Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Peter Scheele is terug met boek over Openbaring

‘Mijn hart zegt: het aftellen is begonnen’

De naam Peter Scheele is voor de meesten geen onbekende. In de jaren negentig bracht hij op spraakmakende wijze via televisie het evangelie ter sprake. Nu, twintig jaar later, maakt Peter zijn comeback met de lancering van zijn boek 'De beelden van Openbaring'. “Ik ben heel blij dat ik mijn boek geschreven heb voordat er zelfs maar sprake was van het coronavirus.”

Deel:

Zo enthousiast als hij was in de jaren negentig om het evangelie aan de man te brengen, zo bevlogen is hij nu opnieuw. Deze keer om zijn ontdekkingen rond het Bijbelboek Openbaring met zo veel mogelijk mensen te delen. Alleen zijn kalende hoofd verraadt dat er inmiddels heel wat jaren verstreken zijn. “Ik ben nu 57, maar de meesten schatten mij een stuk jonger. Daar heb ik mijn hele leven al last van gehad.”

Niet gestopt voor het af was

Tien maanden lang bestudeerde Peter onophoudelijk het Bijbelboek Openbaring. Hij stond verbaasd van zichzelf, “maar kennelijk zat ik in een soort flow, waarbij ik ook zeker Gods leiding heb ervaren”. Regelmatig kreeg hij bijzondere ingevingen, die hem op nieuwe sporen brachten. “Ik ben niet gestopt voor het af was. Met als resultaat een boek waarin ik Openbaring uitleg.”

Ik heb regelmatig met uitpuilende ogen door de kamer gelopen

Wat is je belangrijkste ontdekking?
“Dat Openbaring eigenlijk heel erg simpel is. Haha! Als het gaat over dit Bijbelboek, krijg je vaak heel ingewikkelde constructies en schema’s. En die worden dan weer door anderen bevochten. Maar ik heb ontdekt dat je dit Bijbelboek niet kunt begrijpen als je de profetieën van het Oude Testament niet begrijpt. Heel Openbaring grijpt terug op profetieën in het Oude Testament. Kortom: Openbaring kun je zo over de geschiedenis van Israël vanaf het jaar 70 heen leggen. En daar kwam ik achter door alle verwijzingen naar het Oude Testament stuk voor stuk te gaan bestuderen. Ik kwam bijvoorbeeld bij Hosea terecht. Toen ik dat Bijbelboek las, vielen de schellen van mijn ogen. God legt Zijn hele plan met Israël aan Hosea uit! Maar dat moet je wel zien. Want Hosea spreekt op een indirecte manier, die voor ons westerse mensen totaal onbegrijpelijk is.
Echt, ik heb regelmatig met uitpuilende ogen door de kamer gelopen en uitgeroepen: ‘Wát?! Wauw! Dit wist ik helemaal niet, niet te geloven!’ Dat gaf mij de energie om door te gaan. Ik viel zelfs in een gat toen het boek af was. Daarom heb ik er een tweede boek achteraan geschreven over de profeet Hosea. Dat Bijbelboek is eigenlijk een vijfde evangelie, maar dan in de vorm van een profetie.”

Of het klopt wat ik heb gezien? Dat zal de tijd leren

Er zijn boekenkasten volgeschreven over Openbaring. Wat maakt dat jij ervan overtuigd bent dat jouw interpretatie klopt?
“Ik besef heel goed dat er al heel veel over geschreven is en dat er ontelbare meningen over zijn. Mensen in mijn omgeving waren daarom ook best sceptisch toen ik aankondigde dat ik met een boek over Openbaring kwam. Waarom zou dit het nu zijn? Maar dat heb je altijd. Toen ik aan het boek Degeneratie begon, waarin ik de evolutietheorie weerleg, was ik er ook heilig van overtuigd dat ik dat moest doen. Terwijl de discussie toen toch wel gevoerd leek. Dat boek is een van mijn bestverkochte boeken geworden.
Tegen de lezer van De beelden van Openbaring zou ik willen zeggen: lees het, neem er kennis van, het hoeft niet zo te zijn dat je onmiddellijk om bent. En of het klopt wat ik heb gezien? Dat zal de tijd leren.”

Waarom zou God nou aan Peter Scheele Openbaring openbaren?
Grijnzend: “Dat moet je aan Hem vragen, dat weet ik niet. Waarom zou God de impulsieve Petrus gebruiken, die z’n zwaard grijpt en een soldaat z’n oor afslaat? Tja, God gebruikt de raarste vogels en heeft ook een rolletje voor mij weggelegd. Weet je wat het is? Voor mij klopt het plaatje. Toen ik 18 was, heb ik gezegd: ‘Heer, ik wil mijn leven ten dienste van U stellen.’ Dat is door privé-omstandigheden dramatisch anders gelopen, waardoor ik het idee had dat het over en uit was. Maar God heeft nu gezegd: dat was nodig om jou op het punt te brengen dat je klaar bent voor wat er nu gaat komen.”

Met de studie van Openbaring heb ik meer geleerd dan in mijn hele leven daarvoor

Puzzelstukjes

In die zin heeft dit hele project Peters relatie met God verdiept, zegt hij. “Met de studie van Openbaring heb ik meer geleerd dan in mijn hele leven daarvoor. Kijk, wij christenen lezen hoofdzakelijk het Nieuwe Testament. Maar nu is juist het Oude Testament voor mij opengegaan, waardoor heel veel puzzelstukjes op hun plaats vielen. Openbaring laat de geestelijke werkelijkheid zien achter de dingen die hier op aarde gebeuren. Als we de tijd begrijpen waarin we leven en ontdekken wat ons te wachten staat, zal dat ons helpen ons voor te bereiden op de dingen die gaan gebeuren.”

Voor veel mensen is Openbaring een angstaanjagend boek.
“Er zijn grofweg twee stromingen als het gaat om het uitleggen van dit Bijbelboek. Er is een groep die zegt dat alles al in de eerste eeuw is gebeurd. En er is een groep die zegt: alles wat in Openbaring staat, moet nog gebeuren. Maar ik vraag me dan af: hoezo slaat God tweeduizend jaar geschiedenis over? Waarom zegt Hij daar niets over? En waarom zou Hij de meest dramatische gebeurtenis in de geschiedenis van Israël – de Holocaust – niet gezien hebben? Waarom begeleidt God intensief de Assyrische en Babylonische ballingschap, maar zegt Hij niets over de val van Jeruzalem en zegt Hij niets over de Holocaust? Ik denk eerder dat Openbaring de hele periode bestrijkt vanaf het jaar 70 tot aan Jezus’ wederkomst, waarbij het ergste al geweest is.
Kijk, de duivel is niet klaar. Hij zal blijven proberen de Joden uit te roeien. Maar in Openbaring en de oude profeten lees je nergens dat God toestaat dat dit gaat lukken. Integendeel, God zegt: ‘Op het moment dat dat gaat gebeuren, is het einde oefening.’ Dan komt Hij terug.”

Wij leven in het seizoen waarin Jezus terugkomt

Even later: “Ik denk dat wij in het seizoen leven waarin Jezus terugkomt. Het precieze jaar kunnen we niet zeggen, maar het zal niet lang meer duren. Israël is de graadmeter daarvan. In die zin denk ik dat we juist een fantastische toekomst tegemoet gaan, waar je naar uit kunt kijken.”

Waar in Openbaring gaat het volgens jou over de Holocaust?
“Het beeld van de twee profeten in Openbaring 11 gebruikt het optreden, de dood, opstanding en hemelvaart van Jezus als een beeld voor de geschiedenis van Israël tussen Jezus’ eerste en tweede komst. De opstanding van Israël was in 1948. Dat betekent dat de dood van het Joodse volk de Holocaust was. Openbaring 17 werkt dit uit door te stellen dat er eens weer zoiets als het Romeinse Rijk zal opstaan dat één uur zal regeren. Dat was Hitlers rijk.”

peterscheele-4233

Wat kun je vanuit Openbaring zeggen over de huidige coronacrisis?
“Ik ben heel blij dat ik mijn boek geschreven heb voordat er zelfs maar sprake was van het coronavirus. Nu kan niemand mij van voorkennis beschuldigen. De coronacrisis als zodanig staat niet specifiek vermeld in Openbaring. Maar Openbaring geeft wel aan dat de wereld naar een climax gebracht zal worden vlak voordat Jezus terugkomt. Grijs zal verdwijnen en het wordt zwart of wit: vóór Hem of tegen Hem.

Ik was al tot de conclusie gekomen dat Jezus’ terugkomst geen honderd jaar meer gaat duren. Nu gaat de coronacrisis de wereld ingrijpend veranderen. En daarmee zou dit wel eens het begin kunnen zijn van het eindscenario dat zich zal ontvouwen voordat Jezus terugkomt. Mijn hart zegt: het aftellen is begonnen...”

Legt dit boek een bom onder theologisch Nederland?
Met een lach: “Ik hoop het. Maar dat zal moeten blijken.”

Beeld: Moon Jansen

N.a.v. ‘De beelden van Openbaring’, Peter Scheele, uitgeverij Scholten, 480 blz., € 19,95.
Peterscheele.nl

Geschreven door

Mirjam Hollebrandse

--:--