Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ook last van duurzame keuzestress? Zo maak je goede keuzes.

De keuze is reuze, ook op het gebied van duurzaamheid. Maar daardoor zien we vaak door de bomen het bos niet meer. Hoe zorg je ervoor dat je niet verdwaalt en op het moment suprême de juiste duurzame keuze maakt? Wilbert geeft advies.

Deel:

Van verzekeringen tot allesreiniger: er is zo ontzettend veel te kiezen. Dat geeft mij vaak stress. En die stress leidt er soms toe dat ik dan maar wat kies. Vaak is dat niet het beste idee. Daarom geef ik je deze week tips hoe je beter kunt kiezen. En onthoud: niet kiezen en dus niks kopen, is vaak het duurzaamste. 

Maak een lijstje

Bedenk voordat je iets koopt of je het wel echt nodig hebt. Regelmatig zet ik dingen die ik wil aanschaffen op een lijstje. Na een week check ik dat lijstje en kijk ik of ik het wel écht nodig heb. Vaak blijkt dit helemaal niet het geval te zijn. 

Niet kopen, maar lenen

Als je iets nodig hebt, maar wellicht tijdelijk, kijk dan eerst of je iets kunt lenen. Neem een abonnement op de bibliotheek, speelotheek, kledingbibliotheek of check bijvoorbeeld via Peerby of je het van iemand in de buurt kunt lenen.

Toch kopen? Kies dan het beste!

Een vriend tipte me de website van Manufactum, een keten uit Duitsland. Hier vind je - vaak - het beste product van een bepaalde soort. Beste in de betekenis van: stevig, waar je lang plezier van hebt, met een goed verhaal en duurzaam in de breedste zin van het woord. Dat maakt kiezen een stuk makkelijker!

Welke keuzes hebben veel impact?

Op de website van Kies Groener vind je een mooi overzicht van duurzame keuzes en zie je meteen welke de meeste impact hebben. Oké, soms ontbreekt de nuance een beetje, maar laat je dan maar een beetje prikkelen!

Een goede gids

Lees Dit is een goede gids (er is ook een jeugdeditie: Dit is een goed gidsje voor kinderen vanaf een jaar of 9). Het staat boordevol tips over elk denkbaar onderwerp (o.a. feiten over duurzaamheid, merken, adressen, restaurants, etc.) en het helpt je dus om beter te kiezen. En o ja, als lenen niet lukt, dan is kopen natuurlijk ook goed. Maar doe dat dan wel bij je lokale boekhandel

Zo. Ik hoop dat ik je een stukje op weg heb geholpen om makkelijker keuzes te maken. Want ja, soms zou het best fijn zijn als er niet zo ontzettend veel te kiezen zou zijn…

Heb je een tip over hoe jij betere keuzes maakt? Laat het me weten via redactie@lazarus.nl of via onze social-mediakanalen. 

Geschreven door

Wilbert van de Kamp

--:--