Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Predikant Rebecca Onderstal over haar scheiding:

'Ik hield God zelf op afstand’

Rebecca Onderstal, een van de drie predikanten in de Protestantse gemeente Houten (PKN), scheidde in 2008 van haar man. Ze vertelt hoe die periode voor haar was en wat ze daar, ook tien jaar later, van leert over zichzelf en over God.

Deel:

“We hebben de 12,5 jaar net niet gehaald," zegt Rebecca Onderstal. "Op een gegeven moment merkten we dat het niet lukte om op een goede manier met elkaar verbonden te blijven. Jarenlang hebben we ons best gedaan, maar na lang worstelen besloten we – tijdens oud en nieuw – dat het beter was om uit elkaar te gaan. We hebben het met de kinderen besproken, die waren nog klein – 5, 8 en 10 jaar oud. Onze inzet was om ze samen te blijven opvoeden. Mijn ex-man zocht een huis in de buurt en we regelden co-ouderschap: de ene helft van de week wonen ze bij mij, de andere helft bij hun vader.”

Vechtend over straat

Rebecca (49) was tijdens de scheiding al predikant. “Ik had wel een duidelijk onderscheid tussen privé en werk. Veel vrienden wisten het al een poos, maar in de gemeente was het een verrassing. Iemand zei tegen mij: ‘Als je gaat scheiden, heb je een voorbeeldfunctie in hoe je dat doet.' We hebben geprobeerd anderen er geen deel van te maken. We gingen niet vechtend over straat en de kinderen werden niet de dupe; ze hebben twee ouders die van hen houden. Een geluk bij een ongeluk, niet iedereen heeft dat. Je ziet vaak dat een scheiding alleen over de relatie gaat, en niet over het ouderschap.”

'Ik ben van mijn voetstuk gevallen'

Lees het hele interview bij onze collega's van EVA.

--:--