Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Podcasts over sport: de 5 favorieten van Visie

Van schaatsen tot darten: over elke sport is wel een podcast te vinden

De podcasts zijn te beluisteren via de bekende streamingapps.

Deel:

'Meer dan goud'

EO-presentator Kefah Allush gaat in gesprek met zes voormalige topsporters over de levenslessen die ze leerden tijdens hun carrière. Samen met een door de sporters gekozen gast onderzoeken ze wat er na de roem, de aandacht en de medailles kwam. “Ik heb leren omgaan met druk en tegenslagen,” vertelt oud-voetballer Danny Blind bijvoorbeeld, die zijn zoon Daley als speciale gast uitkoos. En schaatser Michel Mulder nodigde voor het podcastgesprek zijn tweelingbroer Ronald uit. Waar hun levens tot voor kort parallel liepen, is dat nu veranderd: het vuur dat Ronald nog heeft, is Michel ergens verloren. Luister hier online naar Meer dan Goud.

'Gefixt'

Sporters die opzettelijk verliezen om daarmee geld te verdienen op de gokmarkt: matchfixing is wereldwijd een bekend verschijnsel. Op zoek naar Nederlandse voorbeelden stuiten twee NOS-journalisten op verdachte wedstrijden bij basketbal, tennis, voetbal en darten. In de vijfdelige podcastserie spreken ze gokkers, krijgen ze een vertrouwelijk politiedossier onder ogen en horen ze waarom topdarter Raymond van Barneveld met knikkende knieën een verdachte wedstrijd speelde. Langzamerhand groeit de overtuiging: matchfixing gebeurt óók hier in Nederland, onder onze ogen. Luister hier naar Gefixt.

'SportCast'

“Yn de SportCast prate de sportferslachjouwers fan Omrop Fryslân dy by oer in ferskaat oan sport.” Heb je geen Google Translate nodig om deze zin te begrijpen? Dan is deze sportpodcast van Omrop Fryslân echt iets voor jou. Van handbal tot betaald voetbal: elke week praten de sportverslaggevers van de omroep je bij over het sportnieuws, waarbij ze uiteraard altijd op zoek gaan naar het Friese tintje. Het goede nieuws is dat je met deze podcast niet alleen op de hoogte blijft – je leert meteen een beetje Fries. Deze podcast is te beluisteren op podcastplatforms als Spotify en Apple Music.

de-fragiele-droom.1400.c90c0a255ea6fdc7f279dab21c1f04fa

'De fragiele droom'

Miljoenen jongens en meisjes dromen ervan: profvoetballer worden. De meeslepende documentairepodcast De fragiele droom van de EO geeft je een inkijkje in het leven van de talentvolle broers Feliciano (15) bij ADO Den Haag en Illajih (14) bij Feyenoord. De jongens dromen van voetballen in het eerste van Liverpool of Barcelona, maar roem ligt slechts voor weinig jeugdspelers in het verschiet. De kans is zelfs groter dat zij het profvoetbal nooit halen. Wat komt er op je af als je op jonge leeftijd in het jeugdteam van een profclub speelt? Luister mee hoe het de jongens thuis, op school, in de kleedkamer en op het veld vergaat. Mogen de broers na dit seizoen bij hun club blijven? Via de website van de EO, kun je de afleveringen beluisteren.

'Olympische podcast'

Nu de Winterspelen weer beginnen, mag deze podcast natuurlijk niet ontbreken in dit rijtje. In de aanloop naar de Olympische Winterspelen in Peking gaan sportjournalisten Jeroen Stekelenburg en Henry Schut bij de olympische sporters op bezoek om te praten over hun ambities en kansen. Hoe ga je om met teleurstelling? Hoe richt je je leven in, om de topsport heen? En wat komt erbij kijken om straks in Peking de top te bereiken? Luister hier naar de NOS Olympische Podcast.

--:--