‘Ook in je eentje kun je duurzamer gaan leven’
18 februari 2019 · 07:45
Update: 15 november 2024 · 12:59
Duurzaam leven is een lastig klusje. Er zitten zoveel haken en ogen aan dat we vaak verzanden in ‘dan maar niets’. En dat moet nu eens afgelopen zijn, zegt Wilbert van de Kamp. Hij gaat met en voor jou op zoek naar antwoorden.
Waarom is het zo lastig om duurzaam te leven? Als je het mij vraagt, antwoord ik: het komt door de kloof. De kloof tussen consument en producent, bijvoorbeeld. Zien direct wat onze andere keuze in de supermarkt uitmaakt voor de boer of de visser, dan zouden we wellicht heel andere keuzes maken. Michiel Korthals schrijft erover in zijn boek Goed Eten.
Kloof verkleinen
Veel kosten die gemaakt worden, zijn niet doorberekend in de prijs van een product. Neem bijvoorbeeld dat shirtje van de HEMA. Kost €7,50. Echter, als je bekijkt wat de échte prijs van een product zou moeten zijn – inclusief geëxternaliseerde kosten – dan is de prijs van het product zélf al €7,30, zonder de retailprijs er bij op te tellen. Op Trueprice lees je hier meer over.
Je verkleint de kloof tussen jou en de producent door dit soort kennis tot je te nemen. Vervolgens kun je veel beter besluiten om bepaalde producten wél of niet te kopen.
Ga bij een boer, visser of tuinder langs. Alles om de kloof te verkleinen.
In je eentje
Daarnaast bestaat de kloof bijvoorbeeld ook uit de scheiding tussen arm en rijk. Het is ingewikkeld om hier als individu iets aan te doen, zo betoogt ook Kathrin Hartmann in haar boek Groene Leugens. Opnieuw is het de schuld van de grote bedrijven en de overheid, blijkt.
Toch kun je er ook in je eentje iets aan doen. ‘Wie het beste wil voor de wereld, mag zich niet medeplichtig laten maken.’
Begin daarom van onderaf met een verschil te maken, bijvoorbeeld door je bij een grassroots-beweging aan te sluiten, of mee te lopen in demonstraties. Of – als je echt dapper bent – neem het zoals Saúl Luciano Lliuya op tegen een groot bedrijf: Én lees Groene Leugens van Hartmann. Een aanrader.
Zelf keer ik ook weer terug bij mijn mantra: ga bij een boer, visser of tuinder langs. Ga zelf een dagje vrijwilligerswerk doen bij de Voedselbank, of zamel met wat vrienden producten in voor de Voedselbank. Alles om de kloof te verkleinen. Want veel kleine bruggetjes vormen één grote.
Wilbert van de Kamp is een duurzame ondernemer. Hij zette bijvoorbeeld Omapost op en Appelkruimel & Fris. Daarnaast organiseert hij festivals tegen voedselverspilling.
De komende maanden gaat Wilbert op zoek naar antwoorden op vragen over duurzaamheid. Over welk onderwerp wil jij meer weten? Laat het hem weten via een reactie op deze Facebook-post.
Meest gelezen
- Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
Elbert over alle kinderprogramma's die zijn gezin kijkt
Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
- Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
‘Een van m’n zussen riep: ‘Jezus, red onze broertjes!’’
Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
- Rachel Rosier zoekt naar antwoorden in de Gazaoorlog: 'Wie is goed, wie is fout?'
'Het graf van Rachel': 6 mei om 22.20 uur bij de EO op NPO 2.
Rachel Rosier zoekt naar antwoorden in de Gazaoorlog: 'Wie is goed, wie is fout?'
Lees ook
- Moeder en dochter onder één dak: 'Als ik aan het werk ben, vouwt mijn moeder de was op'
Hoe is het om samen met je moeder te wonen?
Moeder en dochter onder één dak: 'Als ik aan het werk ben, vouwt mijn moeder de was op'
- Het weekend van Anne-Mar Zwart
Presentatrice Anne-Mar Zwart over haar weekend
Het weekend van Anne-Mar Zwart
- Moeder en dochter onder één dak: 'We zijn bij elkaar, maar niet op een kleffe manier’
Hoe is het om samen met je moeder te wonen?
Moeder en dochter onder één dak: 'We zijn bij elkaar, maar niet op een kleffe manier’