Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Op zoek naar een mooi belijdenisgeschenk?

Deze vijf boeken kun je met een gerust hart geven

Tussen Palmzondag (25 maart) en Pinksteren zullen door het hele land feestelijke kerkdiensten plaatsvinden waarin jongeren (en soms ook ouderen) geloofsbelijdenis doen. Familie en vrienden geven na afloop vaak een belijdenisgeschenk, meestal in de vorm van een boek. Zoek je hier nog een mooi cadeau voor? Dan hebben we vijf tips voor je.

Deel:

Je bent een drakendoder

Je_bent_een_drakendoder_cover
Credits: Amanda Dalbjörn (Unsplash).

Je bent een drakendoder

‘Ontvangen - vechten – winnen’ luidt de ondertitel van dit bemoedigende, geloofsopbouwende boekje. Het is geschreven voor jongvolwassenen, en wil hen leren hoe ze stand kunnen houden in de geestelijke strijd.

Ds. Jan Willem van Dijk (1980) haakt telkens aan bij de leefwereld van jongeren, bijvoorbeeld met verwijzingen naar de filmtrilogie Lord of the Rings. Eerder publiceerde hij Geloven tijdens het tandenpoetsen.

In dit boekje gaat hij in op allerlei vragen die je, ook na je openbare geloofsbelijdenis, kunt hebben. Hoe kun je je lievelingszonde(n) overwinnen? Hoe kan het dat er kracht ligt in afhankelijkheid? Wat betekent wandelen op het water voor je eigen comfortzone? Hoe verbreek je de kracht van Satans leugens in je gedachten? En wat als je nu toch een nederlaag leidt? In Jezus' naam ben jij een Drakendoder: dat is de bemoedigende boodschap van dit soepel geschreven boek, in februari 2018 verschenen bij uitgeverij ‘Jes!’. De paperback telt 126 blz. en is te koop voor € 9,99.

Jij bent een drakendoder, Jan Willem van Dijk, Jes!, 126 blz, €9,99

Here I am

here_i_am_omslag
Credits: Amanda Dalbjörn (Unsplash).

Here I Am

Met dit handzame en zeer scherp geprijsde boekje geef je materiaal in handen om tien keer stille tijd te houden. Je duikt namelijk tien keer dieper in het leven van uiteenlopende Bijbelse personen, en ontdekt hoeveel we – op de keper beschouwd – op hen lijken. Here I Am daagt je uit stil te staan bij wat het geloof in het leven van alledag betekent, en heeft oog voor het emotionele leven van twintigers en dertigers. Met lekker veel schrijfruimte, en creatieve opdrachten is het een echt ‘journal’. Je kunt er hier een kijkje in nemen.

Dit fullcolour vormgegeven boekje, recent uitgegeven door Ark Media, wordt uitgegeven in samenwerking met Bible-Fit en stimuleert het gebruik ervan. Deze gratis app, ontwikkeld door Stichting Ark Mission, helpt je om snel Bijbelteksten te vinden die passen bij wat je in je leven meemaakt. Ook leuk: je kunt deze app helemaal aanpassen aan je eigen situatie en voorkeuren.

‘Here I Am’, Ark Media, 64 blz., € 5,99

Een kwestie van elke dag

Een_kwestie_van_elke_dag
Credits: Amanda Dalbjörn (Unsplash).

Een kwestie van elke dag

Dit populaire dagboek voor jongeren, dat al heel wat herdrukken kreeg, is eind vorig jaar volledig herzien en kreeg een nieuw, fris jasje. De teksten zijn geschreven door Herman van Wijngaarden, ds. Willem Smouter, dr. Hetty Lalleman-de Winkel, oud-EO’er Wim de Knijff en anderen.
Dit dagboek gaat uit van de vragen die bij jongeren leven. Die worden aan de hand van toepasselijke Bijbelgedeelten behandeld. Hoe moet ik leven? Wat heb ik aan het geloof? En wat geloof ik eigenlijk precies?

Verwacht geen pasklare antwoorden, maar wel veel ‘denkprikkels’ om er zelf mee aan de slag te gaan. Het boek is zo opgezet dat elke dag een onderwerp centraal staat vanuit de Apostolische Geloofsbelijdenis, de Tien Geboden en het Onze Vader. Zo komen – dag na dag – in een jaar tijd heel veel belangrijke geloofskwesties aan de orde.

‘Een kwestie van elke dag’, Herman van Wijngaarden (red.), Boekencentrum, 372 blz., 18,99.

Gefeliciteerd met je belijdenis

Gefeliciteerd-met-je-belijdenis_cover_boek
Credits: Amanda Dalbjörn (Unsplash).

Gefeliciteerd met je belijdenis

Wie belijdenis doet, zegt ‘ja’ tegen God. Dat is niet zomaar iets, benadrukt Daniëlle Heerens in dit boekje: het verandert de loop van je leven voorgoed, en vormt het begin van een levenslange ontdekkingsreis.

Aan de hand van heldere en herkenbare overdenkingen en hoopvolle Bijbelteksten neemt de jonge auteur Daniëlle Heerens je mee langs de Apostolische Geloofsbelijdenis (een eeuwenoude tekst over God de Vader, de Zoon en de Heilige Geest). 

Haar prettig leesbare boekje, in het voorjaar van 2017 verschenen, wordt van harte aanbevolen door onder anderen Eline Hoogenboom (oprichtster Huis van Belle) en ds. Mirjam Kollenstaart-Muis, bekend van haar tv-overdenkingen in het EO-programma De Kapel.

‘Gefeliciteerd met je belijdenis’, Daniëlle Heerens, Ark Media, 64 blz., € 9,95.

Bij je volle verstand

Bij_je_volle_verstand_boekcover_Keller
Credits: Amanda Dalbjörn (Unsplash).

Bij je volle verstand

Dr. Tim Keller verstaat als geen ander de kunst om te laten zien hoe relevant het christelijk geloof is. In dit goed leesbare boek toont hij aan dat het christendom, van alle levensbeschouwingen, de beste verklaring biedt voor allerlei verschijnselen in deze werkelijkheid. Zeker als degene die belijdenis doet student is (of gaat studeren), is dit een waardevolle uitgave om cadeau te doen. Keller gaat in Bij je volle verstand vooral in gesprek met atheïsten, randgelovigen en andere sceptici, maar je kunt er ook als (jong) belijdend christen veel van leren. Ook als het gaat om gesprekken met – bijvoorbeeld – twijfelaars en mensen die onverschillig hun schouders ophalen over het geloof (of welk geloof dan ook).

Kellers nieuwste boek kun je overigens alleen met een gerust hart cadeau doen als je zeker weet dat de ontvanger echt van lezen houdt, en niet terugdeinst voor een wat dikker boekwerk met (soms) redelijk stevige kost.

‘Bij je volle verstand. Een uitnodiging voor sceptici’, Tim Keller, Van Wijnen, 399 blz., € 19,95

Beeld: Amanda Dalbjörn (Unsplash)

Geschreven door

Gert-Jan Schaap

--:--