Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Omgaan met verleiding: hoe doe je dat als vrouw?

In podcast 'De Leerlingen' geven Cocky Drost en Jurjen ten Brinke advies

We kennen allemaal de berichten over grensoverschrijdend gedrag, #metoo, sexting op scholen, pornoverslaving en overspel. Het lijkt aan de orde van de dag. Wat is dat toch dat mensen door hun seksuele verlangens zoveel op het spel zetten? In de podcast De Leerlingen – een podcast die gaat over wat het betekent om een leerling te zijn van Jezus - gaan presentator Jurjen ten Brinke en seksuoloog Cocky Drost op deze vraag in.

Deel:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

“Jezus heeft veel te zeggen als het gaat over verleiding, lust en ontrouw”, vertelt Jurjen. “Het is niet makkelijk om de juiste toon aan te slaan als het over dit onderwerp gaat. Toch denk ik dat we het niet uit de weg moeten gaan. Seksuele verleiding en overspel kunnen onszelf en onze relaties met anderen kapot kunnen maken en heel veel brokstukken achterlaten, die nog generaties lang kunnen dooretteren.”

Het is niet makkelijk de juiste toon aan te slaan als het over dit onderwerp gaat

“In de Bijbel spreekt Jezus de mannen wat steviger toe op het dealen met hun lustgevoelens dan dat hij dat richting vrouwen doet. Voor mannen ligt de focus sneller op het fysiek en op fysieke seks”, vervolgt hij. Seksuoloog Cocky Drost bevestigt dat. “We kunnen niet ontkennen dat een man en een vrouw op een andere manier geprikkeld worden. Mannen worden geprikkeld door wat ze zien, door beelden met bloot. Vrouwen hebben vaker een zwak door wat ze horen. Dat ze aandacht krijgen, bijzonder gevonden worden en gezien worden. Het is goed om dit verschil te benoemen, al denk ik tegelijkertijd ook dat die verschillen wel meevallen.”

Verliefdheidsgevoel

“Er wordt vaak gedacht dat vrouwen meer immuun zijn voor verleiding dan mannen”, vervolgt Cocky. “Of dat mannen meer vreemdgaan dan vrouwen. Ik moet daar altijd wel een beetje om lachen, want die mannen gaan vreemd met vróuwen. Vrouwen kunnen net zo goed voor verleiding vatbaar zijn. Dat gevoel van verliefd-zijn werkt verslavend. Door het hele spel van verliefd zijn word je ook een beetje verliefd op jezelf. Je gaat door de ogen van een ander naar jezelf kijken. Verliefdheid geeft je vaak een waas voor je ogen waardoor je niet helemaal scherp naar de wereld kunt kijken.”

Door het hele spel van verliefd zijn word je ook een beetje verliefd op jezelf

Eerlijk zijn

Cocky gelooft dat het in zo’n situatie vooral belangrijk is om eerlijk te zijn naar jezelf over wat er in je leeft. Waar komt de behoefte om aandacht te krijgen van het andere geslacht vandaan? “Ik hoor mensen wel eens zeggen: het overkomt iedereen, de vraag is wanneer. Ik zie het in mijn praktijk inderdaad ook heel veel. De kunst om dit te voorkomen is door echt bij jezelf te rade te gaan. Wat voel ik, waar komt het vandaan, wat wil het mij zeggen?”

Zelfbeeld

“Als het gaat om verleiding voor vrouwen, dan gaat het heel vaak over het zelfbeeld dat een vrouw heeft. Dat geldt ook wel voor mannen, maar voor vrouwen lijkt het een actueler thema. Vrouwen zijn gevoelig voor de vraag: word ik gezien, word ik gewaardeerd, doe ik ertoe? In plaats van daar tegen de strijden, denk ik dat het waardevol is om je er bewust van te zijn wat je voelt. En dat het een teken is om met je zelfbeeld aan de slag te gaan. Dat is iets waar ik zelf ook mee struggle. Ben ik waardevol, hoe kan ik mezelf bewijzen? Maar juist als je dat durft te erkennen, dat in de ogen durft te kijken, wordt het kleiner. Durf toe te geven dat je er gevoelig voor bent. Dat maakt je minder kwetsbaar voor de kortstondige verleiding van even gezien worden, even gewaardeerd worden door wie dan ook. Ik zou vrouwen echt een hart onder de riem willen steken: dat zelfbeeld krijg je niet omhoog door de waardering van anderen, onderzoek je eigen hart.”

Vrouwen zijn gevoelig voor de vraag: word ik gezien?

Jurjen: “In de podcast worden ook handige tips gegeven hoe je met verleiding kunt omgaan. Wees je bijvoorbeeld bewust dat seksuele verleiding ook in jouw leven kan komen, wees daar niet te naïef over. Je kunt mensen tegenkomen voor wie je gevoelens ontwikkelt. Jezus moedigt ons aan om te bidden dat je niet in verleiding komt. Ook belangrijk is het om je zwakke plekken te kennen. En misschien zelfs afspraken te maken: is het wel zo handig om bij die mannelijke collega ’s avonds laat nog een verslag uit te werken? En ook een belangrijke: durf toe te geven aan jezelf en je omgeving als je het niet makkelijk hebt. Dat kan heel bevrijdend werken!”

Over de podcast De Leerlingen

Hoe leef ik een goed leven? Hoe word ik gelukkig? Waar kan ik kracht uit putten? Jezus weet wel raad met deze vragen. Zijn onderwijs is zowel revolutionair als heel concreet. Hoe concreet, dat ontdek je aan de hand van Jezus’ Bergrede uit het Bijbelboek Mattheüs. Je zult zien: Jezus volgen heeft gevolgen voor bijna alles. Van hoe we naar onszelf kijken tot hoe we omgaan met wie we samenleven. En van hoe we omgaan met geld en bezit tot hoe we naar de toekomst kijken. Ga mee en laat je verrassen - voor het eerst of opnieuw - wat het betekent om leerling van Jezus te zijn en welk verschil dat maakt in je leven.

Geschreven door

Esther Tims-Van Helden

--:--