Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Politiek in de kroeg: EO-radioprogramma 'Dit is de Dag' gaat op verkiezingstour

Bezoek het 'Dit is de Dag Verkiezingscafé' en praat mee!

Op 6 juni mogen we weer naar de stembus! In aanloop naar de Europese Parlementsverkiezingen gaan Tijs van den Brink, Joram Kaat en Jan-Willem Wesselink op 'verkiezingstour'. In het EO/NPO Radio 1-programma Dit is de Dag praten ze - vanuit een lokale kroeg - een uur lang met de Europese lijsttrekker en de landelijke partijleider van een partij. Wat zijn de plannen van deze partij voor Nederland én Europa?

Deel:

Misschien voelen de Europese verkiezingen als een ver-van-je-bed-show. Daarin sta je niet alleen. "Maar, zegt presentator Jan-Willem Wesselink, "Europa komt in bijna iedere politieke discussie voorbij. Bijvoorbeeld omdat politici vinden dat de EU maar lastige regels heeft ('Het moet van Brussel!') of omdat politici de Europese Unie zien als oplossing voor bijna alles ('Samen sta je sterker!')."

'Al blijft er maar één naam hangen'

Het drietal hoopt dat de verkiezingscafés de Europese verkiezingen wat dichterbij brengen. "71% van de Nederlanders kan geen Europese lijsttrekker noemen", zegt Joram Kaat. "Geen één! Ik heb zin om daar verandering in te brengen met de verkiezingscafés. Hopelijk blijft er daarna in ieder geval één naam wél hangen."

Ga jij op 6 juni stemmen voor de Europese verkiezingen?

Van grote woorden naar concrete plannen

"Heel eerlijk: zelfs voor mij als politieke junk voelt het nog ver weg", zegt presentator Tijs van den Brink. "Daarom zie ik er naar uit in gesprek te gaan met de verschillende partijen om te horen hoe ze kijken naar Europa, naar de rol van Nederland daarin en of het überhaupt uitmaakt wat een Nederlandse Europarlementariër in een parlement van 720 leden."

Jan-Willem Wesselink sluit zich daarbij aan: "In de verkiezingscafés wil ik verder komen dan die grote woorden en van de politici weten wat hun Europese plannen concreet gaan betekenen voor mensen in Nederland".

Verkiezingstour: het routeboekje

De Dit is de Dag-verkiezingstour reist van Leiden naar Leeuwarden en van Deventer naar Breda. In onderstaand overzicht ontdek je alle locaties én het programma per avond. Wil je bij een van deze avonden aanwezig zijn? Aanmelden kan heel eenvoudig via de website van NPO Radio 1. (En goed nieuws: het eerste drankje krijg je van ons!)

21 mei | verkiezingscafé D66 in Leiden

Het eerste verkiezingscafé opent op dinsdag 21 mei haar deuren. In café Dende in Leiden spreekt Joram Kaat met D66'ers Gerben-Jan Gerbrandy en Rob Jetten.

23 mei | verkiezingscafé ChristenUnie in Leeuwarden

Op donderdag 23 mei is Leeuwarden de plaats van bestemming. Hier spreekt Tijs van den Brink met Anja Haga en Mirjam Bikker (ChristenUnie). Locatie: café De Walrus.

24 mei | verkiezingscafé BBB in Deventer

Op vrijdag 24 mei zet 'Dit is de Dag' haar radiostudio op in Deventer. In café Hans & Grietje spreekt Tijs van den Brink met Sander Smit en Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging.

27 mei | verkiezingscafé GL/PvdA in Utrecht

Jan-Willem Wesselink spreekt op maandag 27 mei met Bas Eickhout en Frans Timmermans van de gecombineerde partij GroenLinks/PvdA. De precieze locatie van deze uitzending volgt op korte termijn.

28 mei | verkiezingscafé Volt in Utrecht

Op dinsdag 28 mei delen Anna Strolenberg en Laurens Dassen van Volt hun Europese plannen. Jan-Willem Wesselink ontmoet het duo in Utrecht. (Exacte locatie volgt).

29 mei | verkiezingscafé SGP

Bert-Jan Ruissen en Chris Stoffer schuiven namens de SGP aan in het 'Dit is de Dag'-verkiezingscafé. Presentatie: Tijs van den Brink. Locatie volgt!

30 mei | verkiezingscafé CDA in Breda

Café Boerke Verschuren in Breda is op donderdag 30 mei het decor voor het gesprek van Tijs van den Brink en CDA'ers Tom Berendsen en Henri Bontenbal. Op welke thema's zetten zij op Europees niveau vooral in?

31 mei | verkiezingscafé NSC in Enschede

Op vrijdag 31 mei opent het verkiezingscafé haar deuren in Enschede. Tijs van den Brink bevraagt Dirk Gotink naar de plannen van NSC.

--:--