Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Operatie Infatuate op Walcheren: inundaties en bevrijding

Episode 4 - Slag om de Schelde

Walcheren was aan alle kanten omsingeld en werd vanuit het westen, het zuiden en het oosten aangevallen.

Deel:

De strijd om Walcheren werd echter niet zonder slag of stoot gewonnen, de Duitsers boden felle tegenstand. Vanuit het oosten vielen Britse en Canadese legers de Sloedam aan. De Slag om de Sloedam begon op 31 oktober en het duurde vijf dagen vooraleer er een geallieerd bruggenhoofd was. Walcheren werd vanuit het zuiden aangevallen over de Westerschelde, in Vlissingen. Hier landden geallieerde troepen op 1 november. De strijd in de binnenstad duurde drie dagen en op 3 november werd Vlissingen bevrijd. De schade was enorm, één huis bleef onbeschadigd.

Bombardementen

Ten westen van het eiland werden vanuit de lucht en over zee aanvallen uitgevoerd bij Westkapelle. Ter voorbereiding op de invasie van Walcheren verrichtten de geallieerden zware bombardementen op de dijk bij Westkapelle, waarbij 180 burgers om het leven kwamen. Uiteindelijk brak de dijk door en Walcheren werd geïnundeerd. Hiermee poogden de geallieerden de verdediging van de Duitse troepen te beslechten. Op 1 november landden dertig geallieerde vaartuigen bij Westkapelle. De opmars van de geallieerde troepen kon hierna vanuit drie richtingen spoedig worden voortgezet en op 6 november capituleerde de Duitse commandant Wilhelm Daser in Middelburg. Daarmee kwam de Slag om de Schelde ten einde en was een groot deel van Zeeland bevrijd.

Bevrijding

Voor Schouwen-Duiveland zou de bevrijding pas in mei 1945 komen. Het eiland kreeg gedurende het laatste jaar van de oorlog zwaar te lijden onder inundaties, precisiebombardementen en de evacuatie van vrijwel de gehele bevolking.

Bronnen
Veronica Frenks, Zeeland 40 – 45, Zwolle 2014.
Paul Brusse en Jan Zwemer (red.), Geschiedenis van Zeeland, deel 4: 1850 – 2000, Zwolle/Utrecht 2014.
Website over de Slag om de Schelde
Website Bevrijdingsmuseum Zeeland

De EO zendt op 24 december de film De Slag om de Schelde uit
De EO zendt op 24 december de film De Slag om de Schelde uit
Kijk ook de special van Ik mis je
Kijk ook de special van Ik mis je

Arjan Lock sprak met overlevenden van De Slag om de Schelde.

--:--