Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Popkoor Let’s Get Started zet schouders onder 'Zing!'

Deze groep zie je zaterdag in aflevering 3 van ‘Zing!’

“‘Dit kunnen we niet laten gebeuren’, zei een groepje enthousiaste koorleden toen ons koor dreigde te stoppen.” Marianne Weijers maakt deel uit van popkoor Let’s Get Started uit Lexmond; een koor dat in 2008 ontstond na een doorstart. Inmiddels is de groep sterker dan ooit en dat laten ze graag zien in derde aflevering van ‘Zing!’.

Deel:

“Ik zit zelf een jaar of tien bij het koor, waarvan zo’n zes jaar in het bestuur”, vertelt Marianne. “In 2017 maakten we een dieptepunt mee: we hadden geen dirigent meer en nog maar 12 leden… Toen hebben we als bestuur de koppen bij elkaar gestoken. ‘Wat doen we?’, vroegen we aan elkaar. ‘Zullen we nog één keer onze schouders eronder zetten om hier een levensvatbaar koor van te maken?’. Dat deden we. We zochten én vonden een geweldige dirigent in de persoon van Raimond Metting en maakten veel reclame. In de loop der jaren zijn we gegroeid tot wat we nu zijn: een koor met 45 leden. Daar ben ik enorm trots op!”

Zingen in Paradiso

“Al in het eerste jaar beloofde Raimond ons in Paradiso te brengen. Dat moesten we natuurlijk op papier hebben. Daarom hebben we het hem op een servetje laten ondertekenen”, vertelt Marianne enthousiast. “En hij hield zijn belofte: in 2020 mochten we optreden op de Korendagen in Paradiso. Geweldig!”

Komkommerjaren

Niet veel later ontstonden er door corona een paar ‘komkommerjaren’. Een uitdaging voor dirigent Raimond en het bestuur van Let’s Get Started, want hoe houd je koorleden in zo’n tijd enthousiast? “We hebben heel veel gedaan om de feeling goed te houden. Zo organiseerden we hemd-van-je-lijf-vragenuurtjes met bekende Nederlanders, een Sinterklaas-bingo en studeerden we via Zoom nieuwe nummers in. Gelukkig heeft het ons geen windeieren gelegd: onze koorleden bleven trouw. De deelname aan Zing! is onze manier om ze daarvoor te bedanken.”

Geen zenuwen voor ‘Zing!’

Marianne zag de oproep voor ‘Zing!’ langskomen op social media. “Toen ik ons had aangemeld, ging het balletje al snel rollen. Het was superleuk om met elkaar naar de auditie toe te werken. Die goede voorbereidingen leidden tot twee geweldige auditiedagen - een repetitiedag en een opnamedag. Het was heel relaxt. We hadden helemaal geen zenuwen of stress. We hebben heerlijk spelletjes gedaan en het gezellig gehad met andere koren. Het was een superdag!”

‘Onze pauzes zijn altijd te kort’

Let’s Get Started repeteert elke woensdagavond, maar ook buiten de repetities om is er oog en aandacht voor elkaar. “We doen regelmatig leuke dingen samen. Zo gaan we zaterdag met elkaar naar de uitzending kijken. We hebben zelfs een zaaltje afgehuurd bij ons in het dorp.” Ook barbecues, een autopuzzelrit en een heuse stedentrip maken deel uit van de activiteiten van Let’s Get Started. “Het is belangrijk dat er naast zingen ook tijd is om met elkaar te kletsen. De pauzes zijn in de regel altijd te kort, dus je hebt buiten de repetities tijd nodig om elkaar te spreken.”

Van Chi Coltrane tot Imagine Dragons

Zo gevarieerd als de leeftijden van de koorleden – van 20 tot 74 jaar – is ook de muziek die het koor ten gehore brengt. “Van Go like Elijah van Chi Coltrane tot Multicolor van Son Mieux en My Immortal van Evanescence”, vertelt Marianne. “En denk ook aan nummers van Elvis en het nummer Believer van Imagine Dragons. Er komt van alles voorbij! We doen overigens het liefst wat anderen niét zingen. We proberen ons te onderscheiden maar zoeken wel nummers op die mensen herkennen, bijvoorbeeld uit reclames.”

Muziek doét iets

Marianne geniet van zingen in Let’s Get Started. “Wat het voor mij heel mooi maakt om in een koor te zingen, zijn de achtergrondverhalen. Ik vind het fijn om nummers te zingen die voor een ander een speciale betekenis hebben. Dat je iemand even aankijkt en weet: ‘Dit is goed’. Voor anderen is zingen een uitlaatklep. Er zijn zelfs koorleden die overdag nog even rusten in bed, zodat ze ’s avonds genoeg energie hebben om naar het koor te kunnen.”

Jubileum met Boezem Boys

De zanggroep uit Lexmond droomt van een optreden met een liveband. Maar naast ‘Zing!’ staat eerst een andere activiteit op het programma: het jubileumevenement! “Dat is er in 2020 door corona bij ingeschoten. Dit jaar gaat het ervan komen. We treden natuurlijk zelf op, maar hebben bijvoorbeeld ook de Boezem Boys uitgenodigd!”

Bij alle optredens en repetities blijft een ding het allerbelangrijkste: plezier maken! “Het gaat ons er vooral om dat zingen leuk en relaxt is. En iedereen kan het – van 1 tot 100!”

Benieuwd naar de auditie van popkoor Let’s Get Started? Kijk zaterdag 10 juni naar aflevering 3 van ‘Zing!’, om 20.30 uur op NPO 1.

Blijf op de hoogte van 'Zing!'

Ontdek de uitgebreide programmapagina

Blijf op de hoogte van 'Zing!'

Leer de zanggroepen kennen, ontdek de leukste fragmenten en stem tijdens de uitzending op jouw favoriete optreden.

Geschreven door

Linda Mast - van de Pol

--:--