Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Over ‘goed scheiden’ (2) – tips van deskundigen

Scheiden is een gecompliceerd rouwproces

Mediators Marijke Lont en Anneloes van Deest geloven allebei dat het kan: goed scheiden. Dagelijks begeleiden ze mensen, die vaak na een lange weg, een punt achter hun huwelijk zetten. Na de valkuilen behandelen we in deel 2 tips om de scheiding goed te regelen.

Deel:

Lees ook deel 1 over valkuilen.

Tips om goed te scheiden:

  1. Neem de tijd om te rouwen.
  2. Formuleer een gezamenlijk doel.
  3. Zorg voor respectvolle communicatie met elkaar.
  4. Werk aan zelfreflectie en vergeving.
  5. Regel je scheiding (ook financieel en fiscaal) goed

Rouwproces

Marijke: “Scheiden is een gecompliceerd rouwproces. Een periode van afscheid nemen en wennen aan de veranderde rollen. Daarbij komen vaak gevoelens van falen, boosheid en verdriet.” Anneloes: “De rouwcurve (ontkenning, boosheid, gevecht, depressie en aanvaarding) zie je echt terug bij mensen die scheiden. Daarbij zitten de twee partners vrijwel altijd in een verschillende fase van rouw. Het helpt om mensen daar bewust te maken. Dat ze zien waar de ander zit en waar ze zelf zitten.”

“Op die manier ga je op zoek naar wat hen verbindt"

Anneloes: “In het begin merk je dat er heel veel angst en onzekerheid zit waardoor stress ontstaat. Daarom gaan we op zoek: wat zijn de gemeenschappelijke belangen?” Marijke: “Ik wil met ouders benoemen waar ze als ouders voor staan. Wat willen ze hun kinderen meegeven aan gezamenlijke normen en waarden? Goede omgangsvormen, het geloof?” Anneloes: “Op die manier ga je op zoek naar wat hen verbindt. Ze nemen wel afscheid als partners, maar blijven als ouders aan elkaar verbonden. Dat vraagt om een goede samenwerking.”

Aandacht voor de kinderen

Aandacht voor kinderen is ontzettend belangrijk. Marijke: “Kinderen hebben veiligheid nodig. Dat houdt in dat ze weten waar ze aan toe zijn. Het is jouw taak om hen gerust te stellen en duidelijk te maken dat jullie, ook na de scheiding, als ouders samen voor hen blijven zogen.” Anneloes: “Vertel ook altijd samen aan kinderen dat jullie gaan scheiden. Benoem dat zij er geen schuld aan hebben. En wees ook eerlijk: dat papa en mama niet meer bij elkaar komen, want dat hopen kinderen altijd.”

Goede financiële afspraken

De woning, de hypotheek, eventuele alimentatie, een eigen bedrijf; ook financieel en fiscaal komt er veel kijken bij een scheiding.  Marijke: “Door alle emoties zien veel mensen door de bomen het bos niet meer en hebben geen idee wat er allemaal geregeld moet worden. Ook daar helpen wij bij. Anneloes: “Belangrijk is dat je je goed laat infomeren over de diverse mogelijkheden. Maatwerk is de sleutel.”

Communicatie

De mediators merken op dat veel mensen het over ‘hun ex’ hebben. Anneloes: “Maar het is de vader of moeder van je kinderen. Met een negatieve uitspraak over de ander beschadig je niet alleen de andere ouder, maar ook je kind(eren). Zij verdienen na de scheiding ouders die sámen voor hen zorgen. Ze hebben hun beide ouders ook nodig.

Laat het bericht even bezinken en reageer niet vanuit de eerste emotie.

Ook als er geen kinderen zijn, is respectvolle communicatie zo waardevol. De kans is groot dat beide partners reageren vanuit eigen pijn en verdriet. Heel begrijpelijk, maar vaak niet helpend. Ik adviseer mijn cliënten vaak om de eerste 24 uur na een mail of app niet te reageren. Laat het bericht even bezinken en reageer niet vanuit de eerste emotie. Bekijk de situatie ook eens door een ‘andere bril’. Door je in te leven in de ander kan er wederzijds begrip ontstaan. Dat neemt de pijn niet weg, maar kan wel degelijk helpen. Maak ook steeds opnieuw een keuze, wil je strijden of wil je de scheiding in onderling overleg regelen?” En het aller moeilijkste? Marijke: “Kies ook voor een houding van vergeving. Dat is zeker niet altijd eenvoudig, maar erg waardevol. De kracht van vergeving is groot!”

Enthousiast

Ondanks alle gestrande huwelijken zijn beide vrouwen zelf nog steeds enthousiast over het huwelijk. Anneloes is zelf acht jaar geleden gescheiden. “Ik ben niet voor niets voor een tweede keer getrouwd. Het huwelijk is voor mij toch echt de overtreffende trap van liefde en verbinding.” Marijke: “Ik geloof in het huwelijk en vind het echt de mooiste verbindingsvorm die er bestaat. Tegelijkertijd leven we in een gebroken wereld en die gebrokenheid gaat de christelijke gezinnen niet voorbij.”

Lees ook: Help, Mijn vriendin gaat scheiden

Meer weten over het werk van de mediators? Je kunt Marijke en Anneloes beide online terugvinden.

Geschreven door

Inge-Mirjam Bosveld

--:--