Pekel en zuur in podcast Esther & Esther aan de kook
29 juli 2021 · 21:11
Update: 14 november 2024 · 15:25
In deze aflevering van de Jodcast - Esther & Esther aan de kook - bespreken Esther Erwteman en Esther Porcelijn pekel en zuur. Het inmaken en langer goedhouden van voedsel, is dat verbonden met het Jodendom?
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Esther Erwteman heeft goede herinneren aan pekel en zuur: ‘Het doet me denken aan mijn oma, die elke vrijdag kwam eten. Ze nam drie plastic zakjes mee, één met Amsterdamse uitjes, één met zure bommen en nog een ander soort augurk. Die aten we dan op vrijdagavond op.’ Ook Esther Porcelijn is gek op pekel en zuur en vraagt zich af of het ook verbonden is met de Joodse keuken. Esther Erwteman: ‘In Europa was de status van Joden iets wat je heel goed terug kon zien in hun keuken. Veel Joden in Oost-Europa waren heel arm. Dan is pekelen een goede manier om iets te bewaren. Verder werkten heel veel Joden in Nederland in de kleine ambacht. Dus veel bakkers, maar ook veel zuurmakers. Het was dus al onderdeel van de Nederlandse keuken en Joden werkten veel in die branche.'
Nederlands-Joodse cultuur
Beide Esthers zijn het erover eens dat het belangrijk is dat de Joodse cultuur wordt doorgegeven aan het nageslacht, bijvoorbeeld door het doorgeven van recepten. Esther Erwteman: 'Daarom heb ik ook een kookboek geschreven voor mijn dochter. We hebben al honderden jaren Nederland-Joodse cultuur, er zijn zoveel gebruiken en gewoontes. Ik wil dat mijn mede-Nederlandsers weten wie we zijn en waarn we vandaan komen.’
Over de Jodcast
In seizoen één maken Margje Fikse en David Kamsteeg een serie portretten van bekende en minder bekende Joodse Nederlanders. In het nieuwe, tweede, seizoen gaat schrijver en columnist Esther Porcelijn op zoek naar verhalen en tradities uit de Joodse keuken.
In de nieuwe acht-delige serie laat Porcelijn zich door schrijver en kok Esther Erwteman meevoeren in de geschiedenis van de gevarieerde en vegetarische Joodse keuken.
Meest gelezen
- Vincenza La Porta is de nieuwe directeur-uitgever van het Nederlands Dagblad: ‘Ik voel mij bevoorrecht’
Vincenza La Porta is de nieuwe directeur-uitgever van het Nederlands Dagblad: ‘Ik voel mij bevoorrecht’
- Paul is er een van een vierling, maar: ‘Ik hoefde niet te vechten voor mijn eigen identiteit’
Persoonlijk verhaal
Paul is er een van een vierling, maar: ‘Ik hoefde niet te vechten voor mijn eigen identiteit’
- Het hart van Wilma Veen stopte er meerdere keren mee
‘Na zo veel hartstilstanden is mijn leven een groter wonder dan ooit’
Het hart van Wilma Veen stopte er meerdere keren mee
Lees ook
- Column Elbert: Kikkervisjes als huisdier – van schattig tot luguber
Elbert vertelt over een natuurles in huize Smelt
Column Elbert: Kikkervisjes als huisdier – van schattig tot luguber
- Boek Life Rules bij jou op locatie! | LIVE Rules
Life Rules komt naar je toe!
Boek Life Rules bij jou op locatie! | LIVE Rules
- Jurjen ten Brinke: Laten we daarom het goede doen
De Bijbel Open
Jurjen ten Brinke: Laten we daarom het goede doen
Schrijf je hier in voor de EO-nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven waar de EO mee bezig is? Meld je aan voor de EO nieuwsbrief vol inspirerende verhalen, de nieuwste programma's en waardevolle verdieping. EO. Als je gelooft.
Lees onze privacyverklaring.