Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Podcast ‘Dit Dus!’ over het nu-of-nooit-gevoel van Franca Treur

'Wie of wat heeft zo’n macht over mij dat ik me zo opgejaagd voel?'

In de 8e aflevering van de podcast ‘Dit Dus!’ gaan gastvrouw Rosa Douma en theoloog Kees van Ekris in gesprek met schrijfster Franca Treur. Hoe gaat Franca op met de druk dat het allemaal in dít leven moet gebeuren, nadat ze het geloof in een leven na dit leven losliet?

Deel:

Schrijfster Franca Treur is bekend van haar debuutroman Dorsvloer vol Confetti waarin ze autobiografisch schrijft over het leven in een Zeeuwse orthodox-christelijke boerengemeenschap. Franca groeide op in de reformatorische hoek van de kerk. De daar gangbare gedachten dat je niet goed genoeg bent uit jezelf en dat je aan je bekering niet zoveel kunt bijdragen, stempelden haar leven.

Afscheid van het geloof

In haar studententijd nam Franca afscheid van het geloof. In het gesprek met Rosa Douma en Kees van Ekris in de podcast Dit Dus! licht ze toe waarom én vertelt ze hoe ze nu kijkt naar haar opvoeding, naar de kerk en het geloof. 

In 2006 debuteerde Franca als schrijfster met het prijswinnende essay ‘Maak iets van je leven! Maar wat?’ Dat essay begint zo:

“Er is niemand die iets van me wil. Niemand die erop staat dat ik bovengemiddeld presteer. Ik leef in een democratie waarin ik door niemand word onderdrukt. God noch meester verbiedt mij mijn leven te verkloten. Toch voel ik een alleen maar toenemende druk om iets briljants voor elkaar te krijgen, een bijdrage aan de wereld te leveren, een perfecte relatie te hebben, niet te mislukken. Wie of wat heeft dan zo’n macht over mij dat ik me zo opgejaagd voel?”

In de 12-delige podcastserie Dit Dus! proberen Rosa Douma en Kees van Ekris met actuele vertalingen van Bijbelse grondthema’s – zoals zonde, identiteit, recht & onrecht – op een nieuwe manier aan te haken bij het leven van millennials. Het gesprek met Franca staat in het teken van ‘Het Eeuwige Leven’ en is vertaald naar het nu-of-nooit-gevoel. Want hoe ga je om met de druk dat het in dít leven moet gebeuren als je het geloof in een toekomstig leven loslaat?

Tekst: Daan Molenaar

'Dit Dus!' met Franca Treur

Klik hier om de aflevering van Dit Dus! te beluisteren. 

--:--