Pekel en zuur in podcast Esther & Esther aan de kook
29 juli 2021 · 21:11| Leestijd:2 min
Update: 14 november 2024 · 15:25
In deze aflevering van de Jodcast - Esther & Esther aan de kook - bespreken Esther Erwteman en Esther Porcelijn pekel en zuur. Het inmaken en langer goedhouden van voedsel, is dat verbonden met het Jodendom?
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Esther Erwteman heeft goede herinneren aan pekel en zuur: ‘Het doet me denken aan mijn oma, die elke vrijdag kwam eten. Ze nam drie plastic zakjes mee, één met Amsterdamse uitjes, één met zure bommen en nog een ander soort augurk. Die aten we dan op vrijdagavond op.’ Ook Esther Porcelijn is gek op pekel en zuur en vraagt zich af of het ook verbonden is met de Joodse keuken. Esther Erwteman: ‘In Europa was de status van Joden iets wat je heel goed terug kon zien in hun keuken. Veel Joden in Oost-Europa waren heel arm. Dan is pekelen een goede manier om iets te bewaren. Verder werkten heel veel Joden in Nederland in de kleine ambacht. Dus veel bakkers, maar ook veel zuurmakers. Het was dus al onderdeel van de Nederlandse keuken en Joden werkten veel in die branche.'
Nederlands-Joodse cultuur
Beide Esthers zijn het erover eens dat het belangrijk is dat de Joodse cultuur wordt doorgegeven aan het nageslacht, bijvoorbeeld door het doorgeven van recepten. Esther Erwteman: 'Daarom heb ik ook een kookboek geschreven voor mijn dochter. We hebben al honderden jaren Nederland-Joodse cultuur, er zijn zoveel gebruiken en gewoontes. Ik wil dat mijn mede-Nederlandsers weten wie we zijn en waarn we vandaan komen.’
Over de Jodcast
In seizoen één maken Margje Fikse en David Kamsteeg een serie portretten van bekende en minder bekende Joodse Nederlanders. In het nieuwe, tweede, seizoen gaat schrijver en columnist Esther Porcelijn op zoek naar verhalen en tradities uit de Joodse keuken.
In de nieuwe acht-delige serie laat Porcelijn zich door schrijver en kok Esther Erwteman meevoeren in de geschiedenis van de gevarieerde en vegetarische Joodse keuken.
Meest gelezen
- Zó voorkom je mentale klachten: de mentale schijf van vijf
Wil je weten
Zó voorkom je mentale klachten: de mentale schijf van vijf
- Geen felle debatten maar échte gesprekken in ‘Een buitengewoon gesprek’
Wil je zien
Geen felle debatten maar échte gesprekken in ‘Een buitengewoon gesprek’
- 'Een buitengewoon gesprek’ laat de mens achter de politicus zien
Kijktip
'Een buitengewoon gesprek’ laat de mens achter de politicus zien
Lees ook
- Tiffany raakte drie kinderen kwijt aan jeugdzorg
"Ik dacht: dit overleef ik niet"
Tiffany raakte drie kinderen kwijt aan jeugdzorg
- Tijs sluit dertien jaar Adieu God? af met deze gasten
Bekende Nederlanders over geloof, twijfel en zingeving
Tijs sluit dertien jaar Adieu God? af met deze gasten
- Teun op de Biblebelt: “Je bereikt meer met honing dan met zout”
Nieuwe EO-realityserie
Teun op de Biblebelt: “Je bereikt meer met honing dan met zout”
Schrijf je hier in voor de EO-nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven waar de EO mee bezig is? Meld je aan voor de EO nieuwsbrief vol inspirerende verhalen, de nieuwste programma's en waardevolle verdieping. EO. Als je gelooft.
Lees onze privacyverklaring.