Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Open Huis in beweging: Olga Commandeur in actie op revalidatie-afdeling

Luister nu naar aflevering 5 van de Ontdekdezorg Week in 'Open Huis'

Tijdens de slotdag van de Ontdekdezorg Week 2023 reist Henk van Steeg met Olga Commandeur naar Hoogeveen. Olga, die al jaren hét gezicht is van Nederland in beweging, zet zich vandaag in op de revalidatie-afdeling van zorgorganisatie Treant.

Deel:

Voor Olga is het bezoek aan het EO-radioprogramma Open Huis een tijdelijke terugkeer op Radio 5: “Van 1984-1991 was ik op Radio 5 te horen met NOS Sportief; ochtendgymnastiek op de radio”, legt ze uit. Vandaag kijkt ze, in het kader van de Ontdekdezorg Week, mee bij een aantal revalidanten. “We zijn vanmorgen bij de fysiotherapie-afdeling geweest. De opdrachten zijn best zwaar, want het zijn dingen die ze niet kunnen. Dingen die ze weer onder de knie moeten krijgen. Daar heb je veel doorzettingsvermogen en motivatie voor nodig. Ze moeten hier gaan bewegen, zodat ze straks weer gezond naar huis kunnen.”

‘Goed bewegen is beter’

Olga geniet hoorbaar van haar bezoek aan de revalidatie-afdeling. “Als ik hier kom, gaat mijn hart open”, vertrouwt ze Henk toe. “Mensen zijn zo dankbaar als je ze kunt helpen. Ik heb een best goed bewegingsgevoel. Als ik mensen soms een beetje zie stuntelen, denk ik: ‘Als je het zus of zo probeert, gaat het een stuk makkelijker’. Bewegen is goed, maar goed bewegen is beter!”

Oefeningen voor het oprapen

Of werken in de zorg iets voor Olga is? Een rol als bewegingsagoog of activiteitenbegeleider ziet ze zeker zitten! De ideeën borrelen al snel op: “De oefeningetjes liggen voor het oprapen”, vertelt ze enthousiast. “Ik zag bijvoorbeeld een zebrapad in de revalidatieruimte. Dan denk ik ‘Ooh, daar kan je allerlei oefeningen mee doen! Alleen op de zwarte, alleen op de witte, eentje overslaan, heen-en-terug, 3 heen en 1 terug, kruislings… Als mensen op de een of andere manier gestimuleerd moeten worden om te bewegen, gaat mijn modus gelijk aan.”

‘Zorg met de handen op de rug’

De revalidanten worden niet in alles geholpen. “Het is eigenlijk zorg met de handen op de rug”, merkt Olga op. “Want de mensen moeten het weer zelf gaan doen.” Toch beschikken de revalidanten bij Treant over wat handige hulpmiddelen, zoals Handige Harrie. Olga: Handige Harrie is een grijpertje. Zo één waarmee je papiertjes van de straat afgrijpt.” Hier wordt het gebruikt om onder andere kopjes koffie, suiker en koekjes aan elkaar door te geven. “Maar”, waarschuwt Olga: “zodra het kan, moeten de hulpmiddelen weer aan de kant!”.

93-jarige doorzetter

Olga en Henk worden tijdens hun bezoek aan de revalidatie-afdeling begeleid door Madelon Dekker. Zij is coördinerend verpleegkundige en werkt op de afdeling geriatrische revalidatiezorg. Een verhaal dat haar bijbleef, is dat van een 93-jarige vrouw. “Ze had hier al eens gelegen vanwege een onderbeenamputatie. Destijds ging ze met één onderbeenprothese en een goed been terug naar huis. Twee tot drie jaar later kwam ze terug. Er moest opnieuw een amputatie plaatsvinden. Toch had die mevrouw zoveel kracht en energie; ook om andere revalidanten te motiveren. Nooit zeuren, maar gewoon doorgaan. En uiteindelijk heeft ze op 93-jarige leeftijd leren lopen met twee protheses!”

Benieuwd naar meer verhalen van Olga, Madelon en de revalidanten bij Treant? Luister nu naar de vijfde aflevering van de Open Huis Ontdekdezorg Week.

Geschreven door

Linda Mast - van de Pol

--:--