Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Op zoek naar de beste zanggroep van Nederland in 'Zing!'

‘Zingen raakt je ziel’

Eén op de tien Nederlanders zingt in een zanggroep. Maar welk koor of ensemble stijgt boven zichzelf én anderen uit? In het nieuwe EO-programma 'Zing!' dat 27 mei van start gaat, gaan Giovanca Ostiana en Anne-Mar Zwart op zoek naar de beste zanggroep van ons land. Wie ontwikkelt zich met hulp van een mentor tot allerbeste groep?

Deel:

Zingen in groepsverband is erg populair. Op dit moment hebben we in Nederland ongeveer 600.000 koorzangers en -zangeressen. Allerlei soorten zanggroepen hebben zich dan ook opgegeven voor het nieuwe programma Zing! . “In totaal doen 36 ensembles en zanggroepen mee in verschillende genres en formaties”, vertelt eindredacteur Rianne van Kuil. “Uiteraard zijn een aantal gospelkoren van de partij, en er zit een countrykoor tussen. Maar ook een trio dat Nederlandstalig zingt, een enthousiast feestkoor uit de Betuwe, er zijn popkoren en zanggroepen die meer klassiek of jazzgeoriënteerd zijn. Het is echt leuk om de enorme diversiteit te zien en vooral ook te horen.”

Begeleiding

De zanggroepen nemen het tegen elkaar op in de auditieronde van Zing!. Daarna krijgen ze begeleiding van een mentor. De mentoren in het programma vertegenwoordigen verschillende muzikale genres. Zij gaan met de groepen aan de slag om ze klaar te stomen voor de volgende rondes en natuurlijk uiteindelijk de grote finale.

Samen zingen

Een van de mentoren is mezzosopraan Tania Kross. Tania was als jong meisje al veel met muziek bezig. Ze zat in een bandje, bij het kerkkoor, bij een schoolkoor en bij een meidenkoor. Toen ze zestien jaar was, wist ze het zeker: ze wilde operazangeres worden. Een jaar later deed ze auditie op het Utrechts conservatorium. “Nederland is een muzikaal land”, legt Tania uit. “Er bestaan meer koren dan voetbalverenigingen in Nederland. Ik heb een aantal jaar ambassadeur mogen zijn van de KBZON (Koninklijke Bond van Zang- en Oratoriumverenigingen in Nederland) en heb heel veel van deze koren mogen bezoeken tijdens hun repetities. Zo leerde ik heel leuke dynamische mensen kennen met passie voor samen zingen.”

Gezonde bezigheid

Dat samen zingen kracht geeft, weet Tania als geen ander: “Samenzang is met iedereen een grote emotie voeden, want muziek is niets anders dan ‘verpakte’ emoties. Het raakt je in je ziel en het vermenigvuldigen van de stemmen is natuurlijk een recept voor meer succes! Door mee te werken aan zo’n mooi programma hoop ik dat meerdere mensen geïnspireerd zullen raken om ook te gaan zingen. Het is een zeer gezonde bezigheid, goed voor je longen, je hart én je sociale contacten.”

Magisch

Ook zanger Roel van Velzen is mentor bij het programma Zing! “Als je samen zingt, dus met elkaar harmonieën maakt én dat goed doet, ontstaat er iets magisch. Maar het is tegelijkertijd ook een van de moeilijkste facetten van muziek maken. Er zijn ontelbare opties: niet alleen welke liedjes je zingt, maar ook welk arrangement je daarvoor kiest. En als je gaat optreden ook hoe je jezelf presenteert.”

Roel is meer dan klaar om als mentor aan de slag te gaan, samen met de zanggroepen bij Zing! “Ik weet hoeveel mensen in Nederland in groepsverband zingen en dat daar supergetalenteerde, gedreven en originele zanggroepen tussen zitten. Ik verheug me erop om alle variaties te horen en ze hopelijk met mijn ervaring te kunnen helpen. En ik kijk ernaar uit om het vaak onterechte stoffige imago dat het woord ‘koor’ oproept, eens flink op te poetsen.”

Persoonlijke verhalen

De jury bepaalt per ronde welke zanggroep doorgaat en wie er afvalt. In de jury zitten ruim 30 verschillende mensen uit de muziekindustrie, van muzikanten tot dirigenten en van producers tot componisten.

Zing! is veel meer dan een fascinerende wedstrijd tussen zanggroepen,” besluit Rianne, “want we vertellen ook de persoonlijke verhalen van de koorleden. We zien dat een koor niet alleen een groep mensen is die toevallig samen zingt, maar dat het een community is. Er ontstaan vaak hechte vriendschappen. Dat zie je, dat hoor je, en dat voel je door de afleveringen heen. Iedereen is met elkaar begaan en betrokken bij de ander. Als er een bruiloft is, dan delen alle leden in de vreugde. Bij een begrafenis delen ze in het verdriet. Dát is de kracht van Zing!

Nieuw programma: Zing!

Vanaf zaterdag 27 mei, 20.30 uur, NPO 1

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
Audities � Zing � WJ6_9404- Foto Willem Jan de Bruin � Fotografie - HR

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--