Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Overdenking | Liefde voor anderen: begin dichtbij!

Tips voor het uitdelen van liefde

Soms kan het je duizelen. Op nieuwssites lees je over de vele oorlogen, de natuurrampen, de mensenhandelaren, de moderne slavernij in kledingfabrieken of mijnen. En ook dichtbij huis zijn er zoveel mensen die hulp nodig hebben, die zorgen hebben, ziek zijn of gebroken zijn door het leven. "Ik weet soms niet meer waar ik moet beginnen met liefde uitdelen," schrijft Marije. Deze tips hielpen haar.

Deel:

Ik voel me zelf vaak uitgeput, opgebrand, moedeloos. De wereld lijkt in brand te staan, er is zoveel te doen. Waar mensen vroeger vooral te maken kregen met hun eigen omgeving, zien we nu de ellende van de hele wereld aan ons voorbijtrekken. We hebben niet alleen vrienden om wie we geven in de straat waar we wonen, maar ook letterlijk aan de andere kant van de wereld. Er zijn zoveel mensen om van te houden, voor te zorgen. Wie is dan die naaste, wie is de ander die we volgens Gods oproep lief moeten hebben? 

Jezus zegt dat wat we voor een ander doen, doen voor Hem. En dan noemt Hij onder meer het bezoeken van zieken en gevangenen (Matteüs 25:35). Het is een tekst waardoor ik me vaak te kort voel schieten. Er zijn zoveel mensen in nood. Misschien herken je wel het gevoel dat de hele wereld lijdt en dat je niet weet waar je moet beginnen. 

Altijd een mogelijkheid om te delen

Als het leed van de wereld mij overweldigt, denk ik aan het verhaal van de jongen die zijn eten aan Jezus gaf. Het was laat, en veel mensen hadden honger. Maar er was geen brood. Dan geeft de jongen zijn vijf broden en twee vissen aan Jezus, en Jezus deelt ervan uit totdat iedereen genoeg heeft.

Een soortgelijk verhaal is dat van de arme weduwe: ‘Hij (Jezus) ging bij een van de collectekisten in de tempel zitten en zag hoe de mensen er geld in gooiden. Er waren nogal wat rijken die er veel in deden. Er kwam ook een arme weduwe. Zij gooide er twee koperen muntjes in. “Die arme weduwe heeft meer gegeven dan al die rijke mannen,” zei Hij tegen zijn leerlingen. “Want die rijken hebben gegeven wat zij niet nodig hadden, maar deze vrouw gaf van haar armoede alles wat nodig was voor haar levensonderhoud”’ (Marcus 12:41-44, Het Boek). 

Al voelen we soms een verlammende onmacht ten aanzien van de grote nood van de wereld, er zijn altijd mogelijkheden om te delen, om te geven. En er is vaak (vaker dan je denkt) genoeg. Wanneer we het kleine beetje dat we hebben aan God geven, dan zal Hij het kunnen gebruiken tot zijn eer. Hij kan het vermenigvuldigen, zodat een kleine liefdevolle daad nog heel lang kan doorwerken. Liefde klinkt door als een soort echo. Want waar liefde wordt gezaaid, komen er liefdevolle vruchten tot bloei. Jezus zegent wat je geeft of deelt – ook al is het maar een klein beetje. 

Tips 

Tip 1. Begin met liefde uitdelen dichtbij huis. Wie zie jij letterlijk elke dag, in je eigen huis of op je werk? Begin daar. 

Tip 2. Oefen jezelf in het geven van complimenten, ‘sorry’ en ‘dank je wel’ zeggen. Je zult al snel merken dat je liefdevoller naar anderen zult kijken. 

Tip 3. Denk eens na over de zaken waar jij je geld en energie aan besteedt. Wie worden daar beter van? (Je kan bijvoorbeeld ook denken aan het kopen van eerlijke koffie of chocolade, vegetarisch eten, tweedehands kleding).

Nog een overdenking lezen over liefdevol leven? Kijk hier eens. 

Lees meer tips over liefdevol leven in Jaag de liefde na, Marije Vermaas, Sestra/Jongbloed 2018. 

--:--