Filmrecensie van Rick de Gier

Sinds Rusland Oekraïne binnenviel, hebben diverse westerse filmfestivals producties uit Rusland van het programma geschrapt. Je kunt je afvragen welk belang dat dient. De gevierde Oekraïense cineast Sergei Loznitsa uitte in een verklaring kritiek op zulke boycots. Hij legde uit dat veel Russische filmmakers juist een tegengeluid laten horen, dat op deze manier dus wordt gesmoord. Zo kan een goedbedoelde maatregel een averechts effect hebben.

Deel:

Misschien is het sowieso wel goed om in deze tijd wat Russische cultuur op te snuiven. Al is het maar om te voorkomen dat we vooroordelen en karikaturen gaan vormen. Een prima optie is bijvoorbeeld de film Hytti nro 6 (internationale titel: Compartment Nr. 6), die momenteel in het filmhuis en op Picl te zien is.

We leren de personages heel geleidelijk kennen

Technisch beschouwd gaat het trouwens om een internationale coproductie, met een Finse regisseur, maar de locaties en voertaal zijn Russisch. Het verhaal speelt zich af in de jaren negentig en draait om de Finse archeologiestudente Laura, die tijdelijk in Moskou woont. Ze zou een onderzoeksreis naar Moermansk maken met haar geliefde, maar die liet haar op het laatste moment zitten, en nu zit Laura dus in haar eentje op een gammele trein richting de Noordpool. Tot overmaat van ramp blijkt ze een slaapcoupé te moeten delen met een oervervelende Rus: Ljoha, een mijnwerker met een voorliefde voor wodka en grove taal.

Lees ook: 'Belfast': Een gelukkige jeugd in een grimmig decor
Lees ook: 'Belfast': Een gelukkige jeugd in een grimmig decor

Dat Laura en Ljoha in de loop van de lange reis toch enigszins naar elkaar toe groeien, komt allicht niet als een verrassing. Maar Hytti nro 6 biedt bepaald geen standaard Hollywoodromantiek. We leren de personages heel geleidelijk kennen, niet zozeer door persoonlijke ontboezemingen, maar eerder door subtiele suggesties. Dat vraagt om aandachtig kijken, maar levert veel mooie momentjes op, en een erg aandoenlijke finale.

Een verhaal over het overwinnen van vooroordelen en angst voor het onbekende: het zou inderdaad jammer zijn om zoiets nu te boycotten.

'Hytti nro 6'

Regie: Juho Kuosmanen. Met o.a. Seidi Haarla en Joeri Borisov. Kijkwijzer: 12, vanwege grof taalgebruik en drugs- en/of alcoholgebruik. Nu in de bioscoop en op Picl.nl.

Bekijk de trailer van 'Hytti nro 6'

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Rick de Gier

--:--