Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Professoren vinden God

Blog van Andries Knevel

Slimme mensen geloven niet, toch? Zoals een winnaar van de Nobelprijs ooit zei: ‘Als je als slimme gelovige naar de kerk gaat, moet je je verstand in het voorportaal achterlaten.’ Want geloof en slim nadenken kunnen niet samengaan.

Deel:

We zochten er niet naar, maar bij het maken van Andries en de wetenschappers stuitten we op een aantal hoogleraren die pas later tot geloof kwamen. Dat geldt nu voor vier van de elf wetenschappers die we portretteerden. Hoe gebeurde dat?

Rosalind Picard (MIT, Boston) was fervent atheïst, tot haar basketbalcoach, die wel christen was, haar uitdaagde de Bijbel en boeken over het christelijk geloof eens serieus te gaan lezen. Dan zou ze wel anders praten. Rosalind ging lezen en inderdaad, ze kon er niet omheen: de verhalen over Jezus bleken waar te zijn. Ze werd christen, eerst nog met het verstand, later met het hart.

James Tour, die Joodse wortels heeft, moest helemaal niets van God hebben. Tot God zich in een droom openbaarde. Nu is deze beroemde hoogleraar uit Houston een getuige van de Messias en spreekt hij dagelijks over Hem op de universiteit. Er zijn daar heel wat studenten tot bekering gekomen.

Eveline van Leeuwen, hoogleraar in Wageningen, was niet met het geloof opgevoed. Ze ging, tegen de wil van haar ouders, met vriendinnetjes mee naar catechisatie. Daar werd over Jezus verteld en Eveline werd – niet plotseling, maar geleidelijk – christen.

Krijn de Jong was in zijn jeugd tot zijn eigen voldoening atheïst. Toen hij in Utrecht ging studeren, belden twee studenten van de Navigators aan of ze met hem konden praten. Krijn antwoordde bevestigend, de studenten vroegen of ze ook met hem uit de Bijbel mochten lezen en u begrijpt het al: deze hoogleraar scheikunde in Utrecht werd christen. Hij is nu zelfs lekenprediker. 

Vier professoren vonden God. Hoe? Vooral door persoonlijke contacten. Door vriendinnetjes, een coach, twee studenten of God zelf. En hoe meer ze alle vier ook studeerden, het bevestigde hun geloof alleen maar. Wegwijzer zijn naar Christus: hoe mooi kan dat zijn?

Geschreven door

Andries Knevel

--:--