Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Op vakantie zag ik wat ik miste’

Esther van der Plaat verloor haar man

Opeens had Esther van der Plaat alle zorg voor haar twee kinderen van 3 en 6 jaar, toen haar man in 2012 overleed aan kanker. Om de kinderen leuke herinneringen mee te geven, boekte Esther jaarlijks een vakantie - ondanks dat zij zich alleen voelde. Een nieuwe relatie nam dat eenzame gevoel weg.

Deel:

“Onze eerste vakantie zonder Dennis was in de zomer van 2013. Het was een probeersel: met de caravan van mijn ouders op een camping vijftien kilometer bij huis vandaan. Door het mooie weer die zomer was het net alsof we in het buitenland zaten. Moeilijk vond ik het niet… Mijn ouders waren dichtbij en hielpen veel. Wel weet ik nog goed dat ik voor de caravan zat terwijl mijn kinderen lagen te slapen. Ik zag in alle voortenten stellen zitten, heel romantisch. Toen miste ik Dennis extra. Toch kijk ik terug op een supergeslaagde vakantie.”

Het geluk van de kinderen

De vakanties gingen Esther jarenlang goed af, totdat ze in 2018 op een camping in Italië zat. Daar besefte ze voor het eerst: ik ben écht alleen. “De jaren daarvoor heb ik in een soort roes beleefd, ik kwam helemaal niet aan rouwen toe. Ik ervoer juist sterke bewijsdrang: ik moest en zou aan iedereen laten zien hoe goed ik mezelf kon redden en hoe stoer ik was.

Ik was bang dat mij iets zou overkomen

Het jaar daarop gingen we extreem lastminute naar Mallorca – eigenlijk vluchtgedrag uit het dagelijkse verdriet. Ook hier heb ik veel gehuild, want juist op vakantie zag ik wat ik miste. Er waren bijna geen alleenstaanden, alleen maar complete gezinnen.”

Hield dat verdriet je tegen om op vakantie te gaan?
“Integendeel. Mijn grootste drijfveer was het geluk van de kinderen: zij houden er zulke leuke herinneringen aan over. Ook wil ik dat ze later trots op me kunnen zijn en zeggen: ‘Mijn moeder deed het toch maar, alleen met ons op vakantie!’”

Ben je weleens zonder kinderen op vakantie geweest?
“Ja, in 2020 voor het eerst, samen met mijn beste vriendin. Voor ons vertrek naar Ibiza heb ik nachtenlang wakker gelegen; bang voor de kinderen dat mij iets zou overkomen. Ik bleef ze vertellen hoeveel ik van ze houd. Eenmaal in het vliegtuig voelde ik me zó vrij; ik hoefde me even niet sterk te houden voor mijn kinderen.”

Was het voor herhaling vatbaar? 
Nou… op Ibiza werden we bijna beroofd. Die gebeurtenis bleef me de dagen erna achtervolgen. Wat als de dader een mes bij zich had gehad? Op de laatste dag was onze auto opengebroken. De dader werd waarschijnlijk gestoord tijdens het beroven, want hij had niets gestolen – wel lag alles overhoop. Maar we waren alsnog angstig, en die gevoelens werden versterkt doordat ik alleen was. Toch wist ik na afloop: ik wil vaker zonder kinderen op vakantie. Het is hard nodig om af en toe géén moederrol te hebben, want normaal gesproken ben ik continu voor mijn kinderen beschikbaar. En zij hadden het op hun beurt hartstikke naar hun zin bij hun opa en oma.”

Mooiste vakantie van mijn leven

Drie jaar geleden gebeurde er iets moois wat Esthers gevoel van alleen-zijn wegnam: ze kreeg een relatie met Rob. Samen gingen ze vorig jaar naar Curaçao, op bezoek bij haar vriendin die daar woont. “Ik wilde maar een week, omdat ik me schuldig voelde tegenover mijn ouders die moesten oppassen. Maar mijn vader haalde me over om twee weken te gaan. Ik kan je vertellen: het was de mooiste vakantie van mijn leven! We gingen duiken – wat ik vanwege het risico ook spannend vond – en dat was erg gaaf.”

Mijn grootste drijfveer was het geluk van de kinderen

Wat zijn je vakantieplannen voor deze zomer?
“Met ons samengestelde gezin gaan we naar Italië.” Lachend: “Over zo’n gezin kan ik een boek schrijven. Het is niet altijd makkelijk, omdat je bijvoorbeeld bij onenigheid als ouder sneller voor je eigen kind kiest. Gelukkig gaat het op vakantie meestal goed met z’n zessen. Wat ik jammer vind, is dat Dennis nooit zulke ontspannende vakanties heeft meegemaakt. Met onze toen nog jonge kinderen moesten we altijd opletten. Dit echte vakantiegevoel had ik hem zo gegund.”

Ik Mis Je op vakantie

In deze zomerserie volgen we mensen die na een verlies de vakantietijd ingaan. Hoe geef je vorm aan deze periode van ontspannen als je een dierbare mist?

Geschreven door

Anouk van de Schootbrugge

--:--