Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Opvoeden is eigenlijk een ander woord voor gidsen'

Miranda Tollenaar adopteerde in haar eentje dochter Mica

Miranda Tollenaar (49) start in 2011 in haar eentje een adoptieprocedure. Bijna tien jaar later, in maart 2021, krijgt ze te horen dat er een meisje uit Haïti aan haar is toegewezen, Mica (nu 5). In mei 2022 mag ze eindelijk haar dochtertje ophalen en in de armen sluiten. Miranda heeft geen partner. Hoe is het om alleen een kindje van 5 op te voeden?

Deel:

“Mijn dochter Mica is nu een paar maanden in Nederland. Gedurende de eerste zes weken was het vooral wennen, zowel voor Mica als voor mij. Ik las ergens dat een kraamweek ook ongeveer zes weken duurt en ik vond het – uiteraard op het fysieke herstel na – heel vergelijkbaar. Ons beider leven is volledig op de kop gezet. Mica heeft vier jaar lang in een tehuis doorgebracht. Voor haar was alles in Nederland nieuw. Ze had nog nooit een supermarkt van binnen gezien, nog nooit in een speeltuin gespeeld of onder een warme douche gestaan."

Moeder

"Maar bovenal wist ze niet wat het betekende om een moeder te hebben. Aan mij de taak om haar wereldje zo geleidelijk mogelijk te vergroten. Gelukkig hebben we samen een hele goede start gemaakt. De afgelopen weken hoor ik mensen regelmatig zeggen dat het erop lijkt alsof we al jaren samen zijn. Mica vindt het heerlijk om bemoederd te worden, ik geniet ervan om haar moeder te zijn. We hebben het heel goed samen.”

Elise en Klaas kregen in één keer vijf adoptiekinderen
Elise en Klaas kregen in één keer vijf adoptiekinderen

Opvoeden is gidsen

“Opvoeden is wat mij betreft eigenlijk een ander woord voor gidsen. Ik denk dat ik over het algemeen vriendelijk en duidelijk ben. Soms vind ik mijzelf wel wat te streng. Doordat Mica heel zelfredzaam is, zijn mijn verwachtingen naar haar toe soms te hoog. En dan blijkt dat ik niet Mica, maar mezelf moet bijsturen en 'opvoeden'. De belangrijkste vraag in elke situatie is hoe ik haar zo goed mogelijk kan begeleiden. Hoe komt Mica het mooiste tot bloei en het beste tot haar recht?"

Het zou leuk zijn als ik een man en dus een vader voor Mica zou tegenkomen

"In Nederland is maar liefst 23 % van de gezinnen een eenoudergezin. Als je het zo bekijkt dan sta ik er dus zeker niet alleen voor. Maar het zou natuurlijk helemaal te gek zijn als ik een man en dus een vader voor Mica zou tegenkomen. En toch, ondanks het feit dat ik een partner mis, lukt het mij goed om blij te zijn met wat ik wél heb.
Soms is het zelfs best fijn om zelf beslissingen te kunnen nemen en je eigen opvoedingsstijl te kunnen ontwikkelen. Mijn collega’s, familie en vrienden met kinderen vormen een prettig klankbord aan wie ik regelmatig mijn vragen voorleg. Daarnaast heb ik contact met verschillende adoptieouders en geadopteerde vrienden die altijd klaar staan om advies te kunnen geven."

Mica spiegel Cropped

"Toch zijn er ook weleens momenten waarop ik ervaar dat die partner bijna onmisbaar is. Zo vond ik het bijvoorbeeld gedurende de eerste weken dat Mica er was best een uitdaging om lekker rustig onder de douche te gaan staan. Ik wist niet goed of ik haar even alleen kon laten. Dat bleek gelukkig prima te gaan. Daarnaast is het als eenverdiener best lastig voldoende thuis te zijn. Hoewel ik denk dat Mica het nu nog lastig zou vinden om mij te delen met een potentiële partner geloof ik dat een vader een meerwaarde voor haar identiteitsvorming zou zijn."

Het is best lastig alleenverdiener te zijn

"Een bekend gezegde luidt 'Het gras is altijd groener aan de overkant'. Onlangs las ik daar een uitstekende variatie op, namelijk: 'Het gras is groener waar jij het water geeft'. Ik ben nog een te onervaren moeder om nu al gouden tips te kunnen geven. Maar ik hoop dat wij saampjes in goede en minder goede tijden – als eenoudergezin - een inspiratie voor anderen zullen zijn."

Hoe gaat dat bij jullie thuis?

In het nieuwe programma 'Hoe gaat dat bij jullie thuis?' kijken twee opvoeders met verschillende opvoedstijlen een dag mee in het reilen en zeilen bij elkaar thuis. Hoe worden dagelijkse uitdagingen vanuit een verschillende opvoedstijl aangepakt en waarom?
'Hoe gaat dat bij jullie thuis?' wordt vanaf maandag 8 augustus om 19.05 uur uitgezonden bij de EO op NPO 1. De aanvullende on-demandserie 'Opgevoed staat netjes' is te zien via NPO Start. 

De weergave van deze post vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--