Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Pekel en zuur in podcast Esther & Esther aan de kook

In deze aflevering van de Jodcast - Esther & Esther aan de kook - bespreken Esther Erwteman en Esther Porcelijn pekel en zuur. Het inmaken en langer goedhouden van voedsel, is dat verbonden met het Jodendom?

Deel:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Esther Erwteman heeft goede herinneren aan pekel en zuur: ‘Het doet me denken aan mijn oma, die elke vrijdag kwam eten. Ze nam drie plastic zakjes mee, één met Amsterdamse uitjes, één met zure bommen en nog een ander soort augurk. Die aten we dan op vrijdagavond op.’ Ook Esther Porcelijn is gek op pekel en zuur en vraagt zich af of het ook verbonden is met de Joodse keuken. Esther Erwteman: ‘In Europa was de status van Joden iets wat je heel goed terug kon zien in hun keuken. Veel Joden in Oost-Europa waren heel arm. Dan is pekelen een goede manier om iets te bewaren. Verder werkten heel veel Joden in Nederland in de kleine ambacht. Dus veel bakkers, maar ook veel zuurmakers. Het was dus al onderdeel van de Nederlandse keuken en Joden werkten veel in die branche.'

Nederlands-Joodse cultuur

Beide Esthers zijn het erover eens dat het belangrijk is dat de Joodse cultuur wordt doorgegeven aan het nageslacht, bijvoorbeeld door het doorgeven van recepten. Esther Erwteman: 'Daarom heb ik ook een kookboek geschreven voor mijn dochter. We hebben al honderden jaren Nederland-Joodse cultuur, er zijn zoveel gebruiken en gewoontes. Ik wil dat mijn mede-Nederlandsers weten wie we zijn en waarn we vandaan komen.’

Over de Jodcast
In seizoen één maken Margje Fikse en David Kamsteeg een serie portretten van bekende en minder bekende Joodse Nederlanders. In het nieuwe, tweede, seizoen gaat schrijver en columnist Esther Porcelijn op zoek naar verhalen en tradities uit de Joodse keuken.

In de nieuwe acht-delige serie laat Porcelijn zich door schrijver en kok Esther Erwteman meevoeren in de geschiedenis van de gevarieerde en vegetarische Joodse keuken.

--:--