Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Oud en nieuw: Gerja Wolf start op 1 januari met een gloednieuw radioprogramma

De Avond van 5, vanaf 1 januari 2024 elke werkdag van 20.00 tot 23.00 uur, NPO Radio 5

Voor Gerja Wolf is de jaarwisseling van 2023 naar 2024 al bij voorbaat een oud en nieuw voor in de boeken. De EO-presentator is op zondag 31 december voor het laatst te horen als presentator van ‘De Muzikale Fruitmand’. Een dag later – op maandag 1 januari – presenteert ze voor het eerst haar gloednieuwe radioprogramma ‘De Avond van 5’. Hoog tijd om met Gerja terug te blikken én vooruit te kijken!

Deel:

“Met Gerja!”, klinkt het enthousiast aan de andere kant van de lijn. We spreken elkaar krap een half uur na het opnemen van haar laatste ‘Fruitmand’. “We zaten er deze laatste keer alle vier”, vertelt Gerja. “Tom, Elsbeth, Jurjen en ik. Met elkaar hebben we teruggeblikt op wat ons getroffen heeft in het programma. Voor mij waren dat bijvoorbeeld de miniconcerten waarbij luisteraars aanwezig waren. En de mooie rubriek van Tom, die één keer per maand verzoeken ophaalde in een verzorgingshuis.”

Contact met luisteraars

Maar wat er voor Gerja en haar collega’s écht uitsprong, is het contact met de luisteraars. “Het publiek van de Fruitmand is ons heel dierbaar geworden. Dat we luisteraars zó konden bemoedigen is voor mij het aller-allermooiste. Elke uitzending weer kregen we berichtjes van luisteraars die hun verhaal met ons deelden of ons bedankten voor het draaien van een lied dat hen raakt. Die wederkerigheid is wat radio maken zo mooi maakt!”

Hart voor twijfelaars

Toch is het vanaf 1 januari tijd voor een nieuwe stap. “Ik heb De Fruitmand met heel veel liefde gepresenteerd, maar het nieuwe programma heeft ook nu al mijn hart. Ik ben zó gaan houden van mensen die het allemaal niet zo zeker weten. De mensen die twijfelen of er wel een God is. Die mensen kwam ik (als radiopresentator) voor het eerst tegen bij Thuis op 5. Het woord ‘God’ valt misschien niet vaak. Maar omdat het in mij leeft, sijpelt het wel heel erg door in het DNA van het programma.

Ik kreeg weleens een appje: ‘Ik had vandaag een rotdag, maar ga nu lekker slapen dankzij de fijne sfeer van het programma’. Dat doet mij veel. Ik wil mensen graag laten merken dat ze gehoord worden en geliefd zijn. Dát is waarvoor ik radioprogramma’s maak!”

Gerja Wolf in de NPO Radio 5-studio
Gerja Wolf poseert in de studio van NPO Radio 5.

‘Ze hebben zich vergist’

Gerja is vanaf maandag 1 januari elke maandag t/m donderdag te horen in De Avond van 5. Op vrijdagavond is Giovanca Ostiana de host van het radioprogramma. Dat Gerja vanaf 2024 vier dagen per week te horen is met ‘eigen’ programma, kan ze nog amper geloven: “Soms denk ik: ‘Ze hebben zich vergist. Ze bellen vast om te zeggen dat ze het tóch anders gaan doen.’

Tot nu toe heb ik veel ingevallen of samen met collega’s gepresenteerd. Maar bij De Avond van 5 mag ik voor het eerst een eigen stempel op het programma drukken. Ik ben heel benieuwd hoe dat is. Ik ben in ieder geval enorm dankbaar voor alle kansen en ga ook nu weer volop bijleren!”

Met een goed gevoel naar bed

“Maandag maken we de eerste uitzending. Dat vind ik best spannend, maar we zijn natuurlijk al volop bezig met voorbereiden. Zo ga je in De Avond van 5 een aantal leuke, vaste rubrieken horen. Denk aan een plaat uit de regio, een pubquiz en de rubriek ‘Good vibrations’. Elke avond bellen we een bekende Nederlander met de vraag: ‘Welke plaat geeft jou een goed gevoel?’ Weerman Reinier van den Berg trapt aanstaande maandag af!

Net als bij Thuis op 5 zijn we het laatste programma van de dag. Maar nu zijn we al vanaf 20.00 uur te horen; een tijdstip met een heel andere dynamiek. Het zal voor de luisteraars van Volgspot (KRO-NCRV) even wennen zijn om ons nu te horen, maar we proberen de vaste NPO Radio 5-luisteraar natuurlijk volop te bedienen!

‘De eerste plaat zet de toon’

In de voorbereiding besteedt Gerja extra aandacht aan het begin van ieder uur. “Zo’n eerste plaat na het nieuws zet de toon voor het uur dat volgt. Daarom heb ik een hele lijst met mooie nummers aangelegd.”

Daarnaast hoopt Gerja dat luisteraars weer volop meepraten en meedoen. “Ik wil regelmatig vragen: ‘Waar kan ik je blij mee maken? Is er een lied dat je vanavond graag wilt horen?’. We vinden het superleuk als luisteraars van zich laten horen!”

Luister je ook?

De Avond van 5
De Avond van 5 hoor je vanaf 1 januari elke werkdag van 20.00-23.00 uur op NPO Radio 5. Het programma wordt op maandag t/m donderdag gepresenteerd door Gerja Wolf. Op vrijdag is de presentatie in handen van Giovanca Ostiana.

De Muzikale Fruitmand
De Muzikale Fruitmand hoor je elke zaterdag en zondag van 18.00-20.00 uur op NPO Radio 5. Dit programma wordt vanaf 2024 gepresenteerd door Petra de Joode.

Geschreven door

Linda Mast - van de Pol

--:--