Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Op de Kaart | Jacky maakt Mskaa

Anne Appelo zet verhalen en gerechten Op De Kaart in YouTube serie

De Nederlandse menukaart bestaat uit veel ‘geïntegreerde’ gerechten. Zoals pizza, nasi, taco’s, sushi etc... Deze gerechten zijn door mensen naar Nederland gebracht. En nu is het tijd om weer nieuwe gerechten op de kaart te zetten. Zoals het nieuwe eten onze keuken verrijkt, zo hopen we dat de verhalen van deze mensen jou mogen inspireren.

Deel:

In deze aflevering van ‘Op de kaart’ gaat Anne Appelo in gesprek met Jacky, die jaren geleden als vluchteling uit Syrië in Nederland kwam wonen. Tijdens het koken van een Syrisch gerecht, praten ze over de periode dat hij net in Nederland kwam. Hij werd opgevangen door vrijwilligers en ging fanatiek aan de slag om de Nederlandse taal onder de knie te krijgen en wilde – zodra dit mocht – ook een baantje vinden. En dat is gelukt. 

Jacky: ‘Als vluchteling ervaar je soms grote verschillen in de meningen van Nederlanders. Een groot deel vindt het prima om vluchtelingen op te nemen en voelen het als een plicht om ze te geven wat ze nodig hebben. Een ander deel vindt het goed dat er vluchtelingen worden opgenomen, maar dan wordt er wél verwacht dat ze zich aan de gewoonten en gebruiken van Nederland houden. Achter de voordeur kunnen vluchtelingen hun cultuur, gebruiken en gewoonten voortzetten maar in het dagelijks leven moeten ze meedraaien met de Nederlanders. En dan is er nog een deel die het niet uit maakt wie je bent of wat je doet; je bent niet welkom hier. Ik vraag me dan af: wie ben jij om mij niet te accepteren?’

Syrische keuken

‘De Syrische keuken is zó anders dan de Nederlandse keuken, er wordt in Syrië heel veel met kruiden als koriander en komijn gewerkt. In Nederland gaat er peper en zout op een gerecht en dat is het. Ik heb een Nederlandse vrouw, zij maakt wel eens stamppot. Dat eet ik dan een paar keer per jaar, meer hoeft van mij niet’ zegt Jacky lachend.

Wat is de volgende stap van Jacky in zijn leven en hoe maakt hij het typisch Syrische gerecht Mskaa met Anne Appelo? Je ziet het in de aflevering van de YouTube serie Op de Kaart.

Kijk Op de Kaart met Jacky
Kijk Op de Kaart met Jacky
Of maak de Perzische tapasplank van Mehdi
Of maak de Perzische tapasplank van Mehdi
Kijk de hele YT serie Op de Kaart
Kijk de hele YT serie Op de Kaart
--:--