Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Podcast: Geniet jij van de goede momenten in je leven?

Deel:

Voor je het weet, ben je weer zo bezig met al je plannen en beslommeringen, dat je vergeet te genieten van de goede en de mooie momenten in je leven. Guido helpt je om er wél op tijd bij stil te staan.

We zijn halverwege de romcom Begin Again. Het is een lome zomeravond. Op een pleintje zitten twee mensen samen naar muziek te luisteren. Zij, een gedumpte meid die tot voor kort liedjes schreef met haar intussen beroemde zingende ex-vriend. Hij, een aan de grond geraakte, door z’n vrouw in de steek gelaten producer. Ze trekken zich aan elkaar op om het leven weer op de rit te krijgen. Terwijl ze het levend schilderij dat voor hun ogen geschilderd wordt aanschouwen, zegt hij…

‘That’s what I love about music
That the most banal scenes are suddenly invested in so much meaning.
All this banalities are just so suddenly turned into these beautiful pearls,
because of music. I gotta say: these pearls have become increasingly more and more rare to me.
This moment is a pearl Gretta.’

Het leven biedt steeds minder pareltjes, klaagt hij. Steeds minder memorabele momenten.

Energie van een puberjongen

Tot je vijfde, zesde jaar reikt jouw wereldbeeld niet verder dan morgen. Een leefstijl waar we ons hele leven heimelijk naar kunnen terugverlangen. Compleet opgaan in het moment. Een zorgeloos bestaan. Maar naarmate we ouder worden, steeds meer ervaringen al eens hebben opgedaan, zijn we al snel geneigd náást het moment te leven. Het moment zelf lijkt langs ons heen te glippen omdat we alweer bezig zijn met het getob over wat komen gaat. 

We verzamelen momenten voor later, om in onze herinnering pas volledig tot bloei te komen. Wat was dat moment toch eigenlijk mooi.

In veel bijbelverhalen komt er een protagonist aan te pas om de tobbende mens een zetje te geven. De bejaarde Abraham slentert wat voort, werkt dag na dag zijn routineuze leven af. Maar krijgt plots van een engel te horen dat hij vader zal worden. ‘Op mijn leeftijd? Laat me niet lachen.’ Maar het wonder geschiedt, zijn vrouw wordt zwanger en Abraham veert op met de energie van een puberjongen. 

Genieten van het moment

Steeds weer komen in de Bijbelverhalen voorbij waar mensen dat ene zetje nodig hebben om weer in beweging te komen. In Begin Again geven de twee muzikanten elkaar zetjes om weer te genieten van het moment; door dit moment direct te grijpen en er een liedje van te maken. Een mooi idee om mee te nemen bij alles wat we mee zullen maken in 2018. Ter plekke stilstaan, het moment in je opnemen en je afvragen: Welk liedje past hierbij?

Welk voordeel heeft de mens van alles wat hij met zijn gezwoeg tot stand brengt? Ik heb gezien dat het een kwelling is, die hem door God wordt opgelegd. God heeft alles wat er is de goede plaats in de tijd gegeven, en ook heeft hij de mens inzicht in de tijd gegeven. Toch kan de mens het werk van God niet van begin tot eind doorgronden. Ik heb vastgesteld dat voor de mens niets goeds is weggelegd, behalve vrolijk te zijn en van het leven te genieten. Want wanneer hij zich aan eten en drinken te goed doet en geniet van al het goede dat hij moeizaam heeft verworven, is dat een geschenk van God. Alles wat God doet, zo heb ik vastgesteld, doet hij voor altijd. (Prediker 3:9)


Muziek:
Kai Engel – Wake up. Van het album The Scope
Jaakko – Wake up! Van het album Riga

Geschreven door

Guido Attema

--:--