Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Lazarus tipt nieuwe podcast over Bijbel & kunst: Scheppingsdrift

Bijbelverhalen lezen door de bril van kunst, muziek, literatuur en film: dat doet de nieuwe podcast Scheppingsdrift. Presentator Allard Amelink en theoloog Alain Verheij gaan met experts op zoek naar nieuw perspectief op een eeuwenoud verhaal.

Deel:

In de 10-delige serie komen onder andere bekende Bijbelverhalen over de zondeval, Kaïn en Abel, Jozef, Mozes en Job, maar ook minder bekende verhalen over Judit en Salomé langs.

textmedia
textmedia.

Theoloog en schrijver Alain Verheij hoor je elke aflevering over de theologische achtergronden bij het verhaal en er zijn experts aanwezig. Beeldende kunst wordt belicht door Lieke Wynia, conservator van Museum Catharijneconvent, dichter en NRC-recensent Marjoleine de Vos vertelt over literatuur, filmjournalist Rick de Gier laat horen hoe het Bijbelverhaal terugkomt in producties op het witte doek en Ab Nieuwdorp, presentator van De Klassieken op NPO Radio 4, deelt zijn muzikale kennis.

Bijbelverhaal rijmt op deze tijd

In de eerste aflevering gaat het over de zondeval: thema’s als de verleiding de mens door het kwaad, de dood, maar ook wordt bijvoorbeeld het coming of age genre in film besproken, waarin hoofdpersonen het paradijs van bijvoorbeeld hun veilige opvoeding moeten verlaten en op eigen benen komen te staan.

Theoloog en Lazarus-blogger Alain Verheij was er alle afleveringen bij en kreeg steeds ‘mini-kunstcolleges’: ‘Kunstenaars mogen alles met een Bijbelverhaal of de personages doen. Daar komt je als theoloog op de kansel niet mee weg.  Je ziet bijvoorbeeld in het schilderij van Grayson Perry dat de zondeval een verhaal wordt van een jongen uit de lagere sociale klasse die de maatschappelijke ladder beklimt. En in de bekende film The Truman Show wordt het juist een verhaal van een man die aan zijn maker ontsnapt. Zo rijmt zo’n oud verhaal opeens op de cultuur waarin ik nu leef.’

Scheppingsdrift vind je op je favoriete podcastkanaal. En alle info over de kunst en het Bijbelverhaal dat wordt besproken, vind je hier.

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
--:--