Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Protestantse kerken belijden schuld voor falen in Tweede Wereldoorlog

'We distantiëren ons niet van het verleden, maar erkennen onze fouten'

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) wil schuld belijden tegenover de Joodse gemeenschap en erkent dat de kerk in de Tweede Wereldoorlog nalatig is geweest bij het bestrijden van de Jodenvervolging. De schuldbelijdenis moet plaatsvinden als volgende maand de herdenking van de Kristallnacht wordt gehouden. Dat zegt PKN-scriba René de Reuver in dagblad 'Trouw'.

Deel:

Het is voor het eerst dat de PKN erkent schuldig te zijn geweest en tekort te zijn geschoten in de Tweede Wereldoorlog. "Dat is laat, 75 jaar na dato. Ik zeg het dan ook als het ware met schaamrood op de kaken. Dat we laat zijn maakt het eerder zwaarder dan lichter," stelt De Reuver in Trouw.

Schuld is het diepste woord dat je voor falen kunt gebruiken

In de tekst van zijn verklaring staat onder andere: “De Protestantse Kerk in Nederland wil zonder terughoudendheid erkennen dat de kerk mede de voedingsbodem heeft bereid waarin het zaad van het antisemitisme kon groeien.” Bewust is gekozen voor de vorm van een schuldbelijdenis. "Schuld is het diepste woord dat je voor falen kuntn gebruiken. We distantiëren ons niet van het verleden, maar we nemen onze verantwoordelijkheid en erkennen onze fouten," aldus De Reuver.

De Reuver zal de schuldbelijdenis uitspreken op zondag 8 november, in de Rav Aron Schuster synagoge te Amsterdam. Vanuit onder andere de Gereformeerde Bond, de Christelijk Gereformeerde Kerken en de Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt is er ook een verklaring opgesteld waarin schuld wordt beleden. Veel plaatselijke kerken zullen deze tekst gebruiken in hun diensten op zondag 15 november. Op Twitter wijst Tweede Kamerlid Eppo Bruins (CU) erop dat de erkenning al de derde in een jaar is: “Eerst de premier in het Wertheimpark, toen de koning op de Dam. En nu de kerken. Een bijzondere drieslag.”

Beeld: Shutterstock

--:--